Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Χωρίς άλλα καύσιμα, θα περιμένει την S&P

Τη συμφωνία του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτιμήσει το Χρηματιστήριο σήμερα, εν αναμονή της αξιολόγησης από την S&P. Η προσοχή και στα παράγωγα. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος.

Xρηματιστήριο: Χωρίς άλλα καύσιμα, θα περιμένει την S&P

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall Street, με τον Nasdaq να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ «υπεροπλία» των πωλητών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα από τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου περιμένει μία συνεδρίαση πανομοιότυπη με τις αμέσως προηγούμενες, καθώς από τις ανακοινώσεις-έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν προέκυψε κάτι που δεν γνώριζε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, την έγκρισή του σε μια επί της αρχής προληπτική Συμφωνία (Stand-By Arrangement) για ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έδωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι θα καταστεί ενεργή μόνο όταν το ΔΝΤ θα λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διασφαλίσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.

Θα χρειαστεί δεύτερη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για να καταστεί ενεργή η συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου του 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM.

Μεγαλύτερες παρατάσεις χάριτος για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, «πάγωμα» των τόκων αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με την ανάπτυξη, είναι η «συνταγή» του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο παραμένει για το Ταμείο «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Επίσης το Ταμείο επανέλαβε πως για να διασφαλιστεί η κατάσταση των τραπεζών και να στηριχθεί η άμεση χαλάρωση των capital controls, οι Εποπτικές Αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πρόσθετα βήματα, μεταξύ των οποίων και ένας νέος έλεγχος ποιότητας ενεργητικού και stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν το τέλος του προγράμματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση, με το σύνολο των ενεργών παικτών να έχει στραμμένη την προσοχή του στην αναμενόμενη, σήμερα, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P («Β-», Σταθερή προοπτική).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει σχετική διαφοροποίηση της εικόνας της αγοράς μετά τις 14:00 (μόλις 3.960 συμβόλαια του δείκτη, για τον μήνα Ιούλιο, παρέμεναν ανοιχτά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Π.Α.), ενώ «μπαλαντέρ» παραμένει η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Επίσης, η αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει τη δημόσια πρόταση της Fairfax για την Grivalia Properties στην τιμή των 8,80 ευρώ, ενώ πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, παραμένει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 860 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Fourlis θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,97 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,10 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 5,65.

«Άγνωστος Χ» παραμένει η, με όλο και λιγότερους θετικούς πρωταγωνιστές, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v