Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετ' εμποδίων η κίνηση για τις 850

«Ξεφούσκωσε» γρήγορα η αρχική αντίδραση του Χρηματιστήριου. Στο +5% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Coca Cola, Alpha, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίο. Αυξημένος ο τζίρος.

ΧΑ: Μετ εμποδίων η κίνηση για τις 850

Δυναμικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς στα πρώτα 5' είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με τα 8,7 εκατ. να έχουν περάσει στον τραπεζικό κλάδο και στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Ωστόσο μετά τις 11:30 οι πωλητές ισχυροποιήθηκαν, πιέζοντας τον Γενικός Δείκτη στη ζώνη των 845 μονάδων με οριακά κέρδη.

Εμφανής με το καλημέρα η εστίαση των traders, άκρως στοχευμένη και αρκετά ριψοκίνδυνη καθώς οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο της σεναριολογίας για το ενδεχόμενο της εξόδου (ή όχι) της χώρας στις αγορές.

Ξεκίνημα ανάλογο των σεναρίων και των πονταρισμάτων εκατέρωθεν, σε μία προσπάθεια προεξόφλησης -θα το επαναλάβουμε- αυξημένου ρίσκου, δεδομένου ότι σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα (ή όχι) στη λεγόμενη δοκιμαστική-ελεγχόμενη έξοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα για την αγορά.

Βλέποντας τους δείκτες: Σχεδόν 2% ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.126 μονάδες, με αποτέλεσμα την επαναφορά του FTSE25 πάνω από τις 2.200 μονάδες, με τα blue chips να υποαποδίδουν έναντι των τραπεζικών. Αλλά και τους δείκτες ομολόγων, στο 3,931% το 2ετές, στο 5,380% το 10ετές, ελαφρώς «τσιμπημένο».

Nέο υψηλό για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με μοχλό το νέο υψηλό του τραπεζικού κλάδου και την υπεραπόδοση των μετοχών, με πρώτη και αποδοτικότερη την Πειραιώς. Τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σήμερα είναι Τετάρτη 12 Ιουλίου και το ΔΝΤ, επισπεύδοντας τις κινήσεις του, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την προσεχή Πέμπτη (αντί της 27ης, μέχρι και χθες). Θυμίζοντας, πως στις 20 του μηνός είναι μία σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ την αμέσως επομένη αναμένεται η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Standard & Poor's.

Εύλογη η... ανάφλεξη του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και του intraday με άλλα 15 εκατ. ευρώ να προστίθενται (στα αρχικά 10) μέχρι τις 11:10. Η μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, με 20,5 εκατ. ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank, Εθνική, μεγαλύτερη απόδοση έως 7,25% για τη μετοχή της Πειραιώς.

Πέραν του 87% του τζίρου, το μόλις 13% στο υπόλοιπο της αγοράς, με πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη/μετοχή αλλά σε μεγάλη απόσταση του ΟΤΕ. Ενδεικτικό στα 2,6 εκατ. ο τζίρος της τέταρτης -στη σχετική κατάταξη- Eurobank, στις 830 χιλιάδες στον Οργανισμό.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο είχε δοθεί μεγάλη σημασία στην επικινδυνότητα της σημερινής συνεδρίασης, που εκ των πραγμάτων έχει αυξημένη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις δεικτών/μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v