Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπιες μεταβολές και χαμηλός τζίρος

Στα επίπεδα των 840 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Kέρδη για Coca Cola, Eλλάκτωρ, ΔΕΗ, Σαράντη. Τα τεχνικά κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη.

ΧΑ: Ηπιες μεταβολές και χαμηλός τζίρος

Ούτε σήμερα φαίνεται να «συγκινούν», τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και συνεχίζει στο ίδιο επιφυλακτικό τέμπο των τελευταίων ημερών, μόνο που οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να «κοιτάζουν» περισσότερο προς τον τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας στα μη τραπεζικά blue chips τα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, για όσους τίτλους το «επιθυμούν».

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ενώ πλησιάζει η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινείται χωρίς να έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, έστω και αν οι, μέχρι στιγμής, απώλειες δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες και εύκολα αναστρέψιμες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Jumbo και ΔΕΗ είναι οι μοναδικοί τίτλοι που σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα διολισθαίνουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Grivalia και Lamda Development, με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Μπορεί η μέχρι στιγμής εικόνα να μην «εμπνέει» ανησυχίες, όμως αν προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα των 840 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό στις 839,78, -0,39%), δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν κάποιες πρώτες κινήσεις «stop loss», τουλάχιστον από αυτούς που κινούνται με «γρήγορα αντανακλαστικά».

Σε αυτή την περίπτωση, μέγιστη προσοχή χρειάζεται η ζώνη 832-830, ενώ θα ήταν ιδιαίτερα καλή ένδειξη η επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 851 μονάδων.

Ελάχιστα πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 60 λεπτά συνεδρίασης, ο τζίρος πλησιάζει τα 7,5 εκατ., ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να χάνουν «θαυμαστές», ξεχωρίζουν θετικά οι Αιολική (+29,95%), Space Hellas (+9,74%) και MIG (+2%).

Ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, όμως αυτό χρειάζεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v