Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες προσδοκίες με... αμερικανική βοήθεια

Η αντίδραση της Wall Street δημιουργεί αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στη «ρηχή» εγχώρια αγορά. Πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα βραχυπρόθεσμα και με πρώτο σταθμό το Jackson Hole. Τα τεχνικά όρια του Γενικού Δείκτη.

ΧΑ: Νέες προσδοκίες με... αμερικανική βοήθεια

Μεγάλη κίνηση εχθές βράδυ από τον Αμερικάνο, με την "αγορά των αγορών" να πετυχαίνει την πλήρη αναστροφή της τάσης δημιουργώντας νέα δεδομένα βραχυπρόθεσμα. 

Εμφατική αντίδραση στην Wall Street, με τον "δείκτη των δεικτών", τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,99% στις 2.452,50 μονάδες με τους traders να εστιάζουν στο Jackson Hole, παρασύροντας στον ανοδικό ρυθμό τους τις άλλες αγορές. Στην Wall Street το σήμα προς τους long και τους short δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όπως επισημάνθηκε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας, με την επικείμενη εκδήλωση της Fed να ξαναδίνει αφορμές στις "αγορές" να κινηθούν γρήγορα με ορίζοντα μέχρι ΚΑΙ την Παρασκευή. Ειδική αναφορά στο Jackson Hole "ανεβάσαμε" από νωρίς εχθές στον Εκηβόλο εστιάζοντας την προσοχή μας ειδικά στην Παρασκευή, καθώς τότε ομιλούν Yellen και Draghi. 

Εύλογα οι "αγορές" θα επιχειρούσαν να παίξουν με τις προσδοκίες και την προεξόφληση εν όψει της Παρασκευής ακόμη και στην περίπτωση που γνωρίζουν καλά, πως ο super Mario δύσκολα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία κίνηση-ματ, όπως το 2014. Ομως αυτό είναι οι αγορές, προσδοκίες και προεξόφληση και αυτό εξελίσσεται από το βράδυ της Δευτέρας. 

Στην Wall Street οι traders οδήγησαν ψηλά τους δείκτες, ωθώντας στη συνέχεια προς τα πάνω την Ασία στον ρυθμό, που πιθανότατα θα συγχρονισθούν το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές. Η προσοχή μας στην Φρανκφούρτη και στον DAX, καθώς ο δείκτης- όπως "μετρά" έγκυρος αναλυτής- από τις 12.230 μπορεί με ένα short covering να δώσει αντίδραση προς τις 12.600 μονάδες. 

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ, όπου οι ξένοι (και οι... ξένοι) ελέγχουν πάνω από το 60+% της "ρηχής αγοράς" θα συγχρονισθούν στον ρυθμό της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης. 

Επαρκείς οι ενθαρρυντικές ενδείξεις από την χθεσινή συνεδρίαση, ξεκινώντας από τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό, καθώς ο ΔΤΡ έπιασε τις 1.080 ενώ με ένα εβδομαδιαίο "κλείσιμο" πάνω από τις 1.084 μονάδες θα βελτίωνε αισθητά την τεχνική εικόνα. Περιοριζόμεθα στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς μέχρι και Παρασκευή, οπότε και θα γίνει ένα... πέρασμα από το ταμείο, συνεκτιμώντας πως αύριο Πέμπτη ξεκινά τις εργασίες της η Fed, μεθαύριο Παρασκευή ομιλούν Yellen και Draghi και Σάββατο κλείνει και το φετινό Jackson Hole. ΔΕΝ θα επιχειρήσουμε να προεξοφλήσουμε τι θα πουν και ποια πολιτική θα χαράξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες- τέτοιο inside μακάρι να το είχαμε, αλλά και πάλι καλά είμαστε...- απλά θα συγχρονισθούμε με την προεξόφληση των "αγορών", όπως από το βράδυ της Δευτέρας επιχειρούν. 

Η εστίαση των traders στον πιεσμένο τραπεζικό κλάδο, με τα ισχυρά χέρια και τους... προεξοφλούντες να ενισχύουν την Alpha Bank κατά 4,27% στα 2,20 ευρώ, την Εθνική κατά 2,82% στα 0,365, την Eurobank κατά 2,65% στα 0,929 και την Πειραιώς κατά 1,44% στα 4,94 ευρώ. Περί τα 15 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος στις τράπεζες με ισχυρά χέρια να έχουν θέσεις λ.χ στην Alpha Bank σε υψηλότερες τιμές γεγονός που πιθανότατα θα τους οδηγήσει στο να αναζητήσουν τιμές πάνω από τα 2,28 ευρώ, τουλάχιστον. 

Για τον κλάδο συνεκτιμώνται κινήσεις ουσίας, όπως αυτές της Pimco καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο ο αμερικανικός κολοσσός μετά την απόκτηση του 5% της Grivalia ΑΕΕΑΠ ετοιμάζει ακόμη δύο "χτυπήματα" που θα συζητηθούν. Οπως στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε εστιάσει την προσοχή μας σε ανάλογο αποκαλυπτικό θέμα του Χρήστου έτσι και σήμερα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις του "ξένου παράγοντα" ενδεικτικές του ουσιαστικού ρόλου που θα διαδραματίσει την "επόμενη ημέρα" σε κλάδους κλειδιά (κυρίως στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό/ασφαλιστικό/ τουριστικό/ξενοδοχειακό κ.λ.π). 

Με τον ΔΤΡ σε διαδικασία αναστροφής μένει να ακολουθήσουν τα blue chips, με κλειδί την πορεία μετοχών με διαμορφωμένη ανοδική φορά, όπως ο Μυτιληναίος, Viohalco, Motor Oil κ.α. αλλά και των σηματωρών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. 

Τεχνικά για τον ΓΔ πολλά θα κριθούν κατ΄ αρχήν με την προσπάθεια υπέρβασης των 835 κυρίως όμως στο ενδεχόμενο προσέγγισης των 849 μονάδων. Στις 849 μονάδες σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή κρίνονται πολλά...

Αντίστοιχα για τον FTSE25 "μάχες" θα δοθούν κατ΄αρχήν στις 2.194 και κυρίως στις 2.206 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v