Μάχες... χαρακωμάτων στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε Εμανουέλ Μακρόν αλλά και... Μάριο Ντράγκι η προσοχή των επενδυτών. Κρίσιμο να μη χαθεί η στήριξη των 809 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. «Κλειδί» οι τράπεζες. Ποιες μετοχές έχουν... momentum.

Μάχες... χαρακωμάτων στο Χρηματιστήριο

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στις ασιατικές αγορές οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο «στέλνουν» τον Nikkei σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Η στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μία ειλικρινή και έντονη συζήτηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ -ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι, να δούμε εάν μπορεί να το κάνει.

Στο Βερολίνο, είναι εδώ και μέρες στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στη Φρανκφούρτη σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ και στην Αθήνα, κυβέρνηση και Αλέξης Τσίπρας υποδέχονται τον Γάλλο πρόεδρο.

Ρευστό παραμένει το σκηνικό διεθνώς, με τους δύο βασικούς δείκτες S&P 500 και DAX σε κλίση μεν αλλά χωρίς να δίνουν ξεκάθαρο σήμα short, για ενεργές πωλήσεις.

Στο ΧΑ δόθηκε και χθες άλλη μία... μάχη χαρακωμάτων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των 810, στο εύρος των 805,74 έως 816,74 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα, ρυθμό και τζίρο 44,2 εκατ. ευρώ.

Κλάδος-κλειδί σταθερά ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 966,82-999 και κλείσιμο στις 983,26 μονάδες, σώζοντας και πάλι την τεχνικότητα του δείκτη. Ωστόσο και χθες οι συναλλαγές στις μετοχές του κλάδου έφτασαν τα 22 εκατ. ευρώ, Πειραιώς και Eurobank διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, απογοήτευσε η Εθνική και συνέχισε να προβληματίζει η Alpha Bank.

Πάντως συμπέρασμα για πωλητές-αγοραστές αμφίσημο, με προσοχή στην εικόνα των δύο δικαιωμάτων μετοχών (ΕΤΕ, AlphaBank) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στο 0,36$ το NBGYY με αυξημένες συναλλαγές και με... υποψία arbitrage, ενδεχόμενο που πρέπει να συνεκτιμάται αυτή την περίοδο.

Ούτως ή άλλως, η θέση των ξένων (και... ξένων) στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυξημένη ενώ, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, οι Ελληνες ήταν τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα καθαροί πωλητές. Είναι επίσης γνωστή η καταλυτική συμμετοχή του «αμερικανικού παράγοντα», ειδικά στο μ.κ. των συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Τα όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για το «σωσίβιο» από τις διαγραφές εταιρικών δανείων, παρότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δεν αλλάζει επί της ουσίας τη δυσχερή θέση στην οποία είναι εδώ και καιρό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Κάτι που αποτυπώνεται και με τη... χρηματιστηριακή αδυναμία του από τα μέσα Ιουλίου και τα επίπεδα των 1.135 μονάδων.

Η προσοχή μας σήμερα στη Φρανκφούρτη και στο χρηματιστήριο -όπου ο DAX πρέπει να κρατά τις 12.124 μονάδες (σύμφωνα με τη μέτρηση έμπειρου αναλυτή)- αλλά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας. Συνεδρίαση της ΕΚΤ που, παρότι δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις, προφανώς έχει πάντα τη σημασία της.

Στις 2.128 μονάδες ο FTSE25, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση έως τις 2.145 μονάδες -όπου και η σημαντική βραχυπρόθεσμη (30 ημερών) αντίστασή μας-, με επόμενες/υψηλότερες προς τις 2.163 αλλά περισσότερη προσοχή απαιτείται για τις στηρίξεις των 2.122 και 2.112 μονάδων.

Να συνεκτιμηθεί πως την προσεχή Παρασκευή είναι η λήξη της σειράς μηνός Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα (τριπλή σειρά), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν και πέραν της αυριανής.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα θα πρέπει αύριο Παρασκευή ο ΓΔ σε εβδομαδιαίο κλείσιμο να μη χάσει τις 809 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 31ης Ιουλίου), ο ΔΤΡ να επανακτήσει το έδαφος που χάθηκε χθες ακριβώς στη διαδικασία των δημοπρασιών και συγκεκριμένα blue chips να παραμείνουν σε long τάση.

Για Viohalco, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, FF Group κ.α. δεν θα πρέπει να χαθεί το εβδομαδιαίο ανοδικό momentum, για μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo κ.α. θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστροφή τάσης (πάντα σε εβδομαδιαίο), ειδάλλως οι πωλητές θα αρχίσουν να έχουν πλεονέκτημα και στο διάστημα μηνός, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε -τεχνικά- τη θέση blue chips σηματωρούς για τις κινήσεις και τις θέσεις των ισχυρών χεριών.

Συνοψίζοντας, σήμερα-αύριο ο ΓΔ επουδενί με κλείσιμο κάτω από τις 809 μονάδες, με τους αγοραστές να αποκτούν μικρό προβάδισμα, εάν διαμορφωθεί στις 815 μονάδες.

Στους τρεις άξονες της ατζέντας Τσίπρα-Μακρόν αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, ωστόσο στο ΧΑ οι traders δεν... επενδύουν άμεσα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v