Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη μετοχή της Εθνικής. Ανοδο καταγράφουν Eurobank, Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, Σαράντης. Απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ, Tιτάνα, Πειραιώς.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Επιχείρηση με κωδικό «εξισορρόπηση» εξελίσσεται στο ΧΑ. Την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις και στη Wall Street τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα», στο ελληνικό χρηματιστήριο, πωλητές και αγοραστές κινούνται πέριξ των 755-763 μονάδων.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο, με τη μερίδα του λέοντος -και σήμερα- στον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα μεταξύ δεικτών και μετοχών είναι μοιρασμένη.

Εμφανής από νωρίς η προσπάθεια των traders να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των βασικών δεικτών, με τον ΓΔ έως τις 755, με τον ΔΤΡ έως τις 824 και έως τις 1.987 για τον FTSE25.

Στα χαμηλά ημέρας, λίγο μετά τις 11:40, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε άλλους, με αποτέλεσμα την αντίδραση της αγοράς, την υπερίσχυση των αγοραστών και το «κλείσιμο» αρκετών θέσεων πώλησης που είχαν ανοιχτεί στα Παράγωγα από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρακτικά σήμερα, στο διάστημα 11:30-12:00, έκλεισε ικανός αριθμός Συμβολαίων (κυρίως) του δείκτη αλλά και 2-3 μετοχών που είχαν ανοιχτεί την Πέμπτη και Παρασκευή (με το triple witching). Συγκεκριμένα στο διήμερο έγιναν ΣΜΕ από τις 2.137 και τις 2.072 μονάδες προς τις 2.000 και λίγο χαμηλότερα. Ο δείκτης χθες και σήμερα σημείωσε χαμηλά στις 1.998 και 1.987 μονάδες, σημεία όπου αρκετά ΣΜΕ έκλεισαν με σημαντική απόδοση. Νωρίτερα στο ΧΠΑ ήταν 868 ΣΜΕ του δείκτη (για την τρέχουσα σειρά) με οριακό discount (0,01%) και μόλις 4 ΣΜΕ για την επόμενη. Στοιχεία ενδεικτικά της στάσης των traders, καθώς ορισμένοι εκτιμούν πως σε αυτά τα επίπεδα (2.000-1.980) ολοκληρώνεται η τελευταία βίαιη πτωτική τάση.

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, οι συναλλαγές γίνονται στα όρια των 823-850 μονάδων, με μεικτές τάσεις για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, Eurobank. Με πωλητές στην πρώτη δυάδα και με αγοραστές στη δεύτερη.

Μεικτές τάσεις και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σημαντικές απώλειες για τον ΑΔΜΗΕ που υποχωρεί προς το 1,91 ευρώ. Με απώλειες στα 2,04 ευρώ και η μετοχή της ΔΕΗ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Αντιθέτως, με αγοραστές αντιδρούν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στα 10,13 και 9,05 ευρώ αντίστοιχα.
Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η δεικτοβαρής Coca Cola, με απώλειες 1,56% στα 28,47 ευρώ, επιβαρύνοντας ανάλογα τους βασικούς δείκτες.

Από τα 17,90 ευρώ η προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή του FF Group, θυμίζοντας την αναφορά μας στο προηγούμενο σχόλιο, πως «...έως 0,50% χαμηλότερα στην περιοχή των 18 ευρώ η μετοχή του FF Group (ζώνη τιμών όπου κατά το παρελθόν ο βασικός μέτοχος προχωρούσε σε αγορές-υποστήριξη της τιμής)».

Πέραν αυτών, ικανοποιητική η εικόνα των Αεροπορίας Αιγαίου (στα 7,75 ευρώ), Fourlis (5,42 ευρώ), Σαράντη (11,97 ευρώ), ΟΛΠ (15,45 ευρώ).

Στις 14:35 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 47 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 42 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v