Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 770 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Συντηρείται η ανοδική προσπάθεια στο χρηματιστήριο, με τον όγκο συναλλαγών σημαντικά περιορισμένο έναντι της χθεσινής συνεδρίασης. Οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο. «Βοηθούν» δεικτοβαρή blue chips.

ΧΑ: Υπέρβαση των 770 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Δια χειρός δανειστών η διεύρυνση της αντίδρασης στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «πιάνει» νωρίτερα και τις 775 μονάδες.

Με μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα σε 10 μήνες, είπε (σε συνέντευξή του στη Le Figaro) ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και στο ιδανικό σενάριο ως τα τέλη της χρονιάς, σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που όμως κομίζει και σκληρά μηνύματα.

Με αυτές τις... λεπτομέρειες, με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (νωρίτερα «γύρισε» ανοδικά και ο DAX από τις 12.574 προς τις 12.646 μονάδες), οι αγοραστές στο ΧΑ έχουν κατά τι ευκολότερο έργο για να δοκιμάσουν λίγο χαμηλότερα. Πάντα στο πλαίσιο μίας τεχνικής ανοδικής διόρθωσης μετά την τελευταία σημαντική υποχώρηση, με... βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο.

Στην περιοχή των 770-775 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 862-899 ο Δείκτης Τραπεζών και με τη συνδρομή της υπεραπόδοσης της Coca Cola ο FTSE25, στην περιοχή των 2.040-2.050 μονάδων. 

Στο σχετικό διάγραμμα (επεξεργασία του Ηλία Ζαχαράκη) φαίνεται ως stop για τις short θέσεις η τιμή των 2.051 μονάδων (σε ωριαίο κλείσιμο). Οι 2.019 έχουν γίνει κοντινή στήριξη και ενδεχόμενη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει και πάλι χαμηλότερα. Ομως οι ταλαντωτές έχουν ήδη βρεθεί σε υψηλά επίπεδα χωρίς να έχουν δώσει έξοδο. Είναι λογικό καθώς πρόκειται για τα επίπεδα όπου διενεργήθηκαν σημαντικές συναλλαγές/τζίροι. Ζητούμενο για σήμερα ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 2.032 μονάδες, για να αρχίσει να έχει πιθανότητες και πάλι το long ενδεχόμενο.

Με τις εκλογές στη Γερμανία μπροστά -την Κυριακή-, στην Ευρώπη επικρατεί μία εύλογη αναμονή, με τις αγορές να κάνουν τη δική τους αποτίμηση από τη Δευτέρα. Σε αυτόν τον ρυθμό, λιγότερο ή περισσότερο, θα κινηθεί και το ΧΑ, από τη στιγμή που διαφαίνεται αποκλιμάκωση της έντασης στο τραπεζικό μέτωπο.

Το 70% του τζίρου (*) επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο -για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση-, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει αλλάξει χέρια στην Εθνική, που συνεχίζει πάνω από το 0,30 της τρίτης ΑΜΚ, προς το 0,321 ευρώ. Οδηγός η Εθνική, πάνω από την τιμή της τρίτης αμκ, σηματωρό -μέχρι πρόσφατα- η Alpha Bank σε απόσταση 0,05 από τα 2 ευρώ (της τιμής της τρίτης αμκ) και σε απόσταση Πειραιώς και Eurobank. Στην πράξη, στο χρηματιστηριακό ταμπλό συνεχίζεται ο διαχωρισμός των 4 συστημικών σε 2 ταχύτητες, με την πρώτη σε Εθνική, Αlpha Βank και τη δεύτερη σε Πειραιώς, Eurobank.

Με το υπόλοιπο 30% του τζίρου σε μία πλειάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αντιδρά ικανοποιητικά ένα μέρος του δείκτη που κατά γενική εκτίμηση είχε καλή υποδοχή στο διήμερο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ (πρώτη συμμετοχή...) κ.α. ενισχύονται υψηλότερα, με ικανοποιητικές συναλλαγές/ανάλογο τζίρο.

Στα 28,50-28,68 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola (σε θετικό έδαφος από την πρώτη κιόλας εντολή), στα 9,03-9,15 ευρώ ο ΟΠΑΠ (σταθερά σε θετικό έδαφος), σε αντίθεση με τον ΟΤΕ (με ανοδικές εκλάμψεις σε μία πτωτική συνεδρίαση) κ.ά.

Με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε βελτιωμένο ρυθμό, «ανασαίνει» και μέρος της μεσαίας κατηγορίας.
Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν Intralot, Ιντρακόμ, ΚΟΡΡΕΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, MIG, ΥΓΕΙΑ ενώ από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει το 6,61% για τη μετοχή του ΟΛΘ στα 23,39 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο μεγαλύτερο των 300 χιλιάδων ευρώ.

Από τις 60 μετοχές με άνοδο (30 με υποχώρηση), μεγαλύτερο ποσοστό (και με τζίρο πάνω από 1.000 ευρώ) Χαϊδεμένος, Centric, Κυριακούλης κ.α.

(*) στις 15:00 ο τζίρος στα 32 εκατ. ευρώ έναντι 97,5 μ.ο. μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v