Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολα τα βλέμματα στο Λουξεμβούργο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τράπεζες και ΓΔ. Στον αστερισμό της μεταβλητότητας σήμερα η αγορά, με τα σινιάλα από το κρίσιμο Eurogroup να δίνουν τον τόνο. Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην αγορά και λόγω ΔΕΗ, triple witching.

ΧΑ: Ολα τα βλέμματα στο Λουξεμβούργο

Eurogroup σήμερα, triple witching αύριο και από Δευτέρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό η «νέα ΔEΗ» και ο ΑΔΜΗΕ. Την ώρα που η Wall Street συνεχίζει ακάθεκτη, αλλά με κυλιόμενες βραχύβιες διορθώσεις, στην Ευρώπη θα παιχτεί άλλη μία πράξη... δράματος στο Λουξεμβούργο, με την Αθήνα από χθες να «βάζει πάγο» στην αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup, με την Ελενα Λάσκαρη από νωρίς να δίνει το περίγραμμα των όσων περιμένουμε για σήμερα.

Με γνωστή την όποια έκβαση της σημερινής συνάντησης, κλείνει αύριο Παρασκευή η δεύτερη για φέτος «τριπλή σειρά» στα Παράγωγα, κάτι που εκ των πραγμάτων ανεβάζει το θερμόμετρο για σήμερα-αύριο.

Βραχυπρόθεσμα οι λάτρεις της αδρεναλίνης θα έχουν πολλές αφορμές σήμερα-αύριο για να ρισκάρουν με intraday κινήσεις τους, έχοντας πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά στο τραπέζι αλλά με δεδομένη τη μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδική φορά των blue chips.

Απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν διορθώνει το ΧΑ παρά το ότι ο ένας μετά τον άλλο οι καλοί λόγοι "καίγονται" (χρέος, ποσοτική χαλάρωση κ.α.)» είναι κατά την εκτίμηση έμπειρων χρηματιστηριακών παραγόντων ακριβώς αυτή η μεσο-μακροπρόθεμη άνοδος των επιλεγμένων blue chips, γεγονός που αποτυπώνεται (και) στους σχετικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αλλωστε και σε επίπεδο ΓΔ τα δεικτοβαρή blue chips είναι σε τιμές... 2.180 μονάδων. Είναι προφανές πως μέχρι τώρα τα ισχυρά ξένα χέρια διατηρούν τις θέσεις τους σε μία ομάδα 10-14 επιλεγμένων επιχειρήσεων/εισηγμένων, κάτι που αποτυπώνεται και στα τελευταία στατιστικά μεγέθη.

Ωστόσο η εστίασή μας παραμένει βραχυπρόθεσμη στο μέρα μέρα και στο ενδοσυνεδριακό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως αυτό το διήμερο θα είναι αυξημένου ρίσκου και υψηλής μεταβλητότητας.

Χωρίς να έχει να προεξοφλήσει κάτι το συνταρακτικά θετικό η αγορά έφτασε χθες σε «κλείσιμο» οριακά πάνω από το όριο των 800 μονάδων -υψηλό 2ετίας, όπως το μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος-, με μικρή διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο και συντήρηση δυνάμεων στα blue chips. Μάλιστα στις τράπεζες ήταν εμφανές το μάζεμα που έγινε από τα χαμηλά της ημέρας και δη στη σηματωρό Πειραιώς προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, από τη στιγμή που δεν υπερέβη πειστικά τις 1.080 μονάδες ο ΔΤΡ, δικαιολογούνται οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις/κλείδωμα θέσεων που πραγματοποιήθηκαν λιγότερο την Τρίτη και κυρίως στη χθεσινή συνεδρίαση. Κλάδος- κλειδί που σήμερα-αύριο εκτιμάται πως θα έχει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, με την τελική κατάληξη να εξαρτάται -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από την έκβαση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο.

Στο ενδεχόμενο που σήμερα η Αθήνα δεν θα πάρει κάτι περισσότερο από αυτά που προεξοφλεί ήδη η αγορά, είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστούν σημαντικές στηρίξεις για τον ΔΤΡ (που... χαμηλώνοντας φθάνουν έως τις 980 μονάδες), ενώ στην αντίθετη -κάτι που θα θεωρηθεί θετική έκπληξη-, όσοι έχουν τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές θα κάνουν ένα πολύ καλό ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα επιμείνω στον διαχωρισμό της άκρως βραχυπρόθεσμης εικόνας του ΧΑ, που στο ενδεχόμενο εμπλοκής και προσφυγής της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής, εύλογα θα προκαλέσει αναταράξεις αλλά και της μεσο-μακροπρόθεσμης τουλάχιστον για όσο η τελευταία παραμένει ανοδική (για τη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών) σε βάθος 4-5ετίας.

Στο επίκεντρο εκ των πραγμάτων ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, που ανάλογα με την κίνησή του αύριο Παρασκευή θα οδηγήσει το ΧΑ είτε χαμηλότερα (με στηρίξεις χονδρικά στις 970 και 950 μονάδες), είτε υψηλότερα (με αντιστάσεις στις 820 και 840 μονάδες). Συνεκτιμώντας πως την επόμενη εβδομάδα (την Παρασκευή 23 Ιουνίου) ο Moody's θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook θυμίζοντας πως είναι ο οίκος που έχει δώσει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα, μόλις δύο κλίμακες πάνω από τη χρεοκοπία.

Ομως στο επίκεντρο και ο κλάδος της ενέργειας, με γεννήτρια τη ΔΕΗ και τον Θανάση Σταυρόπουλο να μας δίνει το στίγμα της αγοράς και των χρηματιστών ενόψει της παράλληλης εισαγωγής τη Δευτέρα της «νέας ΔEH» και του ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη (και) για το χρηματιστήριό μας καθώς, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ανοίγει επιτέλους ένας ενδιαφέρων επενδυτικός κύκλος. Για τον συγκεκριμένο κλάδο ο ΧΑΜαιλέων έχει φροντίσει (από τη Δευτέρα) να επισημάνειπως στο συγκεκριμένο ζήτημα -Χρηματιστήριο Ενέργειας- δεν μας λες και... πρωτοπόρους.

Στα επιμέρους, η Lamda Development, όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, καταθέτει σήμερα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, με τη μετοχή να υποχωρεί χθες 0,15% στα 5,35 ευρώ με συναλλαγές αξίας 252 χιλιάδων ευρώ.

Η Eurobank πουλάει δάνεια λιανικής ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ η AXIA Ventures εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τις επιδόσεις των συστημικών τραπεζών.

Τεχνικά για τον FTSE25 σημαντική στήριξη στις 2.105 μονάδες, με αντιστάσεις στις 2.143 και 2.165 μονάδες.

Στον ΟΤΕ αυξημένες συναλλαγές στα επίπεδα των 9,90-10 ευρώ, στα ΕΛΠΕ νέο υψηλό στα 7,45 ευρώ, στη Eurobank προσπάθεια να πιαστεί η τιμή της αμκ (του ενός ευρώ), στην Αεροπορία Αιγαίου και πάλι συναλλαγές που «βλέπουν» προς τα 8,30 ευρώ.

Συνεπώς βραχυπρόθεσμα σήμερα-αύριο η τάση θα εξαρτηθεί από την έκβαση του Eurogroup και πως θα την διαβάσουν τα «ισχυρά ξένα χέρια», αναμένεται μεταβλητότητα -και λόγω «τριπλής λήξης»-, κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή και παρακολούθηση αλλά με γνώμονα πως η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση των blue chips είναι ανοδική.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v