Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ισορροπία» αναζητά το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ των 755-765 μονάδων. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές πλην της Πειραιώς, που υποχωρεί ως 3%. «Βαρίδι» και οι απώλειες σε Coca Cola, Viohalco, Jumbo.

«Ισορροπία» αναζητά το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «μάχες» πωλητών - αγοραστών στο ΧΑ.

Με την προσοχή των traders στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η Wall Street και οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα και στις εκλογές της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου η Φρανκφούρτη, οι αγορές δύσκολα θα δώσουν κάποια θεαματική κίνηση τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την Παρασκευή. Εκτός εάν η Fed..., που όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Εκτός, αυτά, εντός, εμφανής η προσπάθεια των traders να βρουν σημεία ισορροπίας κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο και εν γένει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, με το 75% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, σε τιμές πέριξ των 830 μονάδων. Με ελαφρά υπερίσχυση των πωλητών μετά τα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται έως 0,48% χαμηλότερα, στις 756 μονάδες.

Επίπεδο όπου ενεργοποιούνται οι πρώτες σημαντικές αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές, περιορίζοντας έτσι την πτώση σε αυτά τα κρίσιμα επίπεδα (για τον ΓΔ) και με τον FTSE25 στη ζώνη των 1.990 μονάδων.
Με λίγες αγορές σε Εθνική, Eurobank, σταθεροποίηση στην Alpha Bank και με πωλητές χαμηλότερα η Πειραιώς.

Ωστόσο η σημαντική πίεση στους δείκτες δεν έρχεται σήμερα ούτε από τις τράπεζες ούτε από την πλειονότητα των blue chips αλλά (κυρίως) από την υποχώρηση της πιο βαριάς μετοχής του ΧΑ, την Coca Cola. Στις 11:20 στη μετοχή είχαν γίνει συναλλαγές 3.650 τεμαχίων, αξίας 104.493 ευρώ, έως 1,21% χαμηλότερα, στα 28,57 ευρώ. Εμφανής η επιρροή της Coca Cola στη διακύμανση των βασικών δεικτών και μάλιστα με συναλλαγές/τζίρο μεγαλύτερο απ' ό,τι τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εως 0,50% χαμηλότερα στην περιοχή των 18 ευρώ η μετοχή του FF Group (ζώνη τιμών όπου κατά το παρελθόν ο βασικός μέτοχος προχωρούσε σε αγορές-υποστήριξη της τιμής), κατά 1,69% στα 2,90 η μετοχή της Viohalco (με περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης έως τα 2,80 ευρώ), ενώ με ελεγχόμενες πωλήσεις υποχωρεί στα 19,30 ευρώ η Motor Oil.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η υποχώρηση κατά 1,84% στα 13,34 ευρώ για την Jumbo, κατά 0,54% στα 7,35 η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Επιστρέφοντας στον κλάδο-κλειδί των τραπεζών παρατηρείται το περίεργο, ο μεν ΔΤΡ να έχει υποστεί... πανωλεθρία το τελευταίο διάστημα, με συνολικές απώλειες 14,21%, ενώ στο ίδιο διάστημα το 2ετές παραμένει σταθερά κάτω από το όριο του 3%. Ελαφρώς «τσιμπημένο» νωρίτερα στα 2,915%, χωρίς να αποτυπώνεται στην απόδοσή του η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο από την Πέμπτη μέχρι και χθες. Στα 5,479% η απόδοση του 10ετούς, επίσης χωρίς να αποτυπώνεται η άτακτη υποχώρηση των τραπεζών.

Στις 11:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 11,8 εκατ. μετοχών, αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά για τον ΓΔ προέχει ένα «κλείσιμο» όχι χαμηλότερα των 757 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v