Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τραπεζικό «άδειασμα» και η συνέχεια

Οριακά χαμηλότερα στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Ζητούμενο η τεχνική αντίδραση, μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις έντονων πιέσεων. Το νέο μπαράζ πωλήσεων στις τράπεζες και οι ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Πού στήνουν άμυνες οι επενδυτές.

ΧΑ: Το τραπεζικό «άδειασμα» και η συνέχεια

Eπιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, από το χαμηλό 4,5 μηνών ανέκαμψε ο FTSE100, σε ρυθμούς συνεδρίασης της Fed οι αγορές, αλλά στην Αθήνα το ΧΑ υποχωρεί στην... κόψη του ξυραφιού.

Νέες σημαντικές απώλειες και χθες στο ΧΑ, στην τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση... αδειάσματος των τραπεζών αλλά και με εμφανή τη μείωση θέσεων από ισχυρά χέρια σε ορισμένα blue chips.

Στις διεθνείς αγορές, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκινά σήμερα, οι εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία, με μόνο δύο ερωτήματα: το μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα και τον ρόλο Σόιμπλε στην επόμενη ημέρα.

Αυτά εκτός, γιατί εντός εξελίσσεται ένα τραπεζικό... βατερλό, με αρκετές ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 14,18% σε εβδομαδιαίο, στις 831,87 μονάδες και με 130 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στις 4 συστημικές σε μόλις δύο συνεδριάσεις. Παρασκευή και Δευτέρα. ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο έφτασε τα 130 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) βραχυπρόθεσμα και με τη Morgan Stanley να δίνει την τελειωτική αφορμή για το χθεσινό μείον 3,28%.

Και αυτά χωρίς εμφανή λόγο -καθώς τα προβλήματα του πολύπαθου κλάδου είναι λίγο ως πολύ γνωστά-, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας για τους 4 ομίλους, ει μη μόνον η επιβεβαίωση της θέσης τους με αφορμή και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η κόντρα ΔΝΤ- Φρανκφούρτης/Βερολίνου για τις τράπεζες δεν είναι το αίτιο αλλά η αφορμή της εσπευσμένης εξόδου ισχυρών χεριών (κυρίως αμερικανικών) από τον κλάδο και αφού είχε φανεί πως τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου του ΔΤΡ πέραν των 1.100 μονάδων (16-17 Αυγούστου) ήταν πολύ περιορισμένα και οι δυνάμεις των blue chips είχαν αρχίσει να εξαντλούνται.

Εδώ και μέρες αλλά με κορύφωση το 3ήμερο Πέμπτης-Δευτέρας, ο κλάδος «παίζεται ολοκληρωτικά ανάποδα», κάτι που φάνηκε την Παρασκευή και με αφορμή το triple witching (αναφερθήκαμε επισταμένα στον... τεράστιο αριθμό ΣΜΕ στην ΕΤΕ), με συνέπεια να έχει διορθώσει δραματικά στα επίπεδα των 830 μονάδων. Και με... βαρίδι τον κλάδο, ευρύτερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, χάνοντας ο ΓΔ πάνω από 6% σε εβδομαδιαίο.

Παράλληλα το άδειασμα μετοχών, με ενδεικτική την περίπτωση του FF Group (απώλειες 14,98% σε εβδομαδιαίο) επιβεβαιώνει τη στάση των ισχυρών χεριών που σε χρόνο-ρεκόρ μπορούν να μειώσουν σημαντικές θέσεις τους, εάν συντρέχουν λόγοι.

Από τη μία, τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου/εξαμήνου, από την άλλη, η σχετική εικοτολογία ενόψει αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και η μετοχή του FF Group δέχτηκε «καταιγισμό» πωλήσεων. Θυμίζω πως η 6μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (στις 13 Νοεμβρίου) και σε αντίθεση με την 3μηνιαία αφορά και στην έξοδο-είσοδο μετοχών στους επιμέρους δείκτες. Διαδικασία που δεν περιορίζεται στα FF Group (καθώς αγγίζει ενδεχομένως Μotor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ίσως Μυτιληναίο).

Τεχνικά, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, η απώλεια της στήριξης των 786 μονάδων συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη, με τις ελπίδες των αγοραστών να εντοπίζονται στο τοπικό χαμηλό των 752 μονάδων. Εάν για τον ΓΔ δεν ενεργοποιηθούν/λειτουργήσουν οι στηρίξεις στις 752 και 727 μονάδες, ε, τότε οι πωλητές θα έχουν ελεύθερο πεδίο μέχρι να... γράψει ο ΓΔ (ξανά) το 6άρι μπροστά.

Αλλά συνεκτιμώντας τις ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως πέριξ των 752 μονάδων θα δοθούν γερές «μάχες» πωλητών - αγοραστών.

Και σε αυτή την περιοχή εστιάζουμε, καθώς από χθες θεωρούσαμε ως κρίσιμο για το ενδεχόμενο μίας τεχνικής ανοδικής διόρθωσης το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης. Για να δούμε σήμερα...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v