Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola και τράπεζες ρίχνουν τον ΓΔ

Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, μετά και την απώλεια της στήριξης στις 850 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη. Βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη και οι πιέσεις σε Folli και ΔΕΗ. Σε ποιες μετοχές επιμένουν οι αγοραστές.

Coca Cola και τράπεζες ρίχνουν τον ΓΔ

Ούτε για 35' δεν κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης, με το ΧΑ να «βαραίνει» εδώ και ώρα προς τις 770 μονάδες.

Ασθενής εξαρχής η αντίδραση, με... αστερίσκους η αρχική κίνηση προς τις 782 μονάδες, με το trading των βραχυπρόθεσμων να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και πραγματοποιήθηκε το 75% του τζίρου (στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης).

Καλό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τουλάχιστον ο DAX ενισχύεται 0,59% στις 12.590 μονάδες και τα futures στη Wall Strett παραπέμπουν σε οριακό «άνοιγμα» για τον S&P 500.

Αυτά εκτός, γιατί εντός η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εντελώς διαφορετική, με την αντιπαράθεση (;) ΔΝΤ- Φρανκφούρτης/Βερολίνου για τις ελληνικές τράπεζες να συντηρείται σε σημείο που δημιουργούνται... δεύτερες και... τρίτες σκέψεις. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι εξαρχής είχαν αποκλείσει τον κίνδυνο διενέργειας AQR, εκτιμούν πως η ΕΚΤ πιθανόν να αποδεχθεί μία «μέση λύση» και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσαν να υπάρξουν απαιτήσεις από το εγχώριο σύστημα.

Σταθεροί οι πωλητές (κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια) και στους 4 συστημικούς ομίλους, με τον ΔΤΡ από τις 881 να χάνει μετά τις 11:30 τη στήριξη των 850, γεγονός που επέτεινε τις ρευστοποιήσεις σε μετοχές του κλάδου.

Σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας πως «... με το 74% του τζίρου στις 5 τραπεζικές μετοχές, ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 881,64 μονάδες, ικανοποιώντας εν μέρει την αρχική μας μέτρηση για τα ελάχιστα περιθώρια που θα πρέπει να καλυφθούν για τον κλαδικό δείκτη. Ωστόσο δεν είναι και τόσο ευοίωνο το ότι μετά τις 10:50 ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υπαναχωρήσει προς τις 865 μονάδες».

«Κλειδί» για τον ΔΤΡ η επιβεβαίωση (ή όχι) των 860 μονάδων, καθώς στο αρνητικό για τους αγοραστές ενδεχόμενο χαμηλότερα των 850 θα ενεργοποιούνταν σημαντικές εντολές πώλησης.

Στα μείον για την προσπάθεια των long η νέα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- σημαντική «βουτιά» για τη δεικτοβαρή μετοχή του FF Group, αλλά και η πίεση με ελάχιστες μετοχές στη «βαριά» Coca Cola.

Οντως η απώλεια των 850 μονάδων επιτάχυνε τις εντολές πώλησης, με συνέπεια να «γυρίσουν» στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές (σταθερά με αυξημένο τζίρο), ενώ σε συνέχεια των προηγούμενων εντάθηκαν οι πιέσεις/πωλήσεις και σε FF Group, Coca Cola.

Εως 5,21% οι απώλειες για τη μετοχή του FF Group, έως 1,45% για την Coca Cola, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Πρακτικά αυτό είχε ως συνακόλουθη συνέπεια τη μείωση των αγορών σε blue chips με ανοδική φορά, την επιστροφή πωλητών σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Jumbo, Lamda Development κ.α., επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Το γεγονός ότι στις 12:20 το ποσοστό του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο παρέμενε στα υψηλότατα επίπεδα της αρχής (74%) καταδεικνύει την «καρδιά του προβλήματος», την επιμονή των πωλητών (οι οποίοι από τις μέχρι τώρα εξελίξεις δεν ικανοποιούνται για αυτό και συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους) και την κοινή εκτίμηση πως σε ένα «ρηχό» ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σε πτωτική δίνη, οι αντοχές των blue chips σταδιακά θα εξασθενούν.

Στις 12:20 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 17,9 εκατ. ευρώ. Από 4,5 εκατ. ευρώ είχαν γίνει σε Εθνική και Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v