Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Νέες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 790 μονάδες. Στο -5% η μετοχή της Εθνικής. Πτώση υψηλότερη του 3% για Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Folli Follie. Kέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα. Αυξημένος ο τζίρος.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα, συνέχεια στη διόρθωση του ΧΑ, με βαρίδι τις τράπεζες. Οριακές οι διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «βύθιση» σχεδόν 3% για τον τραπεζικό κλάδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 780 και του FTSE25 προς τις 2.060 μονάδες.

Με αυξημένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, συγκριτικά περισσότερα απ' ό,τι χθες και πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ημερών.

Αυξημένη κινητικότητα από νωρίς κυρίως λόγω της λήξης «τριών σειρών» στα συμβόλαια στην αγορά παραγώγων, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν την άτακτη διόρθωση Πέμπτης-Παρασκευής και στο «κλείσιμο» ανοιχτών θέσεων κυρίως σε ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών αλλά και (δευτερευόντως) σε επιμέρους blue chips και συμβόλαια του δείκτη.

Στα νέα τεχνικά δεδομένα έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας κυρίως σε ΔΤΡ και τραπεζικές μετοχές. Να σημειωθεί πως παράγοντες της αγοράς δεν αποδίδουν την άτακτη υποχώρηση του κλάδου στις επίμονες αιτιάσεις του ΔΝΤ για AQR, από τη στιγμή που Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο αποκλείουν (είτε περισσότερο είτε λιγότερο ρητά) ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντιθέτως συνδέουν την τελευταία πίεση και με τον εκτροχιασμό των εσόδων τον Αύγουστο (που επισείουν τον κίνδυνο λήψης επιπλέον μέτρων για το 2018), αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται στο μείζον πρόβλημα των NPLs.

Οι πωλήσεις κυρίως ξένων funds (στην εμπροσθοφυλακή τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια) θυμίζουμε πως έχουν ξεκινήσει από τα μέσα-τέλη Ιουλίου, συνεχίστηκαν ηπιότερα τον Αύγουστο και εντείνονται το τελευταίο διάστημα.

Με το 72% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών είναι προφανές πού εστιάζεται η πίεση των πωλητών, με αποθαρρυντικό το ότι στα πρώτα 30' η ροή συναλλαγών (και ο τζίρος ) υπερέβαινε κάθε προηγούμενο για τον Σεπτέμβριο.

Με τον ΔΤΡ να υποχωρεί και τις απώλειες να διευρύνονται -ενδεικτικό το ότι στις 11:00 έφτανε το 3,5% (από το αρχικό 3%)- ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια των ισχυρών χεριών να κινηθούν αντιθετικά στα blue chips και σε εισηγμένες/μετοχές που αποτελούν μεσο-μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές/θέσεις τους.

Ετσι, με συγκριτικά περιορισμένο τζίρο επιχειρείται να κινηθούν κόντρα στην υποχώρηση των τραπεζικών μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Fourlis.

Σημαντικές απώλειες, πάνω από 3%, για τη μετοχή του FF Group, προφανώς με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Στις 11:00 ο τζίρος είχε περάσει τα 10,5 εκατ. ευρώ, με τα 7,5 να έχουν πραγματοποιηθεί στις τράπεζες. Πάνω από 4 εκατ. στην Alpha Bank και περίπου 2,3 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v