Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 800 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Στην Εθνική οι μεγαλύτερες απώλειες. Ανοδικά ΟΠΑΠ, Fourlis, Jumbo και Αττικής. Σε ποιες μετοχές εστιάζεται το ενδιαφέρον.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Mε μικρές απώλειες ξεκίνησαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ΧΑ να «ανοίγει» διστακτικά.

Γεωπολιτικές ανησυχίες και αναμονή για την επόμενη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στους πωλητές, με συνέπεια στη Φρανκφούρτη ο DAX να υποχωρεί 0,15% προς τις 12.533 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 κατά 0,14% χαμηλότερα, στις 7.370 μονάδες.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε αυτό τον γνώριμο ρυθμό, στο ΧΑ, πωλητές-αγοραστές συνεχίζουν τις κινήσεις τους, με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 810 μονάδων.

Ανοδικό το ξεκίνημα και μάλιστα με μικρό χάσμα (από τις 811,89 μονάδες, ενθαρρυντική ένδειξη) για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στην αρχή και στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο τζίρος περιορίζεται στο περίπου 1/3 του τελικού συνολικού καθώς αυξημένος σημειώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης και στη διαδικασία των δημοπρασιών.

Αυτό παρατηρήθηκε και χθες, όταν ο αρχικός τζίρος ήταν πολύ πίσω από τον μέσο όρο των συνεδριάσεων Δευτέρας-Τρίτης (περίπου 50 εκατ. μ.ο.), για να ενισχυθεί σημαντικά προς το τέλος, προσεγγίζοντας με το κλείσιμο τον μέσο όρο, στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ομως σήμερα η... μερίδα του λέοντος πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο -σε αντίθεση με τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις- καθώς αρχικά το 75% και στη συνέχεια το 68% γίνεται στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Στις 964-969 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, χαμηλότερα από το υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης (στις 983,54 μον.), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα, ειδικότερα σήμερα-αύριο και ενόψει του triple witching.

Στην υποκείμενη αγορά η μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται σε στενότατο εύρος 2,02-2,03, την ώρα που στο ΧΠΑ είναι «ανοιχτά» 135 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά (με μικρό discount για αύριο) και 235 στην επόμενη.

Ανάλογη εικόνα με μικρό discount για τα 14.241 ΣΜΕ στην Εθνική, για τα 833 στη Eurobank και για τα 106 της Πειραιώς. Μία ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση, το ΣΜΕ της Eurobank για την επόμενη σειρά είναι σε μικρό premium.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ο τζίρος στα blue chips μειωμένος, επικεντρώνεται κυρίως σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, FF Group, Profile, Viohalco και Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Με τους πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους σταδιακά μετά τις 10:55 με πωλήσεις στις τράπεζες, ο μεν ΔΤΡ υποχώρησε περισσότερο (μείον 1,25%), παρασύροντας τον ΓΔ (μείον 0,33%) και FTSE25 (μείον 0,50%).

Ετσι μετά τις 10:55 ο ΓΔ υποχώρησε και πάλι χαμηλότερα των 809 προς τις 806 μονάδες, θέτοντας για ακόμη μία φορά σε δοκιμασία τη ζώνη τιμών (810-800 μονάδων). Θυμίζουμε πως σε μέτρηση εβδομάδας οι χαμηλότερες τιμές έχουν καταγραφεί την Παρασκευή στις 802,45, τη Δευτέρα στις 800,30 και την Τρίτη στις 806,47, σημειώνοντας πως από το... χείλος της Δευτέρας ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά αγορές και προσπάθεια ανάσχεσης της υποχώρησης και του κινδύνου απώλειας του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Πρακτικά η προσοχή στρέφεται στις 4-5 πιο δεικτοβερείς μετοχές (πλην τραπεζών), με την Coca Cola να υποχωρεί 0,55% και ζητούμενη την ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων.

Σε ΤΙΤΑΝ, FF Group, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, η προσοχή για τη συνέχεια.

Στις 11:05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 3,4 εκατ. (χωρίς πακέτα), η δε σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 22/26 μετοχές. Από τον δείκτη, μετοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής η Attica Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v