Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει «καύσιμα» για υψηλότερα

Στις 750 μονάδες επέστρεψε η αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένο στις τραπεζικές μετοχές. Ο «οδηγός» Εθνική και τα τεχνικά δεδομένα. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει «καύσιμα» για υψηλότερα

Βαρίδι η General Electric στη Wall Street, η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της ενάντια στα NPLs, κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενθαρρυντική αναλαμπή στο ΧΑ και «βουτιά» 2,7% στην Πόλη. 

Στο ΧΑ, σε μία συνεδρίαση μέτριου κόστους (38,8 εκατ. ευρώ), με μοιρασμένο τζίρο (45% στον τραπεζικό κλάδο), επιχειρήθηκε ο μέσω των τραπεζών απεγκλωβισμός της αγοράς από τις 740 μονάδες. Τελικά στις 750,17 ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης, στις 1.969,45 ο FTSE25 και ο Δείκτης Τραπεζών στις 765,06 μονάδες. 

Ενθαρρυντική η εικόνα του τραπεζικού κλάδου μεν, αμφίβολο όμως εάν θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική συνέχιση χωρίς θετικές εξελίξεις και εκ νέου πονταρίσματα από την πλευρά των αγοραστών, κυρίως από αμερικανικά funds.

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Εθνική, σε αναμονή και οι άλλοι του κλάδου, αλλά η μετοχή της ΕΤΕ θα πρέπει να υπερβεί τα 0,285 για να θεωρηθεί πως έχει ουσία το χθεσινό 4,04% και της Alpha Bank να κλείσει πειστικά υψηλότερα του 1,60 ευρώ. Η δεύτερη προϋπόθεση, που είχε τεθεί από χθες, δεν επιτεύχθηκε, με συνέπεια ούτε οι αγοραστές ούτε οι πωλητές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, πάντα για το τι μέλλει γενέσθαι βραχυπρόθεσμα. Σημειωτέον πως, όπως αναφέραμε από την Κυριακή, ορίζοντάς μας είναι η συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και θα έχουμε εικόνα από ΔΝΤ και Moody's (μετά το κλείσιμο όμως της συνεδρίασης). Ο μέτριος τζίρος στις τράπεζες περί τα 14 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικός για τη στάση των ισχυρών χεριών, ει μη μόνον ως μία πρώτη διστακτική κίνηση, που μένει να φανεί εάν μπορεί να έχει συνέχεια, αρχής γενομένης από σήμερα. 

Οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup λίγο ως πολύ αναμενόμενες, καθώς αφορούν στη... μετεξέλιξη του ESM σε... EMF με αρμοδιότητες IMF, όπως μεθοδικά σχεδιάζεται στο Βερολίνο εδώ και μήνες. Εξέλιξη που δεν μας αφορά άμεσα και δεν δημιουργεί δυναμική σε αυτή τη φάση της αγοράς. Ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με το... τραπεζικό πρόβλημα, τι θα συζητηθεί στο ΔΝΤ και τι μεταξύ Λαγκάρντ - Τσίπρα, τι θα αποκομίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο επικείμενο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. 

Στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, και το ΧΑ είναι ήδη σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης, με το τραπεζικό στην ατζέντα μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός αλλά και οι εξελίξεις που θα «τρέξουν» για το χρέος, καθώς προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου. Αναμφίβολα μία σημαντική ενέργεια, με την πολύτιμη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ, σε συμφωνία με τους δανειστές και τους primary dealers, οι οποίοι δείχνουν καταρχάς θετικοί στη «συγχώνευση» είκοσι ομολόγων λήξεων 2023-2042 σε τέσσερεις εκδόσεις. Οπως μας είχε αναφέρει πρόσφατα κορυφαίος παράγων, ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, στις αγορές, προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος για τα περαιτέρω (σ.σ. εννοώντας προφανώς την όλη διαδικασία που εκτείνεται πέραν του Αυγούστου 2018). Αναμφίβολα κίνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας, που αν και χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά, μπορεί να διευκολύνει τον ευρύτερο χειρισμό. Μία κίνηση που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα συνεκτιμηθεί από τον Moody's στο τέλος της εβδομάδας. 

Ωστόσο για τον τραπεζικό κλάδο, το κλειδί που... ανοίγει τη διέξοδο είναι οι «ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί» και στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα, παρά την ασφυκτική πίεση των δανειστών. 

Εστιάζοντας στον κλάδο, θεωρούμε γνώμονά μας την εκτίμηση έμπειρου αναλυτή, ο οποίος σημείωνε πως «η αναπήδηση του ΔΤΡ, για δεύτερη φορά, πάνω στη μακροχρόνια γραμμή τάσης είναι ενθαρρυντική ένδειξη. Δημιουργεί κάποιες ΑΜΥΔΡΕΣ ελπίδες σχηματισμού βάσης, όμως είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει και σε τρίτη δοκιμασία. Αν παραβιαστεί η περιοχή, ο δείκτης θα υποχωρήσει προς τις 683-678 μονάδες, γι' αυτό θεωρείται επιβεβλημένο το stop loss στις 741 μονάδες» (η μέτρηση αφορά στον ΔΤΡ). 

Για τον ΓΔ, η ανακατάληψη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών είναι επίσης μία ενθαρρυντική ένδειξη, όμως απαιτείται οπωσδήποτε η υπέρβαση -τουλάχιστον- των 756 μονάδων, για να βοηθηθεί τεχνικά η εικόνα για τους long. 

Μετοχές-σηματωροί και blue chips με... αμφίσημη τάση, καθώς ο ΟΠΑΠ πήρε τη σκυτάλη από τον ΟΤΕ, σταθερά ανοδική η Coca Cola αλλά με ερωτηματικά οι Μοtor Oil, TITAN, Viohalco, Aegean. Από την άλλη, με long σήμα πάλι οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Jumbo. Συνεπώς σήμερα περιμένουμε να αποσαφηνισθεί εν μέρει η εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. 

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος και οδηγός η Εθνική, που χθες έκανε την υπέρβαση ως οδηγός του κλάδου, με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές. Στα υπόψη η μικρή ενίσχυση του GREK/ETF στα 9,25$, η σημαντική αντίδραση 3,02% του GREK στο 0,341$, με την παράλληλη μικρή μείωση του 10ετούς στα 5,614% αλλά και την επιβάρυνση του 2ετούς στα 3,233%. Οπως επίσης το γεγονός πως την εβδομάδα αυτή θα «τρέχουν» τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στη Wall Street.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v