Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χασούρα» 7,3% στην εβδομάδα για τραπεζικές μετοχές

Ισχνή άνοδος για το Γενικό Δείκτη μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Μάχη για ανάκαμψη των τραπεζών μετά το «σφυροκόπημα». Ξεχώρισαν Grivalia, Αττικής. Βαρίδι ο χαμηλός τζίρος. Τα μηνύματα για τη συνέχεια.

ΧΑ: «Χασούρα» 7,3% στην εβδομάδα για τραπεζικές μετοχές

Συνεδρίαση - επίδειξη αδυναμίας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό την νέα, μικρή, συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), που επιβεβαιώνει την δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας και βάσει της οποίας αρκούν οι όχι επιθετικές πωλήσεις, προκειμένου οι αποτιμήσεις να πιεστούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 4,20% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, είχε προλάβει να "μαζέψει" απώλειες 8,37%.

Επόμενο ήταν η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, να έχει σαν "ταγό" τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε πιεστεί περισσότερο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης (+0,94%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1057,25 μονάδες (+2,13%), η μετοχή της Alpha Bank (+0,48%) μέχρι τα 2,13 ευρώ (+1,43%), της Εθνικής (+1,16%) μέχρι τα 0,353 ευρώ (+2,02%), της Eurobank (+2,18%), που ξεκίνησε την συνεδρίαση με Α.Μ.Ε.Μ., μέχρι τα 0,949 ευρώ (+3,6%), της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,238 ευρώ (+2,59%) και της Τρ. Αττικής (+2,8%) μέχρι τα 0,111 ευρώ (+3,75%).

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η συνέχεια δεν ήταν τόσο αισιόδοξη και όλοι οι παραπάνω τίτλοι, αφού πέρασαν και από αρνητικό πρόσημο, βρέθηκαν να "παίζουν" το πρόσημο του κλεισίματος μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "πράσινο" αλλά αισθητά χαμηλότερα από τα πρωινά υψηλά, εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές.

Άλλωστε το γεγονός ότι στο πρώτο, "φουριόζικο" ημίωρο ο τζίρος έφτασε στα 5,4 εκατ. και στην συνέχεια κατέβασε εντυπωσιακά στροφές, αυξάνει τις υποψίες πως κάποιοι από τους εν δυνάμει πωλητές εκμεταλλεύτηκαν τις πρωινές αγορές και προχώρησαν σε μείωση θέσεων.

Απόλυτα μέσα στα πράγματα το πρωινό σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που μεταξύ άλλων ανέφερε: "Στη σημερινή συνεδρίαση προσδοκάται να υπάρξει τεχνική αντίδραση καθώς οι αγοραστές έχουν υποστεί από τους πωλητές 4 ήττες κατά τις 5 τελευταίες συνεδριάσεις και οφείλουν να αντιδράσουν. Πιθανολογείται επομένως ανοδικό ξεκίνημα, με αβέβαιη, ωστόσο, την διατήρηση θετικού προσήμου ως το τέλος".

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στην Αγορά, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική ένδειξη, που παραπέμπει σε απόλυτα αδιάφορες συνεδριάσεις, όταν θα κορυφώσουν τα "μπάνια του Λαού", είναι η συνεχιζόμενη, αργή, συρρίκνωση του τζίρου.

Από την άλλη, μπορεί, βραχυπρόθεσμα, η Αγορά να δείχνει υπερπουλημένη και να αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης, όμως τα κέρδη είναι ακόμη αρκετά και υπάρχουν χαρτοφυλάκια που μειώνουν θέσεις χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν συνεχιστεί η "έλλειψη" αγοραστών.

"Αν και ο Γενικός Δείκτης έχει εκπλήξει αρκετές φορές, φέτος, με την αντοχή του σε πιέσεις κατοχύρωσης κερδών αυτή την φορά ή δυναμική της πτώσης δείχνει ότι δεν θα έχει την μορφή μιας ήπιας πλάγιας κίνησης καθώς με την ταχύτητα που έχει αποκτήσει θα εκτονωθεί σε διαδοχικές φάσεις" αναφέρει έγκριτος παράγοντας της Αγοράς.

Σύμφωνα με αναλυτές, το reverse split της Πειραιώς καθώς και ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων από ΕΚΤ και SSM που έχει ξεκινήσει, άνοιξε ξανά την συζήτηση για τα κεφαλαιακά αποθέματα των Τραπεζών μετά και την έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Πλήγμα στα πρωτοβάθμια εποπτικά τους κεφάλαια θα δεχθούν, τελικώς, οι Τράπεζες που θα κάνουν χρήση, εφόσον ψηφισθεί, της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και παρέχει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις προνομιούχες μετοχές με ομολογίες.

Όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, τα ομόλογα που μπορούν να εκδίδουν για την ανταλλαγή των προνομιούχων θα είναι μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Αυτό σημαίνει όμως ότι ο δείκτης Common Equity Tier I των Τραπεζών, που έχουν προνομιούχες μετοχές, θα μειωθεί από 1/1/2018, αν κάνουν χρήση της τροπολογίας.

Οι προνομιούχες μετοχές, που έχουν εκδώσει οι Τράπεζες, παύουν να υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια (CET I), με βάση απόφαση της Εποπτικής Αρχής που ισχύει Πανευρωπαϊκά. Αν οι Τράπεζες υποκαταστήσουν τις προνομιούχες με ομόλογα Tier II, δεν 'θεραπεύουν' τη μείωση των πρωτοβάθμιων εποπτικών κεφαλαίων. Απλά συντηρούν το επίπεδο της συνολικής κεφαλαιακής τους επάρκειας στα ίδια επίπεδα.

Εφόσον η τροπολογία ψηφισθεί, οι Τράπεζες θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ομόλογα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο θα αποκτά τις ομολογίες και θα προχωρά στην ακύρωση ίσης ονομαστικής αξίας προνομιούχων μετοχών, ενώ η ετήσια απόδοση για το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και της Τραπέζης της Ελλάδος".

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, από το ενδοσυνεδριακό σχόλιο η στήλη ανέφερε εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών που επισήμαιναν πως "μπορεί οι Τράπεζες να ήταν αυτές που πιέστηκαν περισσότερο κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα προσπαθούν να αντιδράσουν, όμως θα 'ένιωθαν πιο άνετα' αν την αντίδραση την οδηγούσαν οι μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE26" και δυστυχώς οι συγκρατημένες εκτιμήσεις επαληθεύτηκαν από την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει προηγηθεί έχει αναγκάσει τους περισσότερους από τους ενεργούς παίκτες να έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση των επόμενων σημείων στήριξης, άλλη μία ένδειξη αλλαγής της κρατούσας ψυχολογίας.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη και όχι μόνο και όσον αφορά τις τεχνικές ενδείξεις σε επιμέρους τίτλους, η στήλη έσπευσε να πάρει οδηγίες από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ (+0,09%), η επαφή με το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, που σηματοδοτεί υψηλά 34 μηνών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να "τσεκαριστεί" η ζώνη αντίστασης των 11,40 - 11,60 ευρώ.

Για την Folli Follie Group (-0,53%) τα 20,50 ευρώ είναι κοντινή στήριξη, ενώ τα 21,30 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση. Κλείσιμο υψηλότερα των 21,73 ευρώ, μας δίνει και πάλι ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Τα 2,23 και 2,30 ευρώ έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις για την ΔΕΗ (-0,95%). Το πιο πιθανό, έστω και αν μεσολαβήσει μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, είναι η μετοχή να δοκιμάσει τιμές στα 1,98 - 1,95 ευρώ. Για να ξαναπάρουν το έλεγχο της τάσης οι "buyers" θα πρέπει ο τίτλος να σημειώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,40 ευρώ.

Τα 6,13 ευρώ είναι κύρια στήριξη και "stop" στο "Long", σε κλείσιμο, για την ΕΥΔΑΠ (-1,42%). Το 6,46 κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στα 6,84 ευρώ.

Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα (+0,60%) που ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE26 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,71 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,58 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις συνεχίζονται οι ημερήσιες μεταβολές με "ανοιχτές" εντολές αγορών, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα "χαρτιά είναι άδεια από κάτω", ή το "bid" των αγοραστών είναι σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει αναφοράς η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Space (+9,78%), έστω και αν το "bid" των αγοραστών "αδυνατίζει" μέρα με την μέρα, η επιμονή σε πλαγιοανοδική κίνηση για την ΚΛΜ (+5,83%) και η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ (+0,77%), αλλά μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση δεν αύξησε ούτε και κατ΄ ελάχιστο την αισιοδοξία, όσων ασχολούνται με τις τεχνικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,26%), οι 2153 είναι κοντινή και οι 2170 μονάδες κύρια αντίσταση. Το 2124 σαν παλαιό υψηλό είναι κοντινή στήριξη με επόμενο σοβαρό επίπεδο το 2102. "Intraday position short" με "stop" τις 2231 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη καθοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,07%, ενώ ο στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 7,36%

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 27,4% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 24,7%.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite (+0,11%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Kospi (-1,73%) και ASX 200 (-1,42%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, με τις πιέσεις να δείχνουν περισσότερες στον κλάδο της Τεχνολογίας.

Υποχωρεί το Δολάριο δίνοντας κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ, με την άνοδο του τελευταίου να προβληματίζει της Ευρωπαϊκές Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Ιταλικές Τράπεζες πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσουν το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους", υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μικρή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, αγγίζοντας νέο υψηλό δεκαετίας, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 111,2 μονάδες, από 111,1 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα των 110,8 μονάδων που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 1,05 μονάδες, από 1,16 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 1,12 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

O δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,5% τον Ιούλιο, οριακά υψηλότερα από το 1,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αλλάζοντας Ήπειρο, με ρυθμό 2,6% έτρεξε το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,7%. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 1,2% από 1,4% προηγουμένως.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 93,4 μονάδες, από 95,1 μονάδες τον Ιούνιο. Η αρχική μέτρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη στις 93,1 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών ενισχύθηκε στις 113,4 μονάδες, από 112,5 τον Ιούνιο. Στις 80,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών, από 83,9 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 2 Φεβρουαρίου 2018.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 17, από 15,2 ευρώ δίνει η Piraeus Sec., διατηρώντας σύσταση "outperform" για τον τίτλο.

Η χρηματιστηριακή αποδίδει την αύξηση στην τιμή - στόχο στο βελτιωμένο προφίλ ρίσκου για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και στην επέκταση στη Ρουμανία που λογικά θα αποδώσει. Συστήνει αγορές του τίτλου σε μέρες πιέσεων στην Αγορά. Η Πειραιώς βλέπει αύξηση των πωλήσεων κατά 9% στα 742 εκατ. ευρώ στη δημοσιονομική χρήση 2017/18, με κέρδη ύψους 143,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,3%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης σημειώνοντας διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 825 μονάδων, με κορυφή τις 825,08 (+0,79%). Ακολούθησε σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών και υποχώρηση στο χαμηλό των 817,61 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 818,85 (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 820,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56,4 εκατ., από τα οποία τα 8,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Ελλάκτωρ και Fourlis δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Fourlis.

Θετική μόνο λόγω της αναλογίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Δεν ακολούθησε την αντίδραση της spot Αγοράς η Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, ενώ ακόμα χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές.

Σημαντική η μείωση του όγκου και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.967 συμβόλαια).

Στα 7.050 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.747 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.293, 1.277 για τον Αύγουστο και 16 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.133) κινήθηκε μεταξύ 2.129,5 και 2.151 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.656), Πειραιώς (16.976), Εθνική (20.069), MIG (6.133), Alpha Bank (4.121), ΟΤΕ (108), Ελλάκτωρα (112), Μυτιληναίο (260), ΑΔΜΗΕ (322), ΔΕΗ (237), Viohalco (120), Ελ. Πετρέλαια (153), ΟΠΑΠ (265).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 103.756, Eurobank 37.716, Εθνική 113.968, Alpha Bank 45.041 και Πειραιώς 121.557.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 26.019.267 τεμ., (από 26.019.267 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 12.920.992 τεμ. (12.920.992), Εθνική 18.057.212 τεμ. (18.057.212) και Eurobank 8.772.508 τεμ. (8.772.508).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v