Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 745 μονάδων. Στο -8% η μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες άνω του 3% για Εθνική, Eurobank, Alpha. Στο κόκκινο OΠΑΠ, ΔΕΗ, Μotor Oil. Κέρδη για Coca Cola, OTE, Σαράντη.

ΧΑ: Νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων

Ηπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 745 μονάδες.

Με το βλέμμα στραμμένο σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη οι «αγορές», καθώς μένουν μόλις τρεις μέρες για τις εκλογές στη Γερμανία και ενώ στις ΗΠΑ η Fed αποφασίζει την εκκίνηση του προγράμματος μείωσης του προϋπολογισμού, που επί της ουσίας αφορά στη μείωση των 4,5 τρισ. $ (από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης). Για αυτό και αυτές οι συνεδριάσεις έχουν εύλογο ενδιαφέρον σήμερα-Παρασκευή για την πορεία της Wall Street και Δευτέρα για την αντίδραση της Φρανκφούρτης.

Αυτά εκτός, γιατί εντός τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν τους ελέγχους τους και αναχωρούν, οι δανειστές ετοιμάζουν την έκθεση συμμόρφωσης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πλεόνασμα του 2017 αρκετά πάνω από το όριο του 1,75% που έχει τεθεί για φέτος.

Στο επίκεντρο πάντα ο τραπεζικός κλάδος, με τον επικεφαλής της Eurobank Νίκο Καραμούζη (σε συνέντευξή του στη FAZ και ως επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών) και το Bloomberg να αναφέρεται στην επιμονή του ΔΝΤ.

Με ανοιχτό το... τραπεζικό μέτωπο και τις εκατέρωθεν φήμες και «πληροφορίες» να κάνουν τον γύρο της αγοράς, την τάση τη διαμορφώνουν οι insiders που δραστηριοποιούνται στον πολύπαθο κλάδο. Από τη στάση τους, τις εντολές τους, επιχειρούν οι traders να διαμορφώσουν εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο αλλά και σε κάθε έναν συστημικό όμιλο ξεχωριστά.

Δεδομένης της αβεβαιότητας, οι πωλητές έχουν εμφανώς το πάνω χέρι, ωστόσο και οι αγοραστές προσβλέπουν σε βελτίωση της κατάστασης και την αποφυγή της περαιτέρω υποχώρησης του ΔΤΡ χαμηλότερα ακόμη και των 800 μονάδων.

Νωρίτερα ο ΔΤΡ από τις 856 στην αρχή της συνεδρίασης «γύρισε» με πωλήσεις προς τις 838 μονάδες, με απώλειες που σταδιακά έφτασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Με τον ΔΤΡ και πάλι σε υποχώρηση ήταν αναμενόμενη η υπερίσχυση των πωλητών σε αρκετές μετοχές του δείκτη, με συνέπεια την αρνητική κλίση του ΓΔ προς τις 740 μονάδες.

Στα επίπεδα των 760 -λίγο πριν τις 11:00- έγινε πάλι μία προσπάθεια κάποιων αγορών, με τη δεικτοβαρή Coca Cola με 50 τεμάχια να ενισχύεται 0,64% στα 28,48 ευρώ. Ακολουθούν άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Jumbo, Lamda Development, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση που ασκείται σε άλλα blue chips.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις σε λίγο χαμηλότερες τιμές, σε Motor Oil, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ κ.α.
Μετά τα πρώτα 35', με τζίρο 3,6 εκατ. ευρώ (το 1,9 στις τράπεζες), ο ΓΔ υποχωρούσε 0,33% (760,37), με τον ΔΤΡ κατά 1,12% χαμηλότερα στις 839,84 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v