Απομακρύνθηκε από την… επικίνδυνη ζώνη το ΧΑ

Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση αλλά και τέταρτη εβδομάδα πτώσης για το εγχώριο χρηματιστήριο. Ανοδος 2,3% για τον τραπεζικό δείκτη σήμερα. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τον ΓΔ και τον FTSE-25.

Απομακρύνθηκε από την… επικίνδυνη ζώνη το ΧΑ

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 9/1/2017 - 10/2/2017, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,29%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,71%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 20,24% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 6,45%.

Από εκεί και πέρα, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συμπλήρωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τους αγοραστές να δείχνουν ότι έχουν τον σχετικό έλεγχο της Αγοράς, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Και σήμερα, στη "θέση του οδηγού" ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, που έτσι κι αλλιώς είχε υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ από τον μη Τραπεζικό 26αρη, σημαντικές βοήθειες έδωσαν οι ΕΕΕ (+1,39%) και Motor Oil (+3,73%), συνεπικουρούμενες από ΑΔΜΗΕ (+1,03%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,25%), ΔΕΗ (+2,48%), Ελ. Πετρέλαια (+2,79%), ΟΠΑΠ (+1%) και Jumbo (+1,07%).

Ξεκινώντας από τον τίτλο της ΕΕΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 29,32 και 29,66 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στην Motor Oil, που, ουσιαστικά, ποτέ δεν έχασε τους πιστούς οπαδούς της. Για να μιλάμε για νέα ανοδική υπέρβαση, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 20,20 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι Τραπεζικοί τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την σημερινή συνεδρίαση, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι λίγοι αγοραστές, έδειξαν να υπερισχύουν, έστω και αν δεν είχαν τον "τελευταίο λόγο".

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 862,63 (-1,01%) και 899,38 μονάδων (+3,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 895,85 (+2,8%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 892,02 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, με ημερήσια κέρδη 2,36%.

Παρά την εικόνα των τελευταίων ημερών, τίποτα δεν έχει κριθεί για την βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη, όσο αυτός επιμένει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τα τεχνικά "κενά" της 15ης Σεπτεμβρίου (911,68 - 900,33) και της 4ης Σεπτεμβρίου (1005,10 - 1003,93).

Μεταφερόμενοι στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, που σήμερα απέσπασαν το 71,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, η Alpha Bank (+1,59%) έκλεισε το "gap" της 15/9 στα 1,89 ευρώ και σαν επόμενος ανοδικός στόχος δείχνουν τα 1,96 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 0,291 ευρώ, έδειξε να είναι σημαντική στήριξη για την Εθνική (+1,91%), που στην αντίδραση έκλεισε και το "gap" της 15/9 στα 0,305 ευρώ. Επόμενη σημαντική αντίσταση ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,336 ευρώ.

Άφησε πίσω της τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 0,77 ευρώ η Eurobank (+4,03%) και θέλει να ελπίζει ότι θα "αναμετρηθεί" με τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,866 ευρώ.

Οι πιέσεις που υπέστη κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, έχουν βάλει πολύ μακριά τους στόχους για την Πειραιώς (+3,05%), με το "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου να βρίσκεται στα 3,95 ευρώ, τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 4,16 ευρώ και τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στα 4,39 ευρώ.

Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Σημαντική καθυστέρηση διαπιστώνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν Κυβέρνηση και Αρχές, προκειμένου να αρθούν υφιστάμενα εμπόδια στην αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων".

Την στόχευση να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση ως τα τέλη της χρονιάς επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του προς τους ΥΠΟΙΚ με την οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Από το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, "πίσω από τις κλειστές πόρτες, το μήνυμα που θα φέρει μαζί του ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι σκληρό αλλά γνωστό για εμάς: implementation, implementation, implementation, δηλαδή, εφαρμόστε άμεσα όλα τα prior actions, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα ανοχής.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, ενδεικτικές θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι οποίες θα κληθούν να δείξουν αν το Roadshow του Λονδίνου μπορεί να γίνει αφορμή για νέες εισροές κεφαλαίων από Ξένα Funds, ή το Χ.Α. θα επιστρέψει στην γνωστή ανακύκλωση της χαμηλής ρευστότητας, εναλλάσσοντας τους πρωταγωνιστές ημέρας.

Στο κομμάτι των ειδήσεων δεν διαφαίνεται κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση στην Αγορά και τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα περιμένουν την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Centric (+0,67%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τον ΟΛΘ (+6,38%) που σήμερα ανέβασε και συναλλαγές, ξανάπιασε τα 4,00 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή (+1,01%), επέστρεψαν οι αγοραστές, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στην Ευρ. Πίστη (+6,27%), ενώ κάτι έχει αρχίσει να κινείται στον Περσέα (+3,59%) και ίσως αξίζει προσοχής, καθώς οι εξελίξεις στις Ιχθυοκαλλιέργειες θα φέρουν "καραμπόλες" και στην εν λόγω εισηγμένη.

Ερχόμενοι στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, θεωρείται θετικό ότι κράτησε ο απλός ΚΜΟ των 30 εβδομάδων στις 765 μονάδες και θα ήταν θετική ένδειξη αν η επόμενη εβδομάδα ολοκληρωθεί με τον Δείκτη υψηλότερα των 780 μονάδων.

Παραμένει ανοιχτό το "gap" της 15/9, στις 789,5 - 788,13 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,19%), οι 2051 μονάδες είναι κύρια αντίσταση και ταυτόχρονα το "stop" στο "intraday short". Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2074 μονάδες. Το 2019 - 2016 και 2006 κοντινές στηρίξεις. Διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς το 1970.

To 2051 είναι το stop μας στο short σε ωριαίο κλείσιμο. Το 2019 έχει γίνει κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι χαμηλότερα.

Είναι λογικό τα επίπεδα που σήκωσαν και σημαντικούς όγκους να χρειάζονται κάποιο χρόνο πριν μας δείξουν την συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η καθοδική ρήξη του αποτυπωμένου πλαγιοκαθοδικού καναλιού, στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, στις 782 μονάδες, έδωσε, τεχνικά, ως τον επόμενο καθοδικό στόχο το ύψος του καναλιού στις 738 με 735 μονάδες" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Τεχνικό σημείο, όπου ο Γενικός Δείκτης κάλυψε κατά γράμμα, καθώς όχι μόνο το προσέγγισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε και ανοδικό rebound προς τη κάτω πλευρά του προηγούμενου καναλιού του Ιουλίου στις 780 μονάδες περίπου. Το ζητούμενο για τους “Buyers”, για να αρχίσουν να έχουν βλέψεις προς τη ζώνη των 810 με 800 μονάδων, είναι όχι μόνο η γρήγορη επανείσοδος του Δείκτη άνω των 780 μονάδων, αλλά και η έπειτα διακράτησή του.

Στη περίπτωση όμως, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει σημάδια ανοδικής κόπωσης χαμηλότερα των 780 με 785 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε άλλο ένα καθοδικό πέρασμα από την περιοχή των 750 μονάδων, με διαθέσεις επίσκεψης του πεδίου στήριξης της Άνοιξης του 2015, των 738 με 715 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο, που θα αλλάξει το ρου της βραχυχρόνιας κίνησης είναι η αρπαγή, η μη, της περιοχής των 2050 μονάδων. Επιτυχής ανοδική τμήση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει πόντους στο σενάριο επαναπροσέγγισης των 2108 με 2124 μονάδων. Αδυναμία καταγραφής τιμών ψηλότερα των 2050 μονάδων, θα επαναφέρει τον δείκτη σε καθοδική τροχιά, με στόχο την περιοχή μερικής στήριξης των 1950 με 1947 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά το Τραπεζικό Δείκτη η βίαιη καθοδική λύση του επιπέδου στήριξης των 950 μονάδων, προκάλεσε ένα επώδυνο, αυτοτροφοδοτούμενο, πτωτικό crescendo, σπρώχνοντας τη τιμή του 150 μονάδες χαμηλότερα, ή σε ποσοστό -16% προς τη ζώνη πρώτης στήριξης των 820 με 800 μονάδων.

Αυτό που θα πρέπει να κερδηθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών είναι η περιοχή των 919 μονάδων, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να επαναφέρει τα χαμόγελα στις τάξεις των Τραπεζικών “Bulls”.

"Ειδάλλως οποιαδήποτε ένδειξη λήξης των ανοδικών 'καυσίμων' πριν την προσέγγιση των 919 μονάδων, θα επαναφέρει σε πτωτικό ρυθμό το δείκτη" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Λουκάς Παπαϊωάννου

"H Ελληνική Χρηματαγορά την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε την αναμενόμενη διόρθωση που αναμέναμε, με οδηγό, για άλλη μια φορά, τον Τραπεζικό κλάδο, εν μέσω φημών για επικείμενη νέα κεφαλαιοποίηση" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η Αγορά και αρκετές επιμέρους μετοχές αντέδρασαν, αφού προσέγγισαν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και σε πολλές περιπτώσεις τον 200-ρη εκθετικό ημερήσιο Μέσο όρο.

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι αιτίες που οδήγησαν στην διόρθωση των τελευταίων ημερών παραμένουν.

Η επικείμενη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, το πόσο γρήγορα θα κλείσει, αλλά και αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αποτελεί μια βασική αιτία. Επιπλέον η φημολογία για πιέσεις του ΔΝΤ περί νέας κεφαλαιοποίησης σε τουλάχιστον 2 συστημικές Τράπεζες, επέτειναν την νευρικότητα, ενώ το "κερασάκι στην τούρτα" αποτέλεσε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα ανωτέρω θα προσθέσουμε και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους (Κουρδικό δημοψήφισμα – πυρηνικό πρόγραμμα Β. Κορέας) και παρά το γεγονός ότι οι Αγορές συνεχίζουν να τους αγνοούν, δεν παύουν να υφίστανται.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αντίδραση των 2 ημερών εκτιμούμε, ότι αν δεν υπερβεί σημαντικά τεχνικά σημεία θα πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωση συνέχισης της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι η μακροχρόνια εικόνα παραμένει, ακόμα, ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει κλείσιμο άνω των 800 μονάδων, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση. Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2100 - 2110 μονάδες για να επανέλθει το ανοδικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 730 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE εντοπίζονται στις 1930 & 1870 μονάδες.

Οι Τράπεζες, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τόσο ως προς την φημολογούμενη κεφαλαιοποίηση, αλλά και ως προς την ταχύτητα διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα. Το 0,3350 για την ΕΤΕ, το 2,03 για την ΑΛΦΑ και το 0,8130 για την ΕΥΡΩΒ αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις που μόνο αν κατοχυρωθούν θα βελτιώσουν την τεχνική τους εικόνα.

Συμπερασματικά αν δεν επανέλθουν δείκτες και επιμέρους μετοχές πάνω από τα επίπεδα που διέσπασαν πρόσφατα, θα πρέπει να εκλαμβάνουμε τις αντιδράσεις ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας. Επιπλέον οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χρήζουν προσοχής.

"Οι επενδυτές σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς τους συμβούλους, καλό θα είναι να επανακαθορίσουν την βραχυπρόθεσμη οπτική τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Τέλος σημαντικό χρονικό σημείο θα είναι οι αρχές Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθεί και επισήμως η πορεία των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό θα συνεπάγεται" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Αυστραλός" ASX 200 (+0,47%) διεσώθη με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Sensex 30 (-1,38%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες οι, μέχρι στιγμής, απώλειες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη σε Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κίνα πρόκειται να αποκτήσει τον πρώτο της νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από 15 χρόνια. Ο Zhou Xiaochuan, επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα", αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χαρακτήρισε, σήμερα, ως “μία λάθος απόφαση” την κίνηση του Διεθνούς Οίκου Χρηματοπιστωτικής Αξιολόγησης S&P Global Ratings, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας, υποστηρίζοντας ότι η "απόφαση αυτή, αγνοεί τα δεδομένα, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της Κινεζικής Οικονομίας".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας εμφάνισε το Σεπτέμβριο τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της Markit. Ο PMI της Markit για τη Γερμανική Μεταποίηση ενισχύθηκε σε 60,6 αυτό το μήνα, από 59,3 τον προηγούμενο. Η μέτρηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 59.

Ο τομέας των Υπηρεσιών επίσης επιταχύνθηκε σε υψηλά έξι μηνών, ενώ η ανάπτυξη συνολικά του Ιδιωτικού Τομέα βρέθηκε στα υψηλότερά της από τον Απρίλιο του 2011.

Ο σύνθετος PMI του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο σε 56,7, επίσης σε υψηλά 6,5 ετών.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της Markit για την παραγωγή στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 56,7, από 55,7 τον Αύγουστο και ανήλθε σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Ο δείκτης για τις Υπηρεσίες επίσης βρέθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών, καθώς ενισχύθηκε σε 55,6 από 54,7 τον Αύγουστο. Τη μεγαλύτερη άνοδο, ωστόσο, παρουσίασε ο PMI του Σεπτεμβρίου για την παραγωγή στη Μεταποίηση, ο οποίος ανήλθε σε υψηλά σχεδόν 6,5 ετών. Ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 59,5 από 58,3 τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά για τη μεταποίηση, ο PMI κινήθηκε ανοδικά σε 58,2, από 57,4 τον Αύγουστο, δηλαδή σε υψηλά άνω των 6,5 ετών.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε σε σημερινή της ομιλία στη Φλωρεντία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών για την εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κα. Μέι παραδέχθηκε επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έγιναν όταν ήταν Μέλος της Ε.Ε.

Η ίδια ανέφερε πως μετά το 2019, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής της νέας συμφωνίας, οι Μετανάστες από την Ε.Ε. θα πρέπει να εγγράφονται σε ένα μητρώο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο πλούτος των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα $96,2 τρισ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Το ράλι των μετοχών και η ενίσχυση στις τιμές των κατοικιών, που τον Ιούνιο ήταν κατά 5,7% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, συνέβαλαν στην αύξηση του καθαρού πλούτου.

Η αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, ενισχύθηκε κατά $1,2 τρισ. Η αξία των κατοικιών αυξήθηκε κατά $600 εκατ.

Σύμφωνα με έκθεση της Fed, ο δανεισμός των Νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 3,7% την περίοδο από τον Απρίλιο, ως τον Ιούνιο. Το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3,4%. Η καταναλωτική πίστη ενισχύθηκε κατά 4,6%, έναντι ανόδου 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των στεγαστικών δανείων, στο 2,8% από 3,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόνο οι δυο από τους έξι Υποψήφιους για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν τώρα να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο προεπέλεξε, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, τα παρακάτω δύο επενδυτικά σχήματα, που εισέρχονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ):
Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie
Regasificadora del Noroeste S.A.

Σε αλλαγές στις τιμές - στόχους ορισμένων εταιρειών από το σύνολο των εισηγμένων που καλύπτει προχωρά η Piraeus Securities, σε σχετική ανάλυση.

Η χρηματιστηριακή περικόπτει στα 22, από 26 ευρώ την τιμή -στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα (η σύσταση "neutral" παραμένει), λόγω χαμηλότερων προβλέψεων για το έτος, αλλά και της μικρότερης της αναμενόμενης ανάκαμψης στην Αγορά της Αιγύπτου.

Παράλληλα μειώνει στα 6, από 6,5 ευρώ την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis, ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform". Όπως σημειώνει, η μετοχή έχει υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους και ως εκ τούτου την αφαιρεί από τη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές.

Σε ότι αφορά στη Folli Follie μειώνει στα 22,5, από 24 ευρώ την τιμή - στόχο, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "outperform" εξαιτίας της φτωχής παραγωγής ταμειακών ροών.

Μειώνει για την ΕΧΑΕ την τιμή - στόχο στα 5,1 ευρώ, από 5,25, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "neutral" λόγω του χαμηλού τζίρου του Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές τις μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου και Jumbo. Για την Jumbo (τιμή - στόχος 17 ευρώ, σύσταση "outperform"), εκτιμά ότι θα ευνοηθεί από τη βελτίωση του προφίλ ρίσκου της Χώρας, αλλά και την αυξημένη διείσδυση σε Ξένες Αγορές.

Ο ΟΤΕ, σύμφωνα με την Piraeus Sec., διαθέτει εύρωστο ισολογισμό και ισχυρές ταμειακές ροές.

Σε ότι αφορά στον Μυτιληναίο (τιμή - στόχος 11 ευρώ, σύσταση "outperform"), τονίζει ότι προσφέρει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου από τις μετοχές που καλύπτει η χρηματιστηριακή.

Η Piraeus Sec. δεν μεταβάλλει τιμές - στόχους και συστάσεις για τις Τράπεζες. Αναφέρει ότι προτιμά την Alpha Bank (τιμή - στόχος 2,29 ευρώ, "outperform") λόγω καλύτερης ποιότητας ενεργητικού.

Για την Εθνική (τιμή - στόχος 0,30, "neutral") τονίζει ότι φαίνεται να διαθέτει το καλύτερο προφίλ χρηματοδότησης και περισσότερο διαχειρίσιμους στόχους στα "κόκκινα" δάνεια.

Παράλληλα εκτιμά ότι η Eurobank (τιμή - στόχος 0,81 ευρώ, σύσταση "neutral") φαίνεται να διαθέτει καλές προοπτικές για τη λειτουργική κερδοφορία της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 763,51 μονάδες (-0,32%). Μετά τις 11.12 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο μέχρι τις 775,91 (+1,3%), Στις 17.00 βρέθηκε στις 775,8 (+1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 773,94 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,04%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 57 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ). Άλλαξαν χέρια 71723396 τίτλοι, από τους οποίους οι 69630411 αφορούσαν συναλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡΜ ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και Fourlis.

Καμία διαφοροποίηση στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου συνεχίζεται αμείωτη η "μάχη" για την τρίτη θέση: ΕΕΕ (10,481), ΟΤΕ (5,126), Alpha Bank (2,963), Εθνική (2,927) και ΟΠΑΠ (2,912 δισ. ευρώ).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

-----ΧΠΑ

Με ανοδικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.815 συμβόλαια).

Στα 4.232 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.335 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.860, 1.780 για τον Οκτώβριο και 80 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2045,75) κινήθηκε μεταξύ 2.016 και 2.050 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Alpha Bank, 790.113 Εθνική, 5.500 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.162), Εθνική (37.297), MIG (3.052), Alpha Bank (5.212), Viohalco (230), Ελ. Πετρέλαια (205), ΟΤΕ (209), Μυτιληναίο (412), Cenergy (156), ΟΠΑΠ (219), Πειραιώς (2.799), ΔΕΗ (364), ΓΕΚ (102), Ελλάκτωρα (116).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 71.134, Eurobank 49.301, Εθνική 62.038, Alpha Bank 34.150, Πειραιώς 10.770, Μυτιληναίο 10.045.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.923.195 τεμ., (από 14.053.553 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 23.057.312 τεμ. (23.057.312), Πειραιώς 4.791.108 τεμ. (3.971.108) και Eurobank 12.649.092 τεμ. (14.152.350).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v