Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται καύσιμο για αντίδραση

Οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία των παικτών και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών. Στο προσκήνιο, ο τραπεζικός και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

ΧΑ: Ζητείται καύσιμο για αντίδραση

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,39% στις 21.796,55 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,1% στις 2.475,42 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 6.382,19 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και οι τρεις δείκτες είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά. Ωστόσο αργότερα, οι Nasdaq και S&P γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, λόγω πιέσεων στον κλάδο της Τεχνολογίας, που, σύμφωνα με αναλυτές, προέκυψαν από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Περισσότεροι, σήμερα το πρωί, δείχνουν οι πωλητές στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., που κατάφερε σε λίγες συνεδριάσεις να μετατρέψει την αισιοδοξία σε απόλυτη επιφυλακτικότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έρχεται από τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, και χθες σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο μήνα και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/6 (814,81 μονάδες).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το reverse split της Πειραιώς καθώς και ο έλεγχος στις τράπεζες των δανειακών χαρτοφυλακίων από ΕΚΤ και SSM που έχει ξεκινήσει, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, μετά και την έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «τη δυνατότητα στις τράπεζες να διατηρήσουν αλώβητα τα εποπτικά τους κεφάλαια, ανταλλάσσοντας τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), παρέχει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Με την τροπολογία, οι τράπεζες που συνεχίζουν να διαθέτουν προνομιούχες μετοχές (Eurobank, Αττικής) μπορούν να επιλέξουν την εξαγορά τους, είτε με μετρητά, είτε με έκδοση άλλων κεφαλαιακών μέσων κατηγορίας ΙΙ (ομόλογα) ίσης αξίας, είτε με συνδυασμό των δύο παραπάνω τρόπων.

Με τις υφιστάμενες διατάξεις, οι τράπεζες μπορούσαν μόνο να εξοφλήσουν τα κεφάλαια που έλαβαν από το Δημόσιο, με αντάλλαγμα την έκδοση υπέρ του προνομιούχων μετοχών, όπως έπραξαν στο παρελθόν Alpha Bank και Πειραιώς. Εφόσον η τροπολογία ψηφισθεί, οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ομόλογα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία των ενεργών παικτών και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, λόγω της «oversold» εικόνας, δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Η προσοχή στο τραπεζικό ταμπλό και όσον αφορά τα επιμέρους, σε ΕΕΕ και Σαράντη, όπου ήταν οι μοναδικές μετοχές οι οποίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, Τιτάνα λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της αγοράς και ΟΤΕ, όσο κρατάει επαφή με το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ και τα υψηλά 34 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, α) εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 16.864.610 μετοχές της Frigoglass, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 50.593.832 παλαιών μετοχών της εταιρείας, β) μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία της μετοχής της ιδίας εταιρείας μειώνεται από €0,90 σε €0,36. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 16.864.610 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,312.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v