Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με μοχλό τις τράπεζες

Προς τις 750 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να τίθενται στο επίκεντρο. Πτωτικά κινούνται Πειραιώς, Coca Cola. Σε υψηλότερα επίπεδα Lamda, Motor Oil, ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με μοχλό τις τράπεζες

Προσπάθεια αντίδρασης με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο είναι σε εξέλιξη στο ΧΑ, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται η ανοδική κίνηση και στη Wall Street τα futures παραπέμπουν σε ακόμη ένα ανοδικό άνοιγμα.

Με τις ξένες αγορές σε ήρεμο κλίμα, στην ελληνική επιχειρείται να αμβλυνθούν οι χθεσινές νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την πλειονότητα των blue chips.

Σε στενό εύρος 5 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, πέριξ των σημαντικών 750 μονάδων και χαμηλό σημείο -μέχρι τώρα- στις 748,42 μονάδες. Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο συνολικός εβδομαδιαίος τζίρος διαμορφώθηκε στα 504,51 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να ξεπερνά οριακά τα 100 εκατ. ευρώ. 

Τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση όσο και στη σημερινή -μέχρι τώρα-, η ροή συναλλαγών, η ταχύτητα των πράξεων είναι πολύ μακριά από τα μεγέθη της περασμένης εβδομάδας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου επιχειρείται η αποσόβηση των χειρότερων στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους αγοραστές να έχουν αναλάβει από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον ΔΤΡ από τις 768,85, σχεδόν 20 μονάδες υψηλότερα, με φιλόδοξο στόχο σήμερα-αύριο την επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 800 μονάδες. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας: ... για τον ftse25 στήριξη είναι οι 1.940, διάσπαση των οποίων θα επιδείνωνε τεχνικά την τάση, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 1.918 μονάδες. Στο ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης, πρώτη αντίσταση διαμορφώνεται στις 1.972 αλλά χωρίς «γύρισμα» του ΔΤΡ προς τις 800 μονάδες, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Εάν η μέχρι τώρα επιτυχής προσπάθεια για τραπεζική αντίδραση έχει συνέχεια, τότε είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για τον ftse25. Νωρίτερα ο δείκτης από τις 1.957 μονάδες ενισχύθηκε σταδιακά προς τις 1.970,47 (με πρώτη σημαντική αντίσταση, όπως αναφερόταν, στις 1.972 μονάδες), με αιχμή κυρίως τον τραπεζικό κλάδο αλλά και πλειάδα μετοχών του δείκτη, που αφορμής δοθείσης, «γυρίζουν» ανοδικά. Από τον τραπεζικό κλάδο η μέχρι τώρα εικόνα της μετοχής της Εθνικής ενισχύει την ενθαρρυντική τεχνική εικόνα, που είχε από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Οπως και την ενθαρρυντική εικόνα που είχε στα Παράγωγα.

Με μόλις 3,5 εκατ. ευρώ τζίρο στις 11:40, στην πλειονότητα των blue chips υπερίσχυαν οι αγοραστές με μόλις 6 από τις 21 μη τραπεζικές σε αρνητικό έδαφος και για αυτές με μικρό αρνητικό πρόσημο, που στη συνέχεια θα μπορούσε να αλλάξει για κάποιες από τις Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, EXAE, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη και FF Group.

Από τις 21 μετοχές με ανοδική φορά κινητικότητα παρατηρείται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda Development.

Ειδικότερα για τη μετοχή της τελευταίας, η κινητικότητα αποδίδεται και στην κλήρωση του... jackpot για την επένδυση στο Ελληνικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v