Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει η PIMCO στο εγχώριο real estate

Μετά την απόκτηση του 5% της Grivalia, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός ετοιμάζει δύο ακόμη κινήσεις που θα συζητηθούν. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού στην Πανγαία και η έμμεση είσοδος στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Τι ψάχνει η PIMCO στο εγχώριο real estate

Δυνατά στην εγχώρια αγορά real estate και ειδικότερα στις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας δείχνει διατεθειμένη να μπει η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, PIMCO, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει παρούσα και στις εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Μετά την απόκτηση ποσοστού 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia ΑΕΕΑΠ, η PIMCO είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για να καταστεί απώτερος μέτοχος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού, που κατέχουν μέλη της οικογένειας του ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία Beny Steinmetz, στην εταιρεία συμμετοχών, η οποία ελέγχει την ολλανδική INVEL Real Estate. Η τελευταία αποτελεί μέτοχο, κατά 65,49%, της Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η PIMCO συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ αυτών που πέρασαν στο τελικό γύρο του διαγωνισμού, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον πλειοδοτήσει, θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας holding και θα αποτελεί μεγαλομέτοχο της Invel Real Estate με την York Capital να κατέχει ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός επιχειρηματίας Beny Steinmetz έχει τεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, σε κατ' οίκον περιορισμό από τις ισραηλινές αρχές, λόγω διερεύνησης κατηγοριών για απάτη και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας holding, που ελέγχει την Invel Real Estate, δεν αλλάζει κάτι στην συμφωνία μετόχων με την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία, παρ' ότι κατέχει το 32,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ελέγχει τη διοίκησή της και την ενοποιεί, με βάση τη συμφωνία μετόχων, ως το τέλος του 2018 ή νωρίτερα, εφόσον το ποσοστό της υποχωρήσει κάτω από το 20%.

Σημειώνεται ότι η Pacific Investment Management Company (PIMCO) αποτελεί, ήδη, μεγαλοπιστωτή της Πανγαία ΑΕΕΑΠ καθώς κάλυψε εξ ολοκλήρου, το 2014, την έκδοση από την εισηγμένη πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 238 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor πλέον 485 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, η PIMCO εισέρχεται έμμεσα και στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς συμφώνησε με εγχώρια εταιρεία, που συμμετέχει σε σχήματα διαχείρισης, την εξ ολοκλήρου κάλυψη της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Έτσι, θα καταστεί εν δυνάμει μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20%. Η παραπάνω στρατηγική συμμαχία θα επιτρέψει στην PIMCO να συμμετάσχει ευκολότερα στην αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων εγχώριων επιχειρήσεων.

Η PIMCO αποτελεί από το 2000 βραχίονα του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz στη διαχείριση κεφαλαίων. Έχει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια, κατέχοντας ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v