Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατάρρευση» τιμών στο Χρηματιστήριο

Στις 790 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Σε χαμηλό πενταμήνου έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι στηρίξεις για τις μετοχές των τραπεζών και τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

«Κατάρρευση» τιμών στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση καθοδικής διαφυγής, με το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλώ να επιβαρύνεται έτι περαιτέρω, ενώ η διάσπαση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, συνοδεύτηκε και από σχετική αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων), ένδειξη διόλου ενθαρρυντική για την συνέχεια.

Η συνεχιζόμενη πίεση στις Τραπεζικές μετοχές, φέρνει όλο και πιο κοντά το σενάριο "παράπλευρων" απωλειών, μία "γεύση" των οποίων πήραν σήμερα όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους, καθώς δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που ορισμένα χαρτοφυλάκια θα σταματήσουν να ρευστοποιούν Τράπεζες και θα κλείσουν θέσεις ρευστοποιώντας μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που ασφαλώς και σημειώνουν μικρότερες απώλειες, από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο επιβαρύνθηκε και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες, από τις Τράπεζες, διαγραφές των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ξεκίνησαν χθες τα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων με τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, με αντικείμενο την ενημέρωση των εκπροσώπων των Δανειστών για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους τρόπους επίτευξης των στόχων. Πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι 'τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων επέμεναν μονότονα και πιεστικά, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος Τράπεζας, να σταματήσουν οι Ελληνικές Τράπεζες τις διαγραφές και να εφαρμόσουν τους υπόλοιπους τρόπους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

"Για 4η συνεχόμενη ημέρα, χθες, ο Euro Stoxx Banks κατέγραψε κέρδη (συνολικά +5,5% σε 4 ημέρες) ανακάμπτοντας στις 134,6 μονάδες και απέχοντας μόλις 4% από την προηγούμενη τοπική κορυφή. Ο εγχώριος Τραπεζικός δείκτης δεν ακολούθησε την ανοδική αυτή αντίδραση, όπως θα την χαρακτηρίζαμε στην παρούσα φάση. Η ανησυχία της Αγοράς είναι εμφανής και αν δεν διαλυθούν τα σύννεφα γύρω από τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ενδεχομένως, να μην επιτύχει νέο υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των 860 μονάδων, ακόμα και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι το χαμηλότερο του τελευταίου 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/4 (888,53 μονάδες), με την όλη εξέλιξη να δικαιώνει τα χαρτοφυλάκια, κυρίως Ξένων παικτών, που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχουν πάρει θέση στην πλευρά των πωλητών.

Σε χαμηλό 5 μηνών ο Τραπεζικός Δείκτης

Επίσης το σημερινό -5,61% του Τραπεζικού δείκτη, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 4μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/5/2017 (-6,11%).

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφατική διάσπαση της θεωρούμενης ισχυρής στήριξης των 919 μονάδων, αύξησε σημαντικότατα τις κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που αποφασίζουν τις κινήσεις τους με βάση τα τεχνικά δεδομένα και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 889 και 850 μονάδες.

Το "intraday stop" στο "short" στις 982 μονάδες.

Για τις επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών, τα 1,80 ευρώ δείχνουν σαν επόμενη στήριξη για την Alpha Bank (-6,4%), τα 0,30 ευρώ για την Εθνική (-7,27%), τα 0,76 ευρώ για την Eurobank (-3,3% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και τα 3,92 ευρώ για την Πειραιώς (-4,09%).

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Alpha Bank και Εθνικής, απέσπασαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Παρά την έντονα πτωτική κίνηση, η μετοχή της Τρ. Αττικής δεν παρέλειψε και σήμερα να προσφέρει "θέαμα".

Ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 0,079 ευρώ (+6,76%), βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,066 (-10,81%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,071 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,05%.

To ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Αττικής

Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα στη γενικότερη τάση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Χωρών - Μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση Επιχειρήσεων και Ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως επισημαίνει η "Καθημερινή", επικαλούμενη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός, "σε αντίθεση με την πλειονότητα των Χωρών - Μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία επειδή θέτει σε προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε και τις καλύτερες παρακαταθήκες για την συνέχεια, όμως "ασφαλέστερα" συμπεράσματα θα εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η αυριανή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών" για επιμέρους τίτλους.

Αφ΄ ενός διότι αύριο είναι το triple witching Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως διότι την ίδια μέρα και μετά το κλείσιμο θα αφαιρεθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακή από τους δείκτες FTSE των Αναδυόμενων Αγορών και θα προστεθεί η μετοχή της Eurobank στον δείκτη Stoxx Eastern Europe 50.

Όλα τα παραπάνω, δεν αποκλείεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα.

Από εκεί και πέρα, έντονες ανησυχίες για την συνέχεια, δημιούργησε και η εικόνα του μη Τραπεζικού FTSE26, καθώς μετά από πολύ καιρό έλλειψε το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που αποτελούσε το "μόνιμο αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις.

Και ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι μετοχές των Lamda Development (+0,3%), Fourli (+1,15%), Folli Follie Group (+0,09%) και Μυτιληναίου (+0,12%), τουλάχιστον αξιοσημείωτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ημερήσιες απώλειες για Ελλάκτωρα (-5,66%), Αεροπορία Αιγαίου (-4,94%), ΔΕΗ (-4,57%), Viohalco (-3,9%) και ΑΔΜΗΕ (-3,47%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διατηρεί επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Autohellas (-0,3%), νέα υψηλά 8ετιας για την Space Hellas (+1,64%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΕΥΔΑΠ (+0,81%), όμως αύριο θα φανεί αν η όλη κίνηση ήταν για την δημιουργία "μαξιλαριού", ενώ η συναλλακτική "αφύπνιση" δεν είχε καλό αποτέλεσμα για την Profile (-10,13%).

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, όχι μόνο σηματοδότησε νέα χαμηλά τριμήνου με το αμέσως χαμηλότερα κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/6 (784,6 μονάδες), αλλά και για πολλούς αναλυτές άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου" με κατεύθυνση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017 και η οποία περνά από την περιοχή των 730 μονάδων, ενδιάμεση στήριξη στις 770 μονάδες. Το "intraday stop" στο "short" στις 817 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,42%) χάθηκε η σημαντική στήριξη των 2109 μονάδων, ενεργοποιώντας κινήσεις "stop loss".

Το "intraday stop" στο "short" στις 2137 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με κλείσιμο αύριο κάτω από τις 815 μονάδες θα συμπληρώσουμε δύο εβδομάδες με κλείσιμο κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 εβδομάδων και η οριστικοποίηση αυτής της διάσπασης οδηγεί τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη στη περιοχή των 770 μονάδων με κάτω όριο τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 745 μονάδες" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Αντίθετα για να αντιστραφεί το πτωτικό σενάριο θα πρέπει, σαν πρώτο θετικό σημάδι, να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης άμεσα πάνω από τις 815 μονάδες και να επιχειρήσει να διασπάσει ανοδικά τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών που έχει υποχωρήσει στις 824 μονάδες.

Κύριος υπεύθυνος για την πτωτική εικόνα της Αγοράς είναι ο Τραπεζικός κλάδος. Ο προβληματισμός για τις Τραπεζικές μετοχές οφείλεται από την μία στην θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια και από την άλλη στην διάχυτη ανησυχία για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη των στόχων για τα "κόκκινα" δάνεια για το επόμενο έτος.

Η στήριξη του Τραπεζικού δείκτη είναι στις 910 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και χαμηλότερα το ανοδικό "gap" από 28/4 στις 894,57 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές των Τραπεζών ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών είναι: στην ΑΛΦΑ στο 1,96 που έχει ήδη διασπαστεί καθοδικά, στην ΕΤΕ 0,289, στην ΕΥΡΩΒ 0,764 και στην ΠΕΙΡ έχει ήδη διασπαστεί αφού βρίσκεται στο 4,17.

Στο υπόλοιπο ταμπλώ κυριαρχούν οι χαμηλοί τζίροι και η στάση αναμονής από τους επενδυτές, με την πλειοψηφία των μετοχών να διατηρεί τις στηρίξεις του. Αν συνεχιστεί όμως η πίεση στις Τράπεζες θα δοκιμαστούν και οι στηρίξεις των υπολοίπων μετοχών.

Τα βλέμματα των επενδυτών αύριο θα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση του Eurogroup με το Ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα του. Επίσης στην αυριανή συνεδρίαση περιμένουμε αυξημένο τζίρο και μεταβλητότητα αφού εκτός της λήξης Παραγώγων για μετοχές και δείκτες είναι και η τελευταία ημέρα πριν την αναδιάρθρωση δεικτών. Η μετοχή της ΕΥΡΩΒ θα εισαχθεί στον δείκτη STOXX Eastern Europe 50, ενώ ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ θα διαγραφούν από τον FTSE Αναδυόμενων Αγορών.

"Το roadshow στο Λονδίνο (20 - 21/9) θα μας απασχολήσει επίσης, ενώ στις 24/9 έχουμε τις Γερμανικές εκλογές που το αποτέλεσμα τους και κυρίως το Κυβερνητικό Σχήμα που θα προκύψει, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία στον βηματισμό της Ευρωζώνης στο μέλλον" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,74%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,42%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερα για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε 6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο της μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων της Wall Street Journal για ανάπτυξη 6,6%. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,46% τον Αύγουστο, έναντι ανάπτυξης 0,41% τον Ιούλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια αύξηση επιτοκίων, η πρώτη για περισσότερο από μια δεκαετία, τους επόμενους μήνες, εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται η Οικονομία και συνεχίσουν να εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε, με πλειοψηφία 7-2, να διατηρήσει αμετάβλητα τα Βρετανικά επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, όπως αναμενόταν, τονίζοντας ωστόσο ότι μειώνεται η ανεκτικότητά τους σε επίπεδα πληθωρισμού πάνω από το στόχο.

Ο Γερμανικός Χρηματιστηριακός Φορέας Deutsche Boerse ανακοίνωσε πως συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, λόγω κατηγοριών για insider trading από τον διευθύνοντα σύμβουλο και για παραβίαση της νομοθεσίας περί δημοσιοποίησης στην Αγορά (market-disclosure).

Το Deutsche Boerse δήλωσε πως "αποδέχεται το πρόστιμο, παρότι συνεχίζει να πιστεύει πως οι κατηγορίες είναι αβάσιμες από κάθε άποψη".

Το πρόστιμο προτάθηκε από εισαγγελέα στη Φρανκφούρτη, ως προϋπόθεση για το κλείσιμο έρευνας γύρω από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Φορέα Carsten Kengeter και επάνω σε υποτιθέμενο insider trading λίγες εβδομάδες πριν ανακοινωθούν τα σχέδια για συγχώνευση με το London Stock Exchange.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά, βάζοντας τέλος σε ένα μεγάλο σερί στασιμότητας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%. Σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 1,9%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο στο 1,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 21,1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 23,3% το πρώτο τρίμηνο και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφει με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.791.408 άτομα και των ανέργων σε 1.016.571 άτομα.
Η επιμονή του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και "stress test" πριν το Καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ESM, έγινε ξεκάθαρη από την ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα "stand-by arrangement" του Ταμείου προς την Ελλάδα: "Για να προστατευτεί η υγεία του Τραπεζικού Τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι Εποπτικές Αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής (stress test) πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των Τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του Χρηματοπιστωτικού Τομέα θα αποτελέσει, κατά συνέπεια, το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος" (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε κατά 3,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση από τον ΕLA μειώθηκε τον περασμένο μήνα στα 30,9 δισ. ευρώ, από 34,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Την "επιτυχή τιμολόγηση της προσφοράς ομολογιών 7ετούς διάρκειας (Senior Notes) ύψους 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5,25%, λήξεως το 2024 (οι "ομολογίες") που πρόκειται να εκδοθούν από την εμμέσως ελεγχόμενη θυγατρική της, INTRALOT Capital Luxembourg S.A., ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί σύμφωνα το δίκαιο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου" ανακοίνωσε η διοίκηση της Intralot. Η Morgan Stanley ενήργησε ως Global Coordinator και Joint Bookrunner σε αυτή την έκδοση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερα από 170 Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια από την Ευρώπη και την Β. Αμερική επένδυσαν στις ομολογίες, με τη ζήτηση να αποτυπώνεται στο σύνολο των προσφορών, οι οποίες υπερέβησαν το 1,5 δισ. ευρώ., καλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές. Λόγω της ευρείας ανταπόκρισης του επενδυτικού κοινού, η αρχική προγραμματισμένη προσφορά των 450 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες προσφέρθηκαν σε τιμή έκδοσης 100,000% και είναι εγγυημένες από την Intralot (η "Μητρική Εγγυήτρια") και ορισμένες από τις θυγατρικές της.

Οι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Ως Joint Bookrunners ενήργησαν τα ακόλουθα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Societe Generale.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Κραχ σημείωσαν τα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει 'τρύπα' της τάξης του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, φέρνοντας για πρώτη φορά τους τελευταίους αρκετούς μήνες το πρωτογενές αποτέλεσμα οριακά χαμηλότερα από το στόχο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εντάχθηκαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 6.000.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της MLS, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1,00, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 31/08/2017, σταθερού επιτοκίου 5,30% ετησίως.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 812,5 μονάδες (+0,31%), όμως μετά τις 10.48 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έως τις 789,5 μονάδες (-2,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 790,51 (-2,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 790,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,35%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 64,4 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ).

Άλλαξαν χέρια 69583346 τίτλοι, από τους οποίους οι 65603581 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του 26αρη.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Fourlis δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν ακούμπησαν το "συν" οι ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 91 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (302.200 συμβόλαια).

Στα 584 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.216 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.026, 1.888 για τον Σεπτέμβριο, 2.104 για τον Οκτώβριο και 34 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.082) κινήθηκε μεταξύ 2.080 και 2.131 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Lamda Development, 9.000 Ελ. Πετρέλαια, 20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (39.054), Εθνική (121.588), MIG (37.802), Alpha Bank (29.907), Viohalco (2.612), Ελ. Πετρέλαια (1.394), ΟΤΕ (2.735), Μυτιληναίο (6.659), Cenergy (2.188), Intralot (939), ΟΠΑΠ (1.390), Πειραιώς (41.467), ΑΔΜΗΕ (2.736), ΔΕΗ (1.957), Jumbo (494), Αττικής (1.412), Ελλάκτωρα (2.817), ΓΕΚ (668), ΕΥΔΑΠ (653), ΕΧΑΕ (1.341), Τέρνα Ενεργειακή (128), Lamda Development (821), Folli Follie Group (464), ΟΛΠ (270), Motor Oil (159), Fourli (164), ΕΕΕ (168), Grivalia (162).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 37.403, Eurobank 31.901, Εθνική 34.689, Alpha Bank 15.734 και Πειραιώς 70.982.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.124.220 τεμ., (από 18.909.407 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.458.708 τεμ. (3.458.708) και Eurobank 18.997.695 τεμ. (18.647.695).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v