Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη

Με το συνήθη χαμηλό τζίρο των τελευταίων ημερών η αγορά υποχωρεί οριακά. Αρνητικό πρόσημο καταγράφεται στην πλειονότητα των blue chips. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΧΑ: Πτωτικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλότερα προς τις 835 μονάδες "δοκιμάζεται" το ΧΑ.

Στον ρυθμό της Wall Street κινούνται από νωρίτερα Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη. Χωρίς βιασύνες οι traders ανεβάζουν προσεκτικά τον πήχη με ενδεικτικό την έως τις 12.254 μονάδες αντίδραση του DAX.

Σε ανάλογο προσεκτικό τέμπο οι πρώτες κινήσεις και στο ΧΑ, με την συνεδρίαση να ξεκινά με αγοραστές στα blue chips και πωλητές στις τράπεζες. Ωστόσο στα πρώτα 5΄ απορροφήθηκε η προσφορά που είχε βγει στις τράπεζες με αποτέλεσμα να "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο και ο Δείκτης Τραπεζών.

Στα επίπεδα των 835 ο ΓΔ, των 2.190 ο FTSE25 και των 1.078 ο ΔΤΡ, όπου και εκτιμάται ότι την επόμενη ώρα θα διερευνηθούν οι προθέσεις αγοραστών και πωλητών. Το 79% του περιορισμένου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank, Εθνική ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στη μετοχή της Attica Bank.

Να συνεκτιμηθεί, πως το Χρηματιστήριο ενέκρινε την εισαγωγή προϊόντων ΣΜΕ της Attica Bank. Ετσι συμπληρώνεται και για την πέμπτη τραπεζική μετοχή του δείκτη η λειτουργία/χρήση προϊόντων/εργαλείων δανεισμού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για την Attica Bank.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός κυμαίνεται προς ώρας μεταξύ 1.076-1.082 μονάδων με ζητούμενο ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 1.084 μονάδων. Κοινή η εκτίμηση των traders, πως βραχυπρόθεσμα η τάση θα κριθεί από την πορεία της Wall Street (νωρίτερα αναρτήθηκε μέτρηση του S&P 500, στον Εκηβόλο) συνακόλουθα της Φρανκφούρτης για αυτό αυτές οι συνεδριάσεις (σήμερα- Παρασκευή) απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση. 

Σε αρνητικό πρόσημο ο ΔΤΡ λίγο πριν τις 11.00', καθώς πωλήσεις γίνονται σε Alpha Bank και Πειραιώς, με την ΕΤΕ σταθεροποιητικά στα 0,365 και Eurobank λίγο υψηλότερα στα 0,935 ευρώ. Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, σε οριακά αρνητικό έδαφος και ο ΓΔ προς τις 830 μονάδες. 

Σταδιακά μετά τις 10.55' λίγες πωλήσεις και στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με συνέπεια τη υποχώρηση των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Motor Oil, EXAE, Sarantis, Μυτιληναίος κ.ά.

Μετά από 40' συνεδρίασης με θετικό πρόσημο μόλις τέσσερις μετοχές (ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank) αλλά 8 σταθερές με μάλλον long τάση (Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Attica Bank, Fourlis, Εθνική κ.α.) με την εικόνα να αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρη στη συνέχεια.

Μένει να φανεί εάν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ημέρας: δηλαδή από τις 830 για τον ΓΔ, από τις 1.075 για τον ΔΤΡ και από τις 2.185 για τον FTSE25 θα απορροφηθεί η όποια προσφορά συνεχίζει να βγαίνει και κατά πόσον θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς/στηρίξεις για τη συνέχεια.

Περιορισμένες οι συναλλαγές (στα 3,5 εκατ. μετοχές), ανάλογος ο τζίρος (3,2 εκατ. ευρώ) ενδεικτικά της φειδωλής προσφοράς αλλά και της προσοχής των αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v