Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλήσεις με ρυθμό… πυροβόλου στις τράπεζες

Στα 140 εκατομμύρια εκτοξεύτηκε ο όγκος συναλλαγών με τον τραπεζικό δείκτη να προσθέτει επιπλέον απώλειες 4,4% στη σημερινή συνεδρίαση. Πώς επηρέασε το triple witching στα παράγωγα. Στο επίκεντρο η κόντρα με το ΔΝΤ για την ανάγκη διενέργειας AQR.

ΧΑ: Πωλήσεις με ρυθμό… πυροβόλου στις τράπεζες

Σωρευτικές απώλειες 3,30% για τον Γενικό Δείκτη και σχεδόν 10% για τον Δείκτη Τραπεζών σε διάστημα εβδομάδος, με το ΧΑ να "κλείνει" σήμερα έναν έντονα πτωτικό κύκλο.

Ο ΓΔ στις 776,20 (-1,87%) , ο ΔΤΡ στις 860,12 (-5,66%) και στις 2.044,40 (-1,73%) για ο FTSE25.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος με ταυτόχρονο triple witching και με την εικόνα στην λήξη της τριπλής σειράς να "βλέπει" σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Βέβαια το πώς ακριβώς θα παιχτούν οι θέσεις πώλησης κυρίως στον τραπεζικό κλάδο θα φανεί την Δευτέρα. Σημειωτέον, πως σήμερα μόνο στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιήθηκε τζίρος σχεδόν 80* εκατ. ευρώ (!) δηλαδή σχεδόν μία φορά πάνω από το συνολικό μέσο όρο της εβδομάδος.

Το ανησυχητικό από το διήμερο μίνι-sell off συνίσταται στην παρατήρηση πολύπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα, πως "...σε διάστημα δύο συνεδριάσεων...έλιωσαν σαν...βούτυρο σημαντικές τεχνικές περιοχές που χτίστηκαν με αυξημένες συναλλαγές και σε διάρκεια χρόνου" για να συμπληρώσει, πως "...η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο εξελίσσεται χωρίς ακόμη τα ξένα, η Φρανκφούρτη, η Wall Street να έχουν ξεκινήσει την δική τους". Συνεπώς εύλογο το ερώτημα πλέον τι μέλει γενέσθαι με τα ισχυρά χέρια από τη στιγμή που η επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται "βαθύτερα" στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Στα υπόψη των ημερών, αυτό που συνέβη στα Αμοιβαία Κεφάλαια και σύμφωνα με τον γνώστη διαχειριστή Κώστα Σιαμπράκο "...την ημέρα, που το ΧΑ δοκίμασε και έχασε τα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,6 δισ. ευρώ". Στα Α/Κ την τρέχουσα εβδομάδα παγιώνεται η διάθεση ρευστοποίησης θέσεων, τάση που ακολουθείται και από όλο και περισσότερα ισχυρά ξένα χέρια.

Ωστόσο αυτή η διήμερη υποχώρηση του ΧΑ, με "βύθιση" των τραπεζών έχει και 2-3 παράδοξα που αναπόφευκτα συνεκτιμώνται για τη συνέχεια.

Πάνω από 8% οι απώλειες για τον ΔΤΡ και επιστροφή στα χαμηλά 5 μηνών όμως το 2ετές συνεχίζει να υποχωρεί προς τα 2,786%, το 10ετές "τσιμπάει" μόλις λίγο στα 5,452% και το GREK/ETF συντηρείται πάνω από τα 9,7$.

Οι αρχικές αιτιάσεις μερίδας αναλυτών, που συσχέτιζαν τις πωλήσεις στις τράπεζες με τις επίμονες πιέσεις του ΔΝΤ για AQR γρήγορα εξέπεσαν και με την ρητή υπενθύμιση του Μπενουά Κερέ για το ποιος είναι το αφεντικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ότι ο SSM είναι ο μηχανισμός που έχει τον τελευταίο λόγο, συνεπώς θέμα AQR δεν υφίσταται.

Ομως υφίστανται ζητήματα, που άλλωστε τέθηκαν επισταμένα στην πρόσφατη συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με τους ανθρώπους της ΕΚΤ (και του SSM) και αφορούν στην ενεργότερη χρήση και άλλων εργαλείων για την ταχύτερη εκκαθάριση/διαχείριση "κόκκινων δανείων". Πολύ ορθά σημείωνε η Αναστασία Παπαιωάννου, πως οι διαγραφές δεν μπορεί να συνεχιστούν...

Επίσης παράδοξο το ότι η διήμερη διόρθωση στις τράπεζες- η μεγαλύτερη σε βάθος 4 μηνών- εξελίχθηκε σε ένα διάστημα, που ο EuroStoxx Banks ενισχύθηκε πάνω από 5% φτάνοντας τις 135 μονάδες, ελάχιστα χαμηλότερα της τελευταίας "τοπικής κορυφής".

Το αποθαρρυντικό όμως είναι, πως πέραν της απογοητευτικής εικόνας στον τραπεζικό κλάδο αρχίζει και...γκριζάρει και ένα μέρος της μη τραπεζικής μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ακριβώς εκεί δηλαδή στην καρδιά της μεσο-μακροπρόθεσμης ανόδου των blue chips, σε θέσεις όπου έχουν επενδυθεί σημαντικά ξένα κεφάλαια και σε διάστημα 52 εβδομάδων έχουν αποδώσει υψηλότατες υπεραξίες στους κατόχους τους.

Ας δούμε τι παίζει με τα blue chips σε διάστημα 52 εβδομάδων για να έχουμε καλύτερη εικόνα/εξήγηση της σταδιακής μείωσης θέσεων από ισχυρά χέρια, όσο ακόμη 'κλειδώνουν' υψηλές αποδόσεις.

Στο 103,33% η απόδοση 52 εβδομάδων για τη μετοχή της Motor Oil, που ακόμη και σε διάστημα εβδομάδος μετρά κέρδη 1,52%, στο 124,54% η ανάλογη απόδοση του Μυτιληναίου, που ακόμη και σε διάστημα εβδομάδος μετρά κέρδη 0,84%, στο 166% η απόδοση για τη Viohalco που σε διάστημα εβδομάδος υποχωρεί 3,08% κ.ο.κ

Πρακτικά στην πλειονότητα των blue chips σε μέτρηση 52 εβδομάδων υπάρχουν περιθώρια (μικρότερα ή μεγαλύτερα ) απωλειών χωρίς να ακυρώνεται η μεσοπρόθεσμη τάση τους.

Αποθαρρυντικό το ότι την Πέμπτη- Παρασκευή ο ρυθμός πωλήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές ήταν επιταχυνόμενος με κορύφωση τη σημερινή συνεδρίαση και ειδικότερα μετά τις 17.00΄. Αναλυτικότερα 15΄ πριν την δημοπρασία ο τζίρος ήταν στα 100 εκατ. με τα 68 (!) στις τράπεζες, ενώ στις 17.17΄στα 137 και 79,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μία σύντομη επισκόπηση των 21 μη τραπεζικών, σε μέτρηση εβδομάδος: με θετικό πρόσημο Coca Cola, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, Σαράντης, Fourlis. Μεγαλύτερες απώλειες για: FF Group, TITAN, Viohalco και σταθερές ΕΧΑΕ, Grivalia.

Να συνεκτιμηθεί, πως την επόμενη εβδομάδα 20-21 διεξάγεται στο Λονδίνο το ετήσιο Road Show της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο. Διορθωτικής αφορμής δοθείσης και του triple witching λήξαντος θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και ποιοι ξένοι θα μπορούσαν να βγουν αγοραστές από σημαντικά χαμηλότερες τιμές στις τράπεζες...

(*) στα 30,9 εκατ. ο τζίρος στην Alpha Bank, στα 23,3 στην Εθνική.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, 3 ήταν τα σημαντικά πακέτα σε blue chips. Ενα για 363.307 στα 4,925 ευρώ για την ΕΧΑΕ, ένα για 50.000 στα 8,56 για τον Μυτιληναίο και ένα για 40.000 στα 6,60 ευρώ για την Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v