Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Δεν αποκλείεται μια νέα προσπάθεια των αγοραστών να επιχειρήσουν να ανακτήσουν λίγο από το χαμένο έδαφος. Η προσοχή παραμένει στις τράπεζες αλλά και στο Roadshow της ΕΧΑΕ. Κινητικότητα σε Folli Follie, Jumbo, Μotor Oil.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης στο ΧΑ, με πενιχρά αποτελέσματα και πλήθος ερωτημάτων για τη συνέχεια.

Μικρή αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη 0,27% μετά από απώλειες σχεδόν 8% και κέρδη 1,82% για τον Τραπεζικό, μετά από... βουτιά περίπου 18% και τζίρο 61,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το 66% πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, που πρακτικά σημαίνει ότι χθες ξοδεύτηκαν «πυρομαχικά» από τους αγοραστές για να ανακοπεί η σημαντική υποχώρηση στο ΧΑ, σε μία συγκυρία που στη Wall Street έχουν... βαρεθεί να μετράνε ιστορικά υψηλά και στη Φρανκφούρτη ερώτημα είναι όχι το αποτέλεσμα της Κυριακής αλλά το μετά, όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και στον περαιτέρω αναβαθμισμένο ρόλο Σόιμπλε.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του επικεντρώνεται στις άμυνες που έβγαλε χθες η αγορά, σε ποιες μετοχές στηρίχθηκε, με κρίσιμα ερωτήματα το τι μέλλει γενέσθαι βραχυπρόθεσμα στον τραπεζικό κλάδο και τι στα blue chips, που αδειάστηκαν το τελευταίο 3-4ήμερο.

Θεωρώντας ως επικρατέστερο σενάριο αυτό που περιλαμβάνει και αποχρώσες ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας (αξιοποιώντας ωστόσο υπαρκτά αίτια και ουσιαστικές αφορμές), θα δώσουμε περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της συντήρησης της ανοδικής τάσης, της περαιτέρω ανάκαμψης των τιμών.

Με γνώμονα και τις δύο αναλύσεις των Alpha Bank και Eurobank Securities για τις εισηγμένες/μετοχές που προτιμούν, θα βλέπαμε μία συνέχιση της προσπάθειας των αγοραστών να ανακτήσουν και άλλο από το μεγάλο χαμένο έδαφος κατ' αρχάς του διαστήματος Πέμπτης-Δευτέρας.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο από νωρίς να εστιάζει στο... τι «ψάχνει» ο SSM στις τράπεζες, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου για το κατά πόσον η προβολή των ευρημάτων θα παίξει ρόλο στο παζάρι Ευρώπης-ΔΝΤ για τη διενέργεια AQR ή όχι.

Θεωρούμε την περίπτωση του FF Group, που μετά από σημαντικές απώλειες η μετοχή αντέδρασε από τα επίπεδα των 18 ευρώ, θυμίζοντας τις χθεσινές αναφορές μας για τον βασικό μέτοχο, ο οποίος συνηθίζει να (υπο)στηρίζει την εταιρεία του παρεμβαίνοντας (συνήθως ) από τα ευρύτερα επίπεδα πέριξ των 18 ευρώ. Χθες η μετοχή του FF Group με τζίρο 1,448 εκατ. αντέδρασε 4,64% στα 18,95 από τα 17,90 ευρώ. Δηλαδή μεταβολή 1,05 ευρώ/μετοχή στη συνεδρίαση, not bad, για κάποιον που έχει πουλήσει στα υψηλά της Τετάρτης (21,51 ευρώ) και (ξανα)αγοράσει στα χαμηλά της Δευτέρας-Τρίτης. Εάν η μετοχή έχει και ΣΜΕ στα Παράγωγα, ακόμη καλύτερα.

Η περίπτωση του FF Group είναι ενδεικτική και ως τέτοια αναφέρθηκε για να ιδωθεί η περίπτωση κατ' αρχάς των τραπεζικών μετοχών, όταν ο ΔΤΡ έχει διακύμανση: υψηλό Τετάρτης στις 983, χαμηλό Τρίτης στις 823 και κλείσιμο Τρίτης στις 847 μονάδες. Εάν ο ΔΤΡ κινηθεί με βάση τη «μέτρηση» του φίλου Mimis69 (σχόλια και διαγράμματά του στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο: Τι... παίζει τώρα για ΧΑ και ΓΔ), στο πλαίσιο ενός 4αριού, δηλαδή προς τις 920 μονάδες, τότε είναι προφανή τα περιθώρια που ανοίγονται σε αυτή τη φάση για τον κλάδο αλλά και επιμέρους για τις μετοχές των 4 συστημικών.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης αναφέρεται στην προσπάθεια αντίδρασης, θεωρώντας για τον FTSE25 αντιστάσεις στις 2.025 και 2.049 μονάδες, με κοντινή στήριξη στις 1.987 μονάδες.

Αναφέρεται επίσης στους μαχητές του δείκτη, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια, εκτιμώντας πως μία δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αγοραστές -κυρίως βραχυπρόθεσμους-, οι οποίοι θα... έπαιζαν με τα περιθώρια μερικής επαναφοράς μετά την 3ήμερη καταιγίδα της Πέμπτης-Δευτέρας.

Ενδεχομένως το Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο να συμβάλει κάπως, αν και κατά κανόνα οι όποιες αγορές σε εισηγμένες/μετοχές που άρεσαν στους θεσμικούς ακολουθούν όχι άμεσα αλλά μετά από κάποιες συνεδριάσεις και μικρή ή μεγαλύτερη διόρθωση των τιμών.

Ωστόσο, εκτίμησή μας είναι πως η μεγάλη διόρθωση για να διαμορφωθούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών και να δημιουργηθούν περιθώρια μεγαλύτερης απόδοσης (από χαμηλότερα) συντελέστηκε στο 3ήμερο Πέμπτης-Δευτέρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v