Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αντίδραση και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ανέκαμψε η αγορά αλλά έχασε μεγάλο μέρος των κερδών της συνεδρίασης με τον ΓΔ να κλείνει στις 766 μονάδες. Πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα και τι λένε οι αναλυτές. Στο +9 η Πειραιώς μετά το χθεσινό σφυροκόπημα.

ΧΑ: Η αντίδραση και τα αναπάντητα ερωτήματα

Το rebound που ξεκίνησε χθες από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν πρόλαβε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είχε συνέχεια σήμερα, κάτι που κρίθηκε απόλυτα αναμενόμενο από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές, λόγω του "υπερπουλημένου" της Αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 28ης Αυγούστου μέχρι και χθες, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε 11 πτωτικές συνεδριάσεις, επί συνόλου 17, με αθροιστικές απώλειες 9,6%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραφε 13 πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 22,7% και αυτό έφερνε όλο και πιο κοντά μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Επόμενο ήταν, της σημερινής αντίδρασης να ηγηθεί ο "πολυτραυματίας" Τραπεζικός κλάδος με "ταγό" τον τίτλο της Πειραιώς, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Μεγάλου, που δεν πρόλαβαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, "θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν περιμένουμε να προκύψουν ουσιαστικές χρηματικές, ή κεφαλαιακές επιπτώσεις από τα ευρήματα της εποπτικής έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με θέματα του παρελθόντος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg.

"Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διορθώσει τις αδυναμίες των εσωτερικών ελέγχων που προέκυψαν στο πρόσφατο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος", σημείωσε ο CEO της Τράπεζας σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Υπήρξε δυνητική ζημία στην Τρ. Πειραιώς, η οποία όμως καλύφθηκε με τις παραπάνω προβλέψεις που πήρε πέρυσι", τόνισαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει με το πόρισμα για χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2014 - 2016.

Με τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις που είχαν προηγηθεί, ήταν περισσότερο από αναμενόμενο ο τίτλος να υπεραποδώσει, κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική Τραπεζική μετοχή, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,13 ευρώ (+15,93%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αισθητά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 2,95 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 9,26% και αφήνοντας "εκτεθειμένους" όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Για την περίπτωση της Πειραιώς, το "stop" στo "intraday short" εντοπίζεται οριακά ψηλότερα από το σημερινό υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 3,14 ευρώ. Τα 3,36 ευρώ είναι το "trend" από τον Αύγουστο και έχει μετατραπεί σε σημαντική αντίσταση.

Εκτός της Πειραιώς, αξίζει υποσημείωσης ότι και οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την ένταση και την διάρκεια της αντίδρασης, σε ένα κλάδο που μέχρι χθες αποτελούσε τον "σάκο του μποξ" και μάλιστα για πολλές συνεδριάσεις.

Επίσης, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., τερμάτισαν την συνεδρίαση χαμηλότερα από το μισό της ημερήσιας διαδρομής και αυτό είναι μία ακόμα ένδειξη που αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Τρ. Αττικής ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 4,29%, ενώ σχετικά καλύτερη, τεχνικά, εικόνα έχει ο τίτλος της Εθνικής (+4,32%), καθώς το κλείσιμο υψηλότερα της πρώτης αντίστασης στα 0,31 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 0,319 - 0,32 ευρώ, πάντα υπό την προϋπόθεση της συνεχιζόμενης "ανακωχής" πωλήσεων.

Όσο κρατάει η στήριξη στα 1,78 ευρώ, για τον τίτλο της Alpha Bank (+3,28%), παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1,92 ευρώ (σημερινή κορυφή στα 1,97 ευρώ, +7,65%), παραμένουν στο τραπέζι οι πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 2,02 ευρώ, που δείχνουν σαν κύρια αντίσταση.

Μέγιστη προσοχή χρειάζεται το γράφημα του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος μπορεί σήμερα να αποτόλμησε επαφή με το κάτω όριο του "gap" 900,33 - 911,68, από τις 15/9, όμως υποχώρησε σημαντικότατα, χωρίς να κατορθώσει να το κλείσει. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 970 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό και το τεχνικό "κενό" από τις 4/9, στις 1005,10 - 1003,93 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 901,49 μονάδες (+7,37%), στις 17.00 βρέθηκε στις 877,12 (+4,46%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση προς το κάτω ημερήσιο όριο και πιο συγκεκριμένα στις 871,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,79%, περίπου τα μισά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

"H σημερινή συνεδρίαση, αναπόφευκτα, επικέντρωσε πάλι το ενδιαφέρον της στον Τραπεζικό κλάδο, με τη βάσιμη προσδοκία συνέχισης του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέχεια των δηλώσεων των καθησυχαστικών δηλώσεων του CEO της", αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σε μία 'bull', μεσοπρόθεσμη, Αγορά δεν μπορούμε να μην δούμε μία τέτοια συνεδρίαση. Σε ημερήσιο βέβαια είναι νωρίς να πάρουμε αγοραστικό σήμα, ελπίζοντας να μην το κάνει και με 'V'. Παρόλα αυτά η διόρθωση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι ίσως και η πρώτη από τότε που, μεσοπρόθεσμα, είμαστε 'long' (600). Οι επενδυτές που είναι εκτός, περιμένουν μία τέτοια κατάσταση για να πάρουν θέσεις. Σίγουρα η τελευταία κίνηση πέταξε έξω βραχυπρόθεσμους, αλλά και παίκτες Παραγώγων που δεν άντεξαν την πίεση και πιθανότατα τις επόμενες μέρες να τους αναγκάσουν να μπουν και πάλι στην Αγορά. Το Χ.Α. είχε κουράσει με τις μικρές κινήσεις και το μικρό volatility και πλέον αυτό άνοιξε σημαντικά, δίνοντας την ευκαιρία και σε νέα κεφάλαια να εισέλθουν στο σύστημα. Είχαμε να δούμε υπερπουλημένη την Αγορά κάποιους μήνες, κάτι που συνέβη τις τελευταίες μέρες. Mία 'bull market' είναι καλή, όταν ο χρόνος πτώσης είναι υποπολλαπλάσιος από τον χρόνο ανόδου. Αυτό φυσικά είναι ακριβώς ανάποδο στο 'bear market" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα συνέχισης της αντίδρασης, έστω και αν αυτό το σενάριο δείχνει σαν το λιγότερο πιθανό, φροντίζει να επισημάνει ότι το Χ.Α. έχει ξεμείνει από θετικούς καταλύτες και οι Τραπεζικές ανησυχίες σε συνδυασμό με την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, έχουν αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, στην εγχώρια Αγορά.

Ανησυχία έδειξαν να εσωκλείουν και οι πρώτες απορίες των Ξένων διαχειριστών, σε εν εξελίξει Roadshow, στο Λονδίνο.

Οι εγχώριες και μη εξελίξεις που αφορούν στον Τραπεζικό κλάδο αλλά και η αξιοπρόσεκτη πορεία των εν λόγω τίτλων στο ταμπλώ, τις τελευταίες ημέρες, ήταν στοιχεία αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν το ενδιαφέρον των Ξένων Funds. Η Τράπεζα Πειραιώς, προφανώς, "χρεώθηκε" μία μερίδα επιπλέον ερωτήσεων, καθώς οι αναλυτές του εξωτερικού φάνηκαν ιδιαίτερα διαβασμένοι σε ότι αφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Από κει και πέρα, η πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου, "stress tests", οι εξελίξεις σχετικά με τα "κόκκινα" δάνεια και η πιθανή αναγκαιότητα νέου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού, ήταν ζητήματα που απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους όλων των Τραπεζών.

Επίσης, σύμφωνα με την Euroxx Sec. "η υπόθεση της Eldorado Gold και ο βαθμός φιλικότητας προς τις επενδύσεις κυριάρχησε την πρώτη μέρα του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο".

"Η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις, ή πέντε νέες, καθώς προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει σε τακτική χρηματοδότηση από τις Αγορές", ανέφεραν Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Reuters. "Η Κυβέρνηση εξετάζει ένα swap που θα συρρικνώσει τη Δευτερογενή Αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ", όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

"Η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο με νέα ομόλογα, περιλαμβάνεται στους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις", διαμήνυσαν κύκλοι του Υπουργείου στο ΑΠΕ. "Είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, "καλύτερο συντονισμό, ρεαλισμό και ταχύτερες αποφάσεις από τις πιστώτριες Τράπεζες, ζητούν αυτή την περίοδο Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας, πιστεύοντας πως οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις λειτουργούν σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων Πλευρών και με τους Ενδιαφερόμενους Στρατηγικούς Επενδυτές, τις περισσότερες φορές, να αποχωρούν έχοντας χάσει τον χρόνο τους. Γενικότερα, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που διαπιστώνουν ασυνεννοησία μεταξύ των Τραπεζών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δύο πιστώτριες Τράπεζες μπορεί να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικές ρυθμίσεις χρεών, σε μια συγκεκριμένη εταιρεία και οι άλλες δύο να καθυστερούν να πράξουν αναλόγως για ένα ή και για δύο χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις, την ώρα που η μία Τράπεζα συζητά για τη ρύθμιση των χρεών της Επιχείρησης, μια άλλη παρεμβαίνει δικαστικά εναντίον της ίδιας εταιρείας, ζητώντας διαταγή πληρωμής και μπλοκάροντας τα έσοδά της".

Στα 33,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, με την ΕΚΤ να προχωρά σε νέα μείωσή του κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα σημειώθηκε σε Σελόντα (+5,31%) και Νηρέα (+3,4%), καθώς σήμερα είναι η ημερομηνία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και σε αυτή την περίπτωση ίσως έχει ενδιαφέρον και η περίπτωση του Περσέα (+13,61%), που σήμερα "σήκωσε" όγκους και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΘ (+4,48%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, αναβαίνει όποτε βρίσκει προσφορά η Fieratex (+9,26%), αντέδρασε η Cenergy (+0,93%), μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά, και η MIG (+3,85%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όπως και η Q&R (+7,48%) μετά από τρία συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και το κλείσιμο δεν άφησε την καλύτερη "επίγευση"

Για τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, η επόμενη αντίσταση στις 784 μονάδες (το 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 860 έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 20/9, στις 738 μονάδες). Από πάνω το "gap", από τις 15/9, στις 789,5 - 788,13 μονάδες και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 803 μονάδες. Στις 814 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 824 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,97%), που σήμερα απέτυχε να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2034 μονάδων, η επόμενη αντίσταση στις 2057 (το 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 2232 έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 20/9, στις 1949 μονάδες). Έπονται το "gap", από τις 15/9, στις 2078 μονάδες και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 2112 μονάδες.

Κοντινή στήριξη το 1989 και 1973 ενώ το 1950 είναι κύρια. "Intraday position short" με "stop" τις 2147 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η φύση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως μια Αναδυόμενη Αγορά, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Η έντονη μεταβλητότητα που ξεκίνησε από τον Τραπεζικό τομέα, επεκτάθηκε και σε τίτλους που δεν άξιζαν τέτοιας "μεταχείρισης" λόγω και της αναδιάρθρωσης δεικτών από FTSE και Eurostoxx.

Όταν το γενικευμένο "sell off" δεν συνοδεύεται από πτώση στα ομόλογα και όταν δεν υπάρχει ειδησεογραφία για ναυάγιο διαπραγματεύσεων α λα 2015, τότε οι ακραίες πτώσεις είναι συνήθως αγοραστικές ευκαιρίες.

Ειδικά όταν και η τεχνική εικόνα πολλών μετοχών εμφανίζει υπερπουλημένες περιοχές, με τον RSI σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα είναι σπάνιο να "τιμωρείται" εταιρεία που έβγαλε ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία της, δύο ημέρες μετά με πτώση έως και 6%.

Πέρα από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο όμως, οι προβληματισμοί για την επίτευξη των στόχων στα "κόκκινα" δάνεια παραμένουν. Σε ότι αφορά την ποιότητα των κεφαλαίων των Ελληνικών Τραπεζών, είναι γνωστό ότι το θέμα της αναγνώρισης της αναβαλλόμενης φορολογίας αφορά όλες τις Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο τις Ελληνικές.

Τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέα, ώστε να υπάρχουν 5 - 6 σειρές και όχι πάνω από 17 όπως τώρα, θα βελτιώσουν και το προφίλ χρέους της Χώρας αλλά και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Εντούτοις, προσοχή θέλει ο αδύναμα εποχιακά Σεπτέμβριος τόσο σε Παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε εγχώριο, αλλά και εταιρείες ειδικά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που η άνοδος τους δεν οφείλεται σε θεμελιώδη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ την επόμενη εβδομάδα και η πορεία του ΑΕΠ το γ τρίμηνο που περιλαμβάνει την τουριστική περίοδο.

"Στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 730 μονάδες και στις 710 μονάδες, ενώ αντιστάσεις υπάρχουν στις 780 μονάδες και 810 μονάδες" σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth Fund Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,18%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,94%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, απώλειες για το Πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα επιθετικά μέτρα τόνωσης την ίδια ώρα που άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον Κόσμο οδεύουν προς έξοδο από το εύκολο χρήμα.

Τα μέλη της BoJ κράτησαν το στόχο για την απόδοση του 10ετούς Κυβερνητικού ομολόγου περίπου στο μηδέν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%. Παράλληλα επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για αγορές Κρατικών ομολόγων αξίας 80 τρισ. γεν ετησίως ($713 δισ.).

Ο S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας για πρώτη φορά από το 1999, σε "Α+" από "ΑΑ+". Ο Οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε τους κινδύνους που ενέχει η μεγάλη συσσώρευση χρέους και προσάρμοσε το outlook σε σταθερό από αρνητικό.

Οι αναλυτές υποβάθμισαν παράλληλα και τρεις Ξένες Τράπεζες που δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο στην Κίνα, υποστηρίζοντας πως η HSBC China, Hang Seng China και DBS Bank China είναι απίθανο να αποφύγουν τη χρεοκοπία, σε περίπτωση που η Χώρα πτωχεύσει από το Κρατικό της χρέος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η νομισματική πολιτική δεν είναι το σωστό εργαλείο για την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη και οι Κυβερνήσεις πρέπει να βασιστούν στα δικά τους εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τοπικά προβλήματα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο -1,2 από -1,5 τον Αύγουστο. Τo επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2001. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε 0,8 μονάδες στο -1,5 το Σεπτέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των δαπανών για τις Υποδομές, μπορεί να δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης Τραμπ να διπλασιάσει την ανάπτυξη", ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την συρρίκνωση του ισολογισμού τον Οκτώβριο, ενώ κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1 με 1,25%.

Σε μια ομόφωνη και αναμενόμενη απόφαση, η Fed ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει την μείωση του ισολογισμού των $4,5 τρισ., κατά $10 δισ. το μήνα.

Με την κίνηση αυτή η Fed θα ξεκινήσει την σταδιακή αντιστροφή των τριών γύρων ποσοτικής χαλάρωσης στους οποίους προχώρησε από το 2008 ως το 2014. Με βάση τις εκτιμήσεις των μελών της Fed, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση επιτοκίου μέσα στη φετινή χρονιά, σε τρεις αυξήσεις το 2018, δύο το 2019 και μια το 2020.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 259.000, από 282.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 300.000, καθώς ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί οι επιπτώσεις από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων "Χάρβεϊ" και "Ίρμα".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Ικτίνος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,0400075703 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0340064347 ανά μετοχή).

Επίσης οι τίτλοι της Frigoglass ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 378.884.574 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,36348. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 26/09/2017 έως και 18/10/2017 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 26/09/2017 έως και 13/10/2017.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +20% στην θεωρητική προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,356 και –20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (20/09/2017): € 0,199.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 776,34 μονάδες (+2,42%), στις 17.00 βρέθηκε στις 767,67 (+1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,06%.

Ο τζίρος έφθασε στα 94,8 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΟΤΕ), ενώ οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Motor Oil.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9% και άλλοι 9 με απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή κλίματος με ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (116.412 συμβόλαια).

Στα 4.355 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.058 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.349, 2.229 για τον Οκτώβριο και 120 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2025) κινήθηκε μεταξύ 2.003,25 και 2.049,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.000 Lamda Development, 100.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.316), Εθνική (77.228), MIG (4.756), Alpha Bank (10.693), Viohalco (726), Ελ. Πετρέλαια (252), ΟΤΕ (303), Μυτιληναίο (514), Cenergy (196), ΟΠΑΠ (305), Πειραιώς (7.696), ΑΔΜΗΕ (233), ΔΕΗ (297), Αττικής (300).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 72.023, Eurobank 50.410, Εθνική 64.870, Alpha Bank 35.462, Πειραιώς 10.316.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.053.553 τεμ., (από 18.936.472 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 23.057.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.971.108 τεμ. (3.458.708) και Eurobank 14.152.350 τεμ. (19.895.019).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v