Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Κάτω και από τις 780 μονάδες κινείται η αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις ισχυρότερες πιέσεις και τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 5%. «Αδειασμα» και σε Folli Follie, μετά τα αποτελέσματα. Τα μηνύματα από τα παράγωγα.

«Βαρίδι» οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Σε χαμηλότερα επίπεδα ολοκληρώνεται το «κλείσιμο» των συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου, με πολλές θέσεις να μετακυλίονται ήδη στην επόμενη σειρά σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

Κλάδος-κλειδί και αρνητικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός, με τους πωλητές να έχουν εντείνει σήμερα σε πολλαπλάσιο βαθμό τις κινήσεις τους, φτάνοντας νωρίτερα στο 72% του θεαματικά αυξημένου τζίρου σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η άτακτη υποχώρηση των τραπεζών, του ΧΑ, ελάχιστα σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις (οριακές οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α.) αλλά αντιθέτως σχετίζεται με εγγενείς παραμέτρους.

Η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, που έχει φέρει (είτε μέσω ΔΝΤ είτε έμμεσα με αφορμή τις αιτιάσεις των δανειστών) στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο, συντηρεί μία συζήτηση που φτάνει μέχρι το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, με συνέπεια σε αυτή τη συγκυρία οι traders να μειώνουν εμφανώς τις θέσεις τους.

Οπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί, η υποχώρηση των τραπεζών έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου -και τα επίπεδα των 1.135 μονάδων-, απλά τις τελευταίες συνεδριάσεις η έξοδος ξένων funds γίνεται με πιο επιθετικό και εμφανή τρόπο.

Η τελευταία φάση του καθοδικού κύκλου σηματοδοτήθηκε με τη διόρθωση 4,86% του ΔΤΡ από τις 1.077 στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, με τις πωλήσεις επιθετικές από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Νωρίτερα στα Παράγωγα ολοκληρώθηκε η διαδικασία (στις δημοπρασίες) και για τα συμβόλαια επί των τραπεζικών μετοχών με τιμές σε μεγάλο discount. Ενδεικτικό το γεγονός πως στην υποκείμενη αγορά η μετοχή της Alpha Bank υποχωρούσε 3,68% στο 1,83 ευρώ (στα 2 ευρώ η τιμή της τρίτης αμκ) ενώ στο ΧΠΑ συναλλαγές γίνονταν έως 5,21% χαμηλότερα. Σε γενικές γραμμές, ανάλογη η εικόνα για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με συγκριτικά κάπως καλύτερη την εικόνα για την ΕΤΕ.

Στις 779 μονάδες στις 14:40 ο Γενικός Δείκτης, πρακτικά χαμηλότερα και των 784 μονάδων (το 23% της κίνησης από τις 782 μονάδες του Ιουνίου), με βαρίδι τον τραπεζικό (καθώς από τις 900 διορθώνει προς τις 965 μον.).

Ο αυξημένος τζίρος στον τραπεζικό κλάδο ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως τα ισχυρά χέρια εμφανίζονται επιφυλακτικά όσον αφορά στις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν από τους δανειστές (στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης) και μειώνουν τις θέσεις τους. Το πιθανότερο είναι πως μπορεί να βρουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Επιπλέον στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου προστίθεται το... άδειασμα σε ακόμη μία δεικτοβαρή μετοχή, του FF Group. Με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου, traders και επενδυτές μειώνουν επιθετικά τις θέσεις τους, κάτι που αποτυπώνεται στο μείον 6,05% και στον τζίρο των 2,5 εκατ. ευρώ.

Αποθαρρυντικό το πτωτικό «γύρισμα» κατά 1,77% στα 3,88 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίας σταθερής σηματωρού για πολλούς traders.

Στις 14:45 ο τζίρος είχε φτάσει τα 67 εκατ. ευρώ (στα 50 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος εβδομάδας), με τα 47,4 να έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Και ένα σημείο των... ημερών, μετά και τη λήξη στα Παράγωγα: Coca Cola με αποτίμηση 10,74 δισ. έναντι συνολικής 8,76 δισ. και των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v