Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ

Θετικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το συνεχές «σφυροκόπημα» στις τράπεζες και τα όρια που δεν πρέπει να χαθούν. Η άνοδος στις αγορές, τα εγχώρια σενάρια και τα μηνύματα από τα παράγωγα. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Ζητείται τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ

Νέος γύρος προβληματισμού σε τράπεζες και ΧΑ, μετά και τη χθεσινή αρνητική διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ευρωπαϊκών και αργότερα το βράδυ, της Νέας Υόρκης.

Την ώρα που οι ευρωπαικές αγορές έδειξαν να ξεπερνούν αλώβητες το δημοψήφισμα στην Καταλονία, όπως σχετικά σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στην ελληνική οι πωλητές είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και με... πυρά στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο πίεζαν και πάλι χαμηλότερα κυρίως τράπεζες αλλά και αρκετά blue chips.

Οσον αφορά στα της Ισπανίας, παρότι η πρώτη αντίδραση των αγορών έδειξε να αγνοεί το αποτέλεσμα της Κυριακής, ορισμένοι διορατικοί παίκτες επιφυλάσσονται για το αν η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Από την άποψη πως οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε συνταγματική κρίση ή προβλήματα στον ευπαθή κλάδο της χώρας, μένει να φανεί εάν και πώς θα υπάρξουν παρενέργειες το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, όσο η «αγορά των αγορών», αυτή της Νέας Υόρκης, συνεχίζει στον φρενήρη ανοδικό ρυθμό της, οι αγοραστές έχουν διεθνώς καλυμμένα τα νώτα τους. Παρά τις προειδοποιήσεις ισχυρών οίκων όπως η Morgan Stanley, που «βλέπει» bear market για το 2018, οι long ώθησαν ακόμη υψηλότερα τη Wall Street, με ενδεικτική την κίνηση του S&P 500 προς τις 2.529 μονάδες.

Ομως την ίδια ώρα στην Αθήνα, το ΧΑ, παραδομένο στα εγγενή προβλήματα και στην αρνητική σεναριολογία που συνεχίζει να ρίχνει σκιές πάνω από τον τραπεζικό κλάδο, υποχωρεί, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 745 μονάδες, με σημείο δοκιμασίας σήμερα την περιοχή των 740 μονάδων.

Κλάδος υπαίτιος, και πάλι, ο τραπεζικός, με νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις 4 συστημικές μετοχές, με συνέπεια την υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών στις 767 και αφού ενδοσυνεδριακά είχε δοκιμασθεί η περιοχή των 750 μονάδων. Σημείο αναφοράς που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο σήμερα.

Συνακόλουθα, η πίεση στον τραπεζικό κλάδο παρέσυρε και αρκετά blue chips, πολλά από τα οποία είναι ήδη από τον Σεπτέμβριο σε short τάση.

Πέραν της νέας υποχώρησης των τραπεζικών, που προοιωνίζεται εξελίξεις, αποθαρρυντική ήταν η εικόνα -για ακόμη μία συνεδρίαση- για μετοχές εισηγμένων-σηματωρών, όπως για παράδειγμα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με εμφανή κλίση εδώ και εβδομάδες.

Για τον ftse25 στήριξη είναι οι 1.940, διάσπαση των οποίων θα επιδείνωνε τεχνικά την τάση, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 1.918 μονάδες. Στο ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης, πρώτη αντίσταση διαμορφώνεται στις 1.972 αλλά χωρίς «γύρισμα» του ΔΤΡ προς τις 800 μονάδες, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Κινητικότητα στον όμιλο Βιοχάλκο, συνολικά, σε Viohalco, Cenergy και Χαλκόρ -όπως αναφέραμε από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας-, στον Μυτιληναίο πάνω από τα 8,35 με στόχο τα 8,55 ευρώ, ενώ και στον ΟΠΑΠ η ζώνη των 8,70 ευρώ παρουσιάζει ενδιαφέρον για trade.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η υπερπουλημένη Πειραιώς έχει πλέον δύο βασικά επίπεδα, στα 2,50 και 2,95, με το δεύτερο να είναι πλέον και το ημερήσιο stop στο short.

Σημαντικές οι απώλειες χθες βράδυ στη Wall Street για το GREK/ETF: Χαμηλότερα κατά 2,23% στα 9,24 ευρώ, σε μία από τις χειρότερες «εμφανίσεις» των τελευταίων εβδομάδων. Σημειώνεται πως το εύρος διακύμανσης 52 εβδομάδων είναι μεταξύ 7,12-10,79 δολάρια.

Αποθαρρυντικός και ο αριθμός ΣΜΕ του δείκτη, με 2.118 στην τρέχουσα σειρά και μάλιστα με discount 1,39% σε σχέση με την υποκείμενη αγορά. Αυξημένος ο αριθμός σε ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών με 47.724, αλλά σε τιμές λίγο υψηλότερες από την υποκείμενη. Να δούμε εάν η Εθνική μπορεί να κάνει και σήμερα -όπως χθες- τη θετική διαφορά και να δημιουργήσει κλίμα και ίσως -υπό προϋποθέσεις- τάση αναστροφής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v