Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα τον ΓΔ

Πέριξ των 830 μονάδων, με μικρές απώλειες, κινείται η αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πιέσεις. Μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank. Σε υψηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Follie. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα τον ΓΔ

Συντηρητικά κινούνται τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς τα futures στην Wall Street παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό "άνοιγμα".

Συνεχείς εναλλαγές σκηνικού, τάσης σε μία συγκυρία που η αυξημένη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει τις αγορές από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Φρανκφούρτη.

Σε οριακά αρνητικό πρόσημο νωρίτερα ο DAX χάνοντας όλα τα αρχικά κέρδη από τις 12.269 μέχρι τις 12.210 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την εικόνα των αγορών, στις πιέσεις που δέχθηκαν στην Wall Street οι τραπεζικές μετοχές περιμένοντας να αποσαφηνισθεί η τάση για τον κλάδο σήμερα-Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση τους αρκετά θα αποσαφηνισθούν από τους επικεφαλής της Fed και της ΕΚΤ, με τον Μάριο Ντράγκι να παρεμβαίνει δύο 24ωρα πριν την ομιλία του στο Jackson Hole. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε της...ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως η η ελληνική κρίση "διέλυσε την ψευδαίσθηση" πως το κυβερνητικό χρέος ουσιαστικά δεν ενέχει ρίσκα σημειώνοντας πως "...πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες προκλήσεις".

Σε...ρηχά νερά από την αρχή της συνεδρίασης και το ΧΑ, διαψεύδοντας την εκτίμηση μας πως σήμερα οι αγοραστές θα είχαν εύκολο έργο έναντι των πωλητών και ότι θα είχαν τις δυνάμεις να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 835 μονάδες. Εκτίμηση, που δεν μας βγαίνει, καθώς με την προσέγγιση της συγκεκριμένης περιοχής ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν...βαρίδι και όχι σαν...μοχλός.

Από τις 1.082 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών διολίσθησε μετά τις 11.00΄ για να 'γυρίσει' σημαντικά χαμηλότερα πριν 15΄-20΄ δοκιμάζοντας και τις 1.069 μονάδες. Απόρροια των ανησυχιών που δημιουργήθηκαν από την εικόνα των τραπεζικών μετοχών στη Νέα Υόρκη, η περιορισμένης έκτασης υποχώρηση στην Φρανκφούρτη με τον ΔΤΡ να διορθώνει έως 0,89% με πωλητές και στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Στα 13,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος (*) με τα 9,4 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με πάνω από 6 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στην Alpha Bank.

Απώλειες 1,82% για τη μετοχή σηματωρό του κλάδου, μετά το χθεσινό 4,27% και το μείον 2,31% της Δευτέρας. Διακύμανση ενδεικτική της αυξημένης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει το ΧΑ, ευρύτερα τις αγορές.

Ανάλογη διακύμανση για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Mε τον τραπεζικό κλάδο (κλάδο κλειδί) υπό πίεση οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο προχωρώντας παράλληλα σε επί μέρους ρευστοποιήσεις σε μία ομάδα blue chips.

Στις 14.45΄ με πωλητές υποχωρούσαν οι: Viohalco, OTE,JuMBO, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, Coca Cola.

(*) στις 14.45΄.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v