Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανεβάζουν ταχύτητες οι αγοραστές

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 775 μονάδων. Στο +14% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, Viohalco. Aπώλειες για Τιτάνα, Folli Follie. Αυξημένες οι συναλλαγές

XA: Ανεβάζουν ταχύτητες οι αγοραστές

Τελεσφορεί, μέχρι τώρα, η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ. Με την εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια να συντηρείται θετική, οι αγοραστές έχουν ακόμη πιο εύκολο έργο σήμερα για να «γυρίσουν» την αγορά υψηλότερα. Εμφανής η προσπάθεια επανάκτησης μέρους του σημαντικού χαμένου εδάφους που άφησε πίσω της η διόρθωση του 3ημέρου Πέμπτης-Δευτέρας.

Με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με τον τραπεζικό κλάδο οδηγό και την Πειραιώς στο επίκεντρο, οι αγοραστές επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 770-780 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στην περιοχή των 890 και πέριξ των 2.040 τον FTSE25. Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, μέχρι τώρα πληρούνται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς μας, πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Σχεδόν 2% η ανοδική διόρθωση για τον ΓΔ, περιορίζοντας σε 2,35% τις εβδομαδιαίες απώλειες, σε μία κίνηση ξεκάθαρου retest των τεχνικών σημείων που έχουν τεθεί. Παραπλήσια η πορεία επαναφοράς για τον ΔΤΡ, με αντίδραση 5,90% περιορίζονται στο 2,47% οι εβδομαδιαίες απώλειες, με τον κλάδο να αποτελεί το κλειδί (κυρίως των βραχυπρόθεσμων) διακυμάνσεων στο ΧΑ.

Σταθερά υψηλό το ποσοστό του τραπεζικού τζίρου επί του συνολικού, με το 77% να πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών. Το περίπου 60% (!) των συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, το 50% του τζίρου σε Εθνική και Πειραιώς, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους τι συμβαίνει και σήμερα στο χρηματιστήριο.

Αυξημένη μεταβλητότητα, ευρεία διακύμανση και κατακόρυφη ενίσχυση των intraday κινήσεων, σε μία εκ προοιμίου «ρηχή» αγορά. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη επιταχύνθηκε μετά την είδηση ότι η Eldorado πήρε πίσω το τελεσίγραφό της.

Στο επίκεντρο των intraday κινήσεων η Πειραιώς, μετά μάλιστα την παρέμβαση του CEO του ομίλου Χρήστου Μεγάλου, με τους αγοραστές να ενισχύουν τις θέσεις τους έως 13,70% στα 3,07 ευρώ. Ισως η ευρύτερη απόκλιση σε 24ωρο για την τραπεζική μετοχή, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποτιμούν εν μέρει ενθαρρυντική την ενίσχυση της μεταβλητότητας όχι μόνο στη συγκεκριμένη μετοχή αλλά γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, εξέλιξη που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υπόλοιπη αγορά.

Ετσι κοντά στο 6,7% του ΔΤΡ ακολουθούν κλαδικοί δείκτες και μετοχές από το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με προεξάρχουσες δυνάμεις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.α.

Στις 14:20 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 51 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v