Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για το πρόσημο στο ΧΑ

Εξανεμίστηκε το αρχικό πλεονέκτημα των αγοραστών, με τον ΓΔ και τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν τα αρχικά κέρδη τους. Βαρίδι για τον δείκτη οι πιέσεις σε Folli και ΔΕΗ. Με ποιες μετοχές επιχειρείται «αντεπίθεση».

Μάχη για το πρόσημο στο ΧΑ

Εχοντας ως υποστήριξη την ανοδική φορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι αγοραστές επιχειρούν να επαναφέρουν το ελληνικό σε τροχιά αντίδρασης. Πενιχρά τα μέχρι πριν λίγο (*) αποτελέσματα, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν με ανοδικό χάσμα και αντίδραση, πλεονέκτημα που ωστόσο εξανεμίστηκε μετά τα πρώτα 15', με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης από τις αρχικές 781,64 να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ως αναμενόταν, με ικανοποιητικές συναλλαγές και τζίρο και σε blue chips, ζητούμενο είναι η κατ' αρχάς ανάσχεση της πτωτικής τάσης (Πέμπτης-Παρασκευής), η επιβεβαίωση έστω των τελευταίων χαμηλότερων στηρίξεων, η ανασύνταξη δυνάμεων και... βλέπουμε.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η... μάχη θα δοθεί κυρίως στον τραπεζικό κλάδο -που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, με σχεδόν 10% σε διάστημα εβδομάδος- και δευτερευόντως σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά.

Με το 74% του τζίρου στις 5 τραπεζικές μετοχές, ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 881,64 μονάδες, ικανοποιώντας εν μέρει την αρχική μας «μέτρηση» για τα ελάχιστα περιθώρια που θα πρέπει να καλυφθούν για τον κλαδικό δείκτη. Ωστόσο δεν είναι και τόσο ευοίωνο το ότι μετά τις 10:50 ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υπαναχωρήσει προς τις 865 μονάδες. «Κλειδί» για τον ΔΤΡ η επιβεβαίωση (ή όχι) των 860 μονάδων, καθώς στο αρνητικό για τους αγοραστές ενδεχόμενο χαμηλότερα των 850 θα ενεργοποιούνταν σημαντικές εντολές πώλησης.

Στα μείον για την προσπάθεια των long η νέα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- σημαντική «βουτιά» για τη δεικτοβαρή μετοχή του FF Group, αλλά και η πίεση με ελάχιστες μετοχές στη «βαριά» Coca Cola.

Εως 3,85% χαμηλότερα, στα 19 ευρώ, η μετοχή του FF Group, με συναλλαγές 720 μετοχών, υποχωρεί 1,31% στα 29,27 ευρώ η Coca Cola επηρεάζοντας αρνητικά τη διαμόρφωση των δεικτών.

Συνέπεια της υποχώρησης αυτών των δύο και των πωλήσεων στις τράπεζες η διολίσθηση του ΓΔ προς τις 775, περιοχή που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως... κόρη οφθαλμού σε «κλείσιμο».

Motor Oil, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν βοηθητικά στην προσπάθεια των αγοραστών, ενώ βοήθειες δίνονται και από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Δύσκολα τα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, με τους αγοραστές-πωλητές πέριξ σημαντικών στηρίξεων και εμφανή την προσπάθεια να επιβεβαιωθούν οι 860-850 για τον ΔΤΡ και οι 775 για τον ΓΔ.

Η αρχή της συνεδρίασης προοιωνίζεται σκληρή... μάχη των δύο πλευρών στη συνέχεια.

Στα υπόψη πως αύριο αναχωρούν για Λονδίνο οι περισσότεροι άνθρωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στο Raod Show της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Για να δούμε εάν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και εάν θα δοθούν πειστικές απαντήσεις από τους επικεφαλής I.R. των συστημικών τραπεζικών ομίλων στα πιεστικά ερωτήματα των ξένων διαχειριστών.

(*) στις 11:05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v