Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 825 μονάδων. Στο +3% η Eurobank. Ανοδος για Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Πιέσεις σε Motor Oil, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Παρά τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών -και αυτό θέλει προσοχή καθώς μπορεί να παίξει ρόλο για τη συνέχεια-, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιχειρεί αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, έχοντας στη «θέση του οδηγού» τις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, μπορεί οι τράπεζες να ήταν αυτές που πιέστηκαν περισσότερο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και σήμερα προσπαθούν να αντιδράσουν, όμως οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα «ένιωθαν πιο άνετα», αν την αντίδραση την οδηγούσαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE26.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης έχει «φορέσει» το θετικό πρόσημο και δείχνει να έχει διαθέσεις διακράτησης, ενώ το +1,73% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο επιφυλακτική, μόνο οι ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος προσπαθούν με κέρδη μεγαλύτερα του 1% και η εικόνα της διστακτικότητας ίσως και να μην είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια, ενώ με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος έφθασε στα 8,3 εκατ.

Μένοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό το γεγονός ότι από τους τίτλους που κινούνται με αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, άρα η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Γενικότερα, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι οι περισσότεροι των ενεργών παικτών έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες προς το τέλος της συνεδρίασης και ανάλογα προς τα πού θα δείχνει η τάση.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει προηγηθεί, έχει αναγκάσει τους περισσότερους από τους ενεργούς παίκτες να έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση των επόμενων σημείων στήριξης, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει πιθανότητες αυξημένης νευρικότητας.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου προσπαθούν να διακριθούν θετικά οι Space Hellas (+7,61%), Νηρέας (+3,35%) και Ιντρακάτ (+3,34%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v