Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην πρέσα παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές

Καλύπτει μέρος των απωλειών του ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούνται στο στόχαστρο των πωλητών. Στο 4,5% η πτώση για τον κλαδικό δείκτη, ως 13% για την Πειραιώς. Κέρδη για Coca Cola, Viohalco, Grivalia.

ΧΑ: Στην πρέσα παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές

Προβλήματα εκτός, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ισπανία, προβλήματα εντός, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, με νέα υποχώρηση στο ΧΑ προς τις 740 μονάδες.

Στον ισπανικό... Γολγοθά και τα αδιέξοδα Ραχόι εστιάζουν οι Financial Times, για να αναλύσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βαρύνουν ήδη με σημαντικές απώλειες το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, επηρεάζοντας ανάλογα και την αγορά ομολόγων της χώρας. Ευτυχώς, προσώρας, οι πιέσεις στην ισπανική αγορά δεν έχουν διαχυθεί σε άλλες, με ενδεικτική την ιταλική. Μικρά κέρδη νωρίτερα για τον ΜΙΒ στις 2.218 μονάδες (0,22%).

Σε καθαρά εγγενείς-εσωτερικούς λόγους η σημαντική νέα υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες στο... στόχαστρο αλλά και με πωλήσεις σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές, συνέπεια της σταθερής μείωσης θέσεων συγκεκριμένων ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Αυξημένη μεταβλητότητα για ακόμη μία συνεδρίαση στις τράπεζες, με ενδεικτική την ευρεία διακύμανση του ΔΤΡ από τις αρχικές 809,82 έως τις 748,21 (περίπου στις 13:00) και τον μετέπειτα σταδιακό περιορισμό των σημαντικών απωλειών μέχρι τα επίπεδα των 766 μονάδων. Ωστόσο ο ΔΤΡ παραμένει στο μείον 4,48%, με το 66% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, δηλαδή σχεδόν 24 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,8 έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank.

Προηγείται βέβαια η μετοχή της Πειραιώς, με πάνω από 8,4 εκατ. ευρώ (στις 15:20), παραμένοντας υπό επίμονη πίεση και τιμές έως τα χαμηλά των 2,48 ευρώ. Με συγκριτικά λιγότερους τζίρους η Εθνική στο 0,283 και στο 0,709 η Eurobank. Για τον κλάδο η Autonomous Research εκτιμά ότι το AQR δεν έχει νόημα για τις τράπεζες, υποβαθμίζει σε neutral την Αlpha Βank, σε χειρότερη θέση βλέπει την Πειραιώς, ενώ συγκριτικά καλύτερη θεωρεί την Εθνική.

Ομως το θέμα της αγοράς δεν είναι μόνον οι τράπεζες, οι συνεχιζόμενες πωλήσεις/πιέσεις στις μετοχές του κλάδου αλλά και η αναπόφευκτη μείωση των θέσεων των ξένων σε blue chips αποτυπώνονται χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Νωρίτερα αναρτήσαμε στον Εκηβόλο διάγραμμα και μέτρηση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που είναι σε εμφανή κλίση από τα 10,28 της 11/7. Ανάλογη εικόνα έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα δοκιμαζόταν στη σημαντική περιοχή των 10 ευρώ. Από τα 11,15 ευρώ στις 3/8 ο τίτλος του Οργανισμού «ταλαιπωρείται» σε όλες τις πτωτικές φάσεις που ακολούθησαν.

Η περίπτωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αναφέρεται ως ενδεικτική της στάσης των ισχυρών ξένων χεριών, που εν μέσω της αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο πλήττει και το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς. Κάτι που φάνηκε στον απολογισμό του Σεπτεμβρίου, όταν για μόλις 5 μετοχές το μηνιαίο πρόσημο ήταν θετικό. Tις επαναλαμβάνουμε (από το σχόλιό μας της Κυριακής: Coca Cola, Lamda Development, Motor Oil, ΟΛΠ και Sarantis).

Στις 15:30 σε 9 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές: Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, Coca Cola, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Sarantis και ΤΙΤΑΝ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v