Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χτυπήματα στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση 4,5% για τον κλαδικό δείκτη με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η Πειραιώς (-9%). Σε ρόλο «σωματοφύλακα» για τον ΓΔ παρέμεινε η Coca Cola με βοήθειες από Βιοχάλκο και Folli Follie. Η εικόνα σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

ΧΑ: Νέα χτυπήματα στις τραπεζικές μετοχές

Με το πρόσημο που ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, συνέχισε ο Τραπεζικός δείκτης και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, αλλά και του Οκτωβρίου.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, πλην Πειραιώς ο τίτλος της οποίας δεν είχε επαφή με το θετικό πρόσημο, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα το Τραπεζικό ταμπλώ να βυθιστεί στο "βαθύ κόκκινο" και από εκεί και πέρα οι όποιες προσπάθειες των λίγων αγοραστών περιορίστηκαν στο να απομακρύνουν Τραπεζικό δείκτη και επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους από τα χαμηλά ημέρας.

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν πολύ χειρότερα, αν ο μόνιμος "σωματοφύλακας", δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,64%), για μία ακόμα συνεδρίαση δεν επέλεγε την κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και αν έλλειπαν οι βοήθειες από λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους όπως Ελ. Πετρέλαια (+1,39%), Σαράντης (+1,29%) και Folli Follie Group (+1,36%)

Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση προβλημάτισαν έντονα οι τίτλοι των ΟΤΕ (-1,66%) και ΟΠΑΠ (-2,01%), έστω και αν ανέκαμψαν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας και αυτό σε συνδυασμό με την Τραπεζική αδυναμία, περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες το Ελληνικό Χρηματιστήριο να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, κατάσταση του Χ.Α., η ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 11,11%, ενώ σημαντικά παραμένουν τα ποσοστά για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Alpha Bank 8,14%, Eurobank 4,54%, Εθνική 4,43% και Πειραιώς 3,62%), αλλά και για τους ΟΤΕ (5,45%) και ΟΠΑΠ (5,02%).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-4,55%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 748,21 μονάδες (-6,97%), ο τίτλος της Alpha Bank (-5,99%) μέχρι τα 1,55 ευρώ (-7,19%), της Εθνικής (+0,35%) ,μέχρι τα 0,271 ευρώ (-5,57%), της Eurobank (-5,08%) μέχρι τα 0,693 ευρώ (-7,35%), της Πειραιώς (-8,97%) μέχρι τα 2,48 ευρώ (-14,48%) και της Τρ. Αττικής (-6,35%) μέχρι τα 0,057 ευρώ (-9,52%).

Tο ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ για την Εθνική χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 0,276 - 0,271, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθούν κινήσεις "stop loss" από τους, τυχόν, εναπομείναντες "long".

Ο Τραπεζικός δείκτης, ήδη επιβάρυνε σφόδρα την εικόνα του με το κλείσιμο χαμηλότερα των 776 μονάδων και αν η αυριανή συνεδρίαση δεν συνοδευτεί με πειστική ανοδική αντίδραση, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η επόμενη ζώνη στήριξης στις 710 - 703 μονάδες, που είναι και τα πρόσφατα χαμηλά.

"Η πρώτη συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων δείχνει βελτιωμένη σε επίπεδο κύκλου εργασιών και καθαρής κερδοφορίας, ενώ περίπου στάσιμη καταγράφεται η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA). Οι επόμενες 2 - 3 συνεδριάσεις, ενδεχομένως, να κρίνουν την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη, ενώ γενικότερα αναμένουμε και χαμηλότερους τζίρους. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,6%(mid ytm)" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις λιγοστές ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, "Κρατήστε τις εκλογές για το 2019" ήταν ο τίτλος της συνέντευξης του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην "Καθημερινή της Κυριακής". Τονίζει πως "πρέπει να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα, να φροντίσουμε την έξοδο από αυτό και να έχουμε, έως τότε, μια συμφωνία για το χρέος".

Μετά τη μεταστροφή του ΔΝΤ, για την οποία εκφράζει ικανοποίηση ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις Ελληνικές Τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων. Αποκαλύπτει ότι ο ίδιος επικοινώνησε με το ΔΝΤ και φυσικά με την ΕΚΤ. Για την επίσπευση των "stress tests" σημειώνει ότι μπορούν να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα για τις Τράπεζες χωρίς, πάντως κατηγορηματικά, να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων και σε αυτό το τελευταίο έδωσε ιδιαίτερη σημασία η Αγορά κατά την σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, τα επόμενα τρία τρίμηνα, προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα σε Επόπτη, ΔΝΤ και Αγορές ότι δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ή/και η χρήση ακραία δυσμενών παραδοχών στο επικείμενο 'stress test".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στις Τραπεζικές μετοχές και κάθε σημαντική κίνηση θα δημιουργεί κλίμα και διαθέσεις και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών έδειξε πως η κερδοφορία είναι ενισχυμένη κατά 27,3% και ανήλθε στα 938 εκατ. ευρώ, από 736 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. που επεξεργάστηκε τα στοιχεία. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12,6% και τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν οριακή μείωση 0,1%.

Κερδοφόρες ήταν 100 εισηγμένες και ζημιογόνες 74.

Από τις κερδοφόρες οι 51 αύξησαν τα κέρδη τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν αποκλείεται να φέρει και τις σχετικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με 'ωφελημένες' τις εισηγμένες που ξεχώρισαν, ή που συνέχισαν να ξεχωρίζουν. Παραμένει ζητούμενο το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, κλείνει, όπως όλα δείχνουν, το ένα από τα δύο ανοικτά μέτωπα για την ανάπτυξη του Ελληνικού καθώς η Αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης δέχθηκε σήμερα την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της "Ελληνικό ΑΕ" κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Με την απόφαση του δασάρχη, θεωρούνταν δασική έκταση περί τα 37 στρέμματα της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου.

Μάλλον ήπια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση του τίτλου της Lamda Development (-0,88%) που, ναι μεν, απομακρύνθηκε από το χαμηλό ημέρας των 6,73 ευρώ (-1,32%), όμως συνεχίζει να έχει μπροστά του την, θεωρητικά, ισχυρή αντίσταση των 7,00 - 7,09 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, συνέχισε να προβληματίζει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών συμπλήρωσε πέντε αρνητικές, μία αμετάβλητη και μία θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,50 ευρώ (κλείσιμο 21/9) και σήμερα "φλερτάρισε " και με τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 9,96 ευρώ, -2,64%).

Τα 10,54 ευρώ, παραμένουν το "stop" στο ημερήσιο "short". Κοντινή αντίσταση τα 10,28 και κύρια τα 10,48 ευρώ, ενώ διάσπαση του 9,92 μπορεί να μας φέρει στα 9,75 ευρώ, που είναι και το χαμηλό Ιουνίου. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,84 ευρώ και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,65 ευρώ

Για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, η οποία συμπλήρωσε τρεις αρνητικές, δύο αμετάβλητες και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, κινδύνευσε να χαθεί το κάτω επίπεδο του πτωτικού καναλιού που εντοπιζόταν στα 8,70 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 8,65 ευρώ, -3,33%), όπως έχουν χαθεί ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 9,10 ευρώ, αλλά και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, στα 9,12 ευρώ.

Το ημερήσιο "stop" στο "short" στα 9,25 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 9,05 ευρώ.

Επέστρεψε υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3,00 ευρώ, ο τίτλος της Viohalco (+5,05% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε. Αν συνεχίσει να "επιθυμεί" κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,18 - 3,23, 3,35 και 3,47 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,26%), που συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,96 - 4,05 ευρώ, κίνηση που θα αλλάξει, επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Αλουμύλ (-7,32%) που σήμερα ανέβασε και όγκους, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (+5,45%), τέσσερις ανοδικές και μία διορθωτική στις τελευταίες πέντε για το Ιασώ (+8,67%), συνεχίζεται τπ "μάζεμα" στα 1,50 ευρώ για την AS Company (0%), έξι ανοδικές και δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, για τον Ικτίνο (+4,23%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (+3,03%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά για την Frigoglass (+19,68%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τέρνα Ενεργειακή (+0,49%) και όσο ο τίτλος συντηρείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, διατηρεί τις ελπίδες του για κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά των 4,17 - 4,21 ευρώ.

To διάγραμμα της Τέρνα Ενεργειακής από την αρχή του έτους

Συνεχίζει να επιβαρύνεται, τεχνικά, η εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,39%), χάθηκε και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (1976 μονάδες) και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1911 και 1869 μονάδες. Το "stop" στο ημερήσιο "short", πλέον, κατέβηκε στις 2052 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 786 και 756 μονάδων, έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν οι "sellers" που ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση του Δείκτη προς τις 647 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 725 και 714 μονάδες. Το "stop" στο ημερήσιο "short", έχει κατέβει στις 776 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 821 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 813 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 733 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 746 μονάδες και τα δύο παραπάνω επίπεδα είναι τα τελευταία "προπύργια" των "buyers".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι συντονιστής καταφέρνοντας, προς στιγμήν, να μαζέψει μέρος των απωλειών του μετά την 'εκεχειρία' σε σχέση με τα 'AQR', όμως οι πωλητές έδειξαν διαθέσεις να επιστρέψουν δριμύτεροι" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι μεγάλοι όγκοι που είδαμε στον Τραπεζικό κλάδο, με ένα μεγάλο ποσοστό να αλλάζει χέρια, συνηθίζουν να δίνουν αντίθετη κίνηση.

Αν αποσυνδέαμε την υπόλοιπη Αγορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα βλέπαμε ότι η διόρθωση είναι φυσιολογική.

Το θέμα "Ελληνικό" έχει γίνει το κύριο θέμα συζήτησης στην επικαιρότητα, μιας και είναι ένα έργο που μπορεί να κάνει την διαφορά σε Οικονομία και ψυχολογία.

Η Αγορά, ουσιαστικά, δοκίμασε 38% διόρθωση της όλης ανοδικής κίνησης, επίπεδο που συνήθως είναι και επίπεδο που είναι ανεκτό σε μία "bull market" κίνηση. "Παραμένουμε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, με τα επίπεδα να συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους επενδυτές, μιας και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους που δεν μπόρεσαν να επενδύσουν το προηγούμενο διάστημα να βρουν χαμηλότερες αποτιμήσεις σε εταιρείες που τους ενδιαφέρουν" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα επικράτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όμως η εικόνα δεν είναι ενδεικτική καθώς είχαν αργία τα Χρηματιστήρια σε Κίνα, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Ινδία.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ προς νέα ρεκόρ δείχνουν να βαδίζουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σε υψηλά 10 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων Ιαπώνων Κατασκευαστών, στη διάρκεια του τριμήνου από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο κύριος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των μεγάλων Κατασκευαστών ενισχύθηκε σε +22 αυτό το διάστημα, από +17 το προηγούμενο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πιο ισχυρή ανάγνωση από το Σεπτέμβριο του 2007. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal είχαν κάνει πρόβλεψη για +18.

Ο αντίστοιχος δείκτης των μεγάλων εταιρειών, εκτός του τομέα της Μεταποίησης, διαμορφώθηκε σε +23, δηλαδή παρέμεινε αμετάβλητος από το προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάγνωση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Βρετανική Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το τι θα πρέπει να κάνει στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Χώρας από την ΕΕ καταρρεύσουν χωρίς συμφωνία", δήλωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανική Αεροπορική Εταιρεία "Monarch Airlines" διέκοψε τη λειτουργία της, αναγκάζοντας τις Αρμόδιες Αρχές να ξεκινήσουν μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Η Monarch είναι η πέμπτη μεγαλύτερη Αεροπορική Εταιρεία της Βρετανίας και η μεγαλύτερη της Χώρας που μπαίνει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 αυξήθηκε ο PMI Βιομηχανίας της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Βιομηχανίας αυξήθηκε στις 58,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 57,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα μεν του 58,2 που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011. Ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 59,2 μονάδες, από 58,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 58,5 μονάδες, από 58,3.

Ο Βρετανικός τομέας Μεταποίησης εμφάνισε ανάπτυξη το Σεπτέμβριο, ωστόσο ο βασικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τα υψηλά τεσσάρων μηνών που άγγιξε τον Αύγουστο. Ο PMI της IHS Markit για τη Βρετανική Μεταποίηση υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε 55,9, από το αναθεωρημένο 56,7 του Αυγούστου. Η μέτρηση δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση σε 56,4.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών αναπτύχθηκε ο κλάδος της Μεταποίησης στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο ISM τη Δευτέρα. Ο δείκτης μεταποίησης ISM εκτινάχτηκε στις 60,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 58,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Μάιο του 2004. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 58,1 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο στις 64,6 μονάδες, από 60,3. Το επίπεδο αυτό είναι το ισχυρότερο από το Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στις 60,3 μονάδες, από 59,9.

"H Παγκόσμια Οικονομία έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση φέτος και βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τη μεγαλύτερη επέκταση από το 2010, αλλά το ευνοϊκό μείγμα ισχυρής ανάπτυξης και πολιτικής χαλαρών μακροοικονομικών δεν θα κρατήσει μετά το 2019", εκτιμά η Fitch. Η Παγκόσμια Οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2017, αντί για 2,9% που αναμενόταν τον Ιούνιο, ενώ το 2018 θα αναπτυχθεί με 3,2% αντί για 3,1%.

Ο Mike Wilson, στρατηγικός αναλυτής στην Morgan Stanley για τις μετοχές, εκτιμά ότι ο S&P 500 θα αγγίξει τις 2.700 μονάδες το πρώτο διάστημα της επόμενης χρονιάς, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει. Ο Wilson επεσήμανε ακόμη, πως υπάρχει κίνδυνος μικρής υποχώρησης αυτό το Φθινόπωρο, πιθανώς ένα 5 με 6%, πριν ο S&P συνεχίσει ανοδικά προς το στόχο των 2.700. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, ή τις αρχές Νοέμβρη, ενώ ο δείκτης μπορεί να αγγίξει τις 2.700 στις αρχές του 2018.

"Θα φτάσουμε πρώτα στις 2.700 και μετά το timing για την αρχή της κυκλικής πτώσης θα είναι άμεσο", προειδοποίησε ο αναλυτής. Μια διόρθωση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να είναι κάτι φυσιολογικό για μια Αγορά που βρίσκεται σε ανοδικό σερί εδώ και οκτώ χρόνια.

Μια υποχώρηση 20% από τις 2.700 θα οδηγούσε τον δείκτη στις 2.250. Αν ο S&P πράγματι αγγίξει τις 2.700, αυτή θα είναι άνοδος 300% από τα χαμηλά της περιόδου της κρίσης το Μάρτιο του 2009.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ο Δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύεται τον Σεπτέµβριο και φθάνει στις 100,6 μονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από τον Δεκέµβριο του 2014", επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιοµηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εµπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σηµαντικά. H καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώνεται, επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσµενών προβλέψεων για την ανεργία.

Σύσταση "equalweight" και τιμή - στόχο στα 2,1 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη για την εισηγμένη.

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ένα διαχειριστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αναφερόμενη στην επιβεβλημένη μείωση του μεριδίου Αγοράς στην εγχώρια Αγορά Ηλεκτρικού και την πώληση των Μονάδων, την κάλυψη του ελλείμματος στον ΛΑΓΗΕ και τα υψηλά επίπεδα ληξιπρόθεσμων οφειλών που διαμορφώνονταν στα 2,23 δισ. ευρώ το Μάιο. Παράλληλα, σημειώνει ότι και η δυναμική της κερδοφορίας είναι ισχνή, εκτιμώντας ότι τα φετινά EBITDA της Επιχείρησης αναμένεται να μειωθούν κατά 41%, στα 627 εκατ. ευρώ.

Κλειδί αναμένεται η πώληση του μεριδίου 17% σε Στρατηγικό Επενδυτή, η οποία πάντως δεν φαίνεται άμεση.

"Δεν έχουν ανάγκες κεφαλαίου οι Ελληνικές Τράπεζες και το 'AQR' δεν έχει νόημα, επισημαίνει η εταιρεία ανεξάρτητης έρευνας Autonomous Research σε σημερινό της report για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η Autonomous Research είναι ένας από τους σημαντικότερους Οίκους ανεξάρτητης έρευνας και ανάλυσης στην Ευρώπη.

Η ΕΤΕ παραμένει η προτιμώμενη Τράπεζα για την εταιρεία, ενώ μειώνει τη σύσταση της σε "ουδέτερη", πλέον, για την Alpha Bank. Διατηρείται η "ουδέτερη" σύσταση για την Eurobank και σύσταση υποαπόδοσης για την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Eurobrokers, από σήμερα 2 Οκτωβρίου 2017, ώρα 13.35', καθώς ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι στην οικονομική έκθεση της περιόδου 01/01 - 30/06/2017, ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής της εταιρίας, στην από 29.09.2017 έκθεση επισκόπησής του, θεμελίωσε "μη διαφοροποιημένη" γνώμη. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης".

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων αναρριχόμενος μέχρι τις 758,24 μονάδες (+0,35%). Από τις 11.12 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 740,57 (-1,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 744,17 (-1,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 746,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,21%.

Ο τζίρος έφθασε στα 57,6 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΠΕΙΡ), ενώ άλλαξαν χέρια 48868046 τεμ., από τα οποία τα 44761940 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE26.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco, ΕΕΕ και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".

Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ και Grivalia.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα, με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Έντονα πτωτικά, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.606 συμβόλαια).

Στα 4.142 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.368 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.322, 2.118 για τον Οκτώβριο και 204 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1948) κινήθηκε μεταξύ 1.937,75 και 1.985 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.087 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.235), Εθνική (47.724), MIG (1.890), Alpha Bank (13.438), Viohalco (902), ΟΤΕ (491), Μυτιληναίο (286), Cenergy (176), Πειραιώς (8.562), ΔΕΗ (370), ΑΔΜΗΕ (112), ΓΕΚ (249), Ελλάκτωρα (237), Ελ. Πετρέλαια (112), ΟΠΑΠ (338), Τέρνα Ενεργειακή (102).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.506, Eurobank 43.755, Εθνική 104.636, Alpha Bank 37.115, Μυτιληναίο 10.403, Viohalco 10.724.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ, ενώ έκλεισε νέα "long" θέση στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.770.785 τεμ., (από 2.770.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 33.057.312 τεμ. (28.057.312), Πειραιώς 5.958.041 τεμ. (5.978.051) και Eurobank 10.244.228 τεμ. (10.244.228).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v