Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέος γύρος πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές

Με το... αριστερό μπήκε ο Οκτώβριος στην αγορά, με τον ΓΔ να διολισθαίνει προς τις 740 μονάδες. Πτώση άνω του 5% στις τράπεζες, διψήφιες απώλειες για Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Viohalco, Grivalia, Τιτάνας.

ΧΑ: Νέος γύρος πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές

Ισπανική «σκιά» πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές, νέες τραπεζικές ανησυχίες ρίχνουν το ΧΑ.

Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ μπορεί να υποχωρεί κατά 1,15%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να τις υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος, όμως στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που «ματώνει», χάνοντας περισσότερο από 3%, με την Πειραιώς σε κλοιό νέων ρευστοποιήσεων και τις άλλες τρεις συστημικές να παρασύρονται χαμηλότερα.

Σε... βαθύ κόκκινο και η πέμπτη -μη συστημική- τραπεζική Attica Bank, ενισχύοντας τις ανησυχίες των traders πως η συμφωνία (;) ΔΝΤ-ΕΚΤ έχει... ψιλά γράμματα και ότι οι πωλήσεις στα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας-Τρίτης είχαν «ουρά».

Βαρύ το κλίμα στις αγορές από νωρίς, βαραίνει το ΧΑ, κυρίως για εγγενείς λόγους και αφορμές με επίκεντρο -για ακόμη μία φορά- τον πολύπαθο και ευαίσθητο χρηματιστηριακά κλάδο. Παρά τις ενθαρρυντικές ειδήσεις (από ΙΟΒΕ κ.λπ.) η κατάσταση σχετίζεται με την αβεβαιότητα, που παραμένει κυρίαρχη με επίκεντρο τις τράπεζες.

Σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες μετά το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα και την προσπάθεια των αγοραστών να κινήσουν τον ΓΔ προς τις 755 μονάδες. Από τις 10:50 διαφάνηκαν οι διαθέσεις των πωλητών στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να «γυρίζει» στις 770 από τις αρχικές 809, διαμορφώνοντας τάση μετά τις 11:10 για το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από αναζήτηση κατεύθυνσης στο προηγούμενο σχόλιό μας, σε εμφανή διαμόρφωση κλίσης και υποχώρησης του ΓΔ σε δοκιμασία προς τις 745 και του FTSE25 προς τις 1.955 μονάδες.

Απώλειες σχεδόν 5% για τον ΔΤΡ στις 12:15 καθώς στα χρηματιστηριακά γραφεία εντείνονταν οι φήμες και τα σενάρια, καθώς επιταχυνόταν η ροή συναλλαγών κυρίως στην Πειραιώς αλλά και σε Attica Bank, με συνέπεια να ενεργοποιούνται πωλήσεις και σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Στο 1,10 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Πειραιώς, θυμίζοντας πως στα χαμηλά της τελευταίας εβδομάδας (Δευτέρα-Τρίτη) η χρηματιστηριακή αξία είχε περιοριστεί ακόμη και στα 985 εκατ. ευρώ.

Με ανοιχτό -όπως φαίνεται- το τραπεζικό μέτωπο, ο Οκτώβριος ξεκινά με το... αριστερό, με πωλήσεις στις τράπεζες και δευτερευόντως στην πλειονότητα των blue chips, συντηρώντας έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα που ούτως ή άλλως είχαν οι πωλητές από τον Σεπτέμβριο.

Στις 12:18 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές για 16 εκατ. μετοχές -πάνω από 6 στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 18,3, με τα 5,8 στην Πειραιώς και τα 4,6 στην Αlpha Βank.

Απώλειες διευρυνόμενες για τον ΓΔ, που έχει εισέλθει ήδη στο επόμενο καθοδικό βήμα προς τις 740-735 μονάδες.

Δεδομένης της εικόνας της συνεδρίασης και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, θα επανέλθουμε με νέο σχόλι;o μας στη συνέχεια. Και τεχνικές μετρήσεις στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v