Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 800 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με την αντίδραση να «φρενάρει» μετά τα νεότερα από Αθήνα για το Eurogroup. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αντίβαρο στην πτώση οι τίτλοι των Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Σαράντη και Τιτάνα.

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

O «πάγος» στην αισιοδοξία για λύση στο Eurogroup που βάζει η Αθήνα «φρενάρει» την αντίδραση του ΧΑ πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Απόλυτη σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο στο Λουξεμβούργο, με διαρροή Ελληνα αξιωματούχου νωρίτερα να προειδοποιεί πως «...είμαστε μακριά από λύση».

Ωστόσο από τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών -μετοχών/ομολόγων- δεν φαίνεται να αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις τελευταίες εξελίξεις, με τους insiders να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους και τις διαρροές να μην επηρεάζουν σημαντικά τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Κάποιες ρευστοποιήσεις έγιναν, αλλά όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε μερική κατοχύρωση θέσεων θα προχωρούσαν ούτως ή άλλως όσοι είχαν τοποθετηθεί από τις 955 μονάδες της προηγούμενης Τετάρτης, δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε πολύ κοντά στα «τοπικά υψηλά» των 1.080 μονάδων.

Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 58% της αξίας να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο με Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς να έχουν ξεπεράσει εδώ και ώρα το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, από το προσυνεδριακό σχόλιο σημειωνόταν πως η προσέγγιση συγκεκριμένων ισχυρών αντιστάσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο 100+ για τον ΔΤΡ και την αβεβαιότητα ενόψει της αυριανής συνάντησης θα οδηγούσε ορισμένους στο κλείδωμα των όποιων αποδόσεών τους. Δεδομένου ότι την Παρασκευή, τελευταία ημέρα για το triple witching, θα είναι γνωστό το όποιο αποτέλεσμα του Eurogroup, κινήσεις αυτής της λογικής θεωρούνταν εκ προοιμίου επιβεβλημένες.

Με απώλειες παρέμενε μέχρι πριν λίγο ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει «γυρίσει» από το αρχικό υψηλό των 1.067,78 προς τις 1.034,10 μονάδες, με την πρώτη ισχυρή -βραχυπρόθεσμη- στήριξη λίγο χαμηλότερα.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε διόρθωση, μετά τη χθεσινή εκρηκτική αντίδραση, ήταν λογικό και επόμενο πως η (υπο)στήριξη της αγοράς -στα επίπεδα των 790-800 μονάδων- θα αναλαμβανόταν από μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές, με την Coca Cola να αναλαμβάνει από νωρίς ρόλο long. Στα 26-26,26 ευρώ η μετοχή της Coca Cola με άνοδο 1,15%, απορροφώντας σημαντικό μέρος της πίεσης που υφίστανται οι τραπεζικές. Συνεπικουρούμενη από δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil κ.α., ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πέριξ των 798 μονάδων (στις 14:42).

Στα 93,5 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 65 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Οσον αφορά στους... δείκτες, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τον... ανησυχητικό τόνο των διαρροών Ελληνα αξιωματούχου, καθώς το 2ετές συνεχίζει να υποχωρεί στα 4,742% (1,62%) ενώ το 10ετές «τσιμπάει» λίγο στα 5,861%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v