Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στην έξοδο στις αγορές

Στη σκιά των σεναρίων και της προσδοκίας για έκδοση ομολόγου, οι κινήσεις των επενδυτών. Τα εντός και εκτός μηνύματα και ο ρόλος των τραπεζών. Οι στρατηγικές με ορίζοντα την απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στην έξοδο στις αγορές

Στάση αναμονής στα ξένα χρηματιστήρια, προσδοκίες στις τράπεζες στο ΧΑ, ενόσω πληθαίνουν οι αντικρουόμενες φωνές για την πρόωρη έξοδο (ή όχι) της Ελλάδας στις αγορές. 

Τα σενάρια περί άμεσης έκδοσης ομολόγου συντηρούν ένα (κυρίως) βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο παρά τις συνεχείς, τελευταία, περί του αντιθέτου δηλώσεις και προτροπές παραγόντων (από τον επικεφαλής του ESM, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον διοικητή της ΤτΕ). Το συγκεκριμένο ζήτημα/ερώτημα φαίνεται πως συζητείται όλο και περισσότερο σε χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία, διαμορφώνοντας μία τάση με τους ένθεν κακείθεν υποστηρικτές (ή αντίθετους) της μίας ή της άλλης τακτικής.

Στις 20 του μηνός, το ΔΝΤ αποφασίζει «επί της αρχής» τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή θα δεσμεύσει ένα ποσό 2 δισ. αλλά θα εκταμιευθεί μόνον όταν αποσαφηνιστούν επαρκώς τα μέτρα για το χρέος και κριθούν ικανοποιητικά. Παράλληλα θα συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), που κατά πάσα βεβαιότητα θα το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο. 

Σήμερα η Αθήνα προχωρά σε έκδοση/ανανέωση σειράς 3μηνων εντόκων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ύψος του κουπονιού, μετά την ενθαρρυντική ένδειξη (μείωση) την προηγούμενη εβδομάδα για έκδοση 6μηνου τίτλου. 

Συνεπώς ο τραπεζικός κλάδος παραμένει -εκ των πραγμάτων- στο προσκήνιο, είναι ο κλάδος-κλειδί για την αποσαφήνιση της κίνησης εν γένει της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και ευρύτερα της αγοράς, μετά τη χθεσινή διερευνητική αντίδραση με τον ΓΔ σε νέα τοπικά υψηλά (850,96), με μοχλό τις τράπεζες (έως τις 1.107,73 ο ΔΤΡ) αλλά με τον FTSE25 έως τις 2.200 και κλείσιμο στις 2.186,72, δηλαδή χαμηλότερα από τις 2.197 μονάδες, σημείο αναφοράς σύμφωνα με διορατικούς αναλυτές. 

Εμφανώς η απόκλιση -βραχυπρόθεσμα- μεταξύ FTSE25 και ΔΤΡ, μεταξύ blue chips και τραπεζικών, αποδίδεται κυρίως στο ποντάρισμα (σαφώς ενέχοντας υψηλού βαθμού ρίσκο) ορισμένων funds για το αν τελικά η Αθήνα θα δοκιμάσει να βγει στις αγορές άμεσα, πριν τις 27 Ιουλίου, ή σε δεύτερο ή και τρίτο χρόνο. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα στοίχημα, η τραπεζοκεντρική κίνηση του ΧΑ μπορεί εύκολα να κρύβει ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Προσώρας οι κινήσεις των insiders δείχνουν πως οι εκτιμήσεις τους διίστανται, ότι δεν υπάρχει -ακόμη- ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου ενδεχομένου. 

Οι δείκτες μας αποτυπώνουν ακριβώς αυτή τη... διχογνωμία καθώς το 2ετές υποχώρησε 2,62% στα 3,829%, το 10ετές «τσίμπησε» λίγο 0,04% στα 5,379% ενώ το GREK ενισχύθηκε 1,05% στα 10,54 δολάρια. 

Βραχυπρόθεσμα ο ΓΔ ενισχύεται οριακά 0,36% έναντι του ΔΤΡ που έχει κερδίσει 2,13% σε εβδομαδιαία μέτρηση, σε ορισμένες μετοχές του δείκτη ενεργοποιούνται πωλήσεις στα υψηλά ημέρας, ενώ στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία έχουν πέσει αρκετά οι τόνοι. 

Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο η Εθνική, με εβδομαδιαία άνοδο 3,95% έναντι οριακών απωλειών 0,45% της Alpha, έχει πλησιάσει (σε όρους αποτίμησης ) καθώς διαμορφώνεται στα 3,37 έναντι 3,43 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να δημιουργεί κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Η Εθνική «απειλεί» να περάσει σε χρηματιστηριακή αξία την Alpha, αλλά με την τελευταία να «βλέπει» εάν και εφόσον υπερβεί τα 2,30 ευρώ σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης.

Alpha Bank και Εθνική ή Εθνική και Alpha καθορίζουν βραχυπρόθεσμα την τάση για τον ΓΔ και σε σημαντικό βαθμό για την αγορά, αν και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι εμφανής η απόκλιση τραπεζών - blue chips και βαθμού ρίσκου, ανάλογα με το αν η Αθήνα θα επιχειρήσει (ή όχι) μία δοκιμαστική έξοδο στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, εμφανείς είναι οι πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips σε υψηλές τιμές, με χαρακτηριστική χθες την περίπτωση του ΟΤΕ και δευτερευόντως των ΓΕΚ, Grivalia, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου κ.α., γεγονός που θα πρέπει να καθιστά τους βραχυπρόθεσμους εξαιρετικά επιφυλακτικούς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα.       

Δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί αλλά και του αβέβαιου χαρακτήρα των εξελίξεων, πολύ προσεκτικές πρέπει να είναι οι κινήσεις και όσων τελευταία έχουν... ξανοιχτεί στη μεσαία, κυρίως όμως χαμηλότερη, κατηγορία, όπου οι κίνδυνοι εγκλωβισμών είναι πιο εύκολοι. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v