Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσεκτική κίνηση στις 750

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με τις περιορισμένες συναλλαγές να παραπέμπουν σε stock picking, εν αναμονή μηνυμάτων από το Eurogroup. Στους αγοραστές το πάνω χέρι στις τραπεζικές μετοχές. Βοήθειες από Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Προσεκτική κίνηση στις 750

Συντήρηση δυνάμεων και stock picking. Ηπιες διακυμάνσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσεκτική κίνηση προς τις 750 στο ΧΑ, με αιχμή τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας, οι περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, η αναμονή επενδυτών και traders τόσο εκτός όσο και εντός τειχών και οι επιλεκτικές κινήσεις.

Εξαιρούμενου του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (όπου δείκτες και μετοχές «βυθίζονται», μαζί με την τοπική λίρα) στα περισσότερα του Νότου επικρατεί επιφυλακτικότητα και προσοχή στα μέτωπα -κυρίως- της Καταλονίας και -δευτερευόντως, ακόμη- σε Λομβαρδία και Βένετο.

Εκτός επίσημης ατζέντας του σημερινού Eurogroup η Ελλάδα, εν μέσω ζυμώσεων για τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της αξιολόγησης από τον οίκο Moody's την Παρασκευή οι traders περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Stock picking σε blue chips, ενόσω οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι στον τραπεζικό κλάδο. Χαμηλού κόστους η κίνηση (*), με το 46% να έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες και το υπόλοιπο σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Jumbo, MIG, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ κ.α.

Στην περιοχή των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 760 ο Δείκτης Τραπεζών και ο FTSE 25 στις 1.965 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο από την πρώτη εντολή μέχρι και νωρίτερα, που ο ΔΤΡ διαμορφωνόταν στις 762 μονάδες -υψηλό ημέρας- και σημείο αναφοράς/αλλαγής τάσης πάνω από τις 800 μονάδες.

Συνεπώς για τον ΔΤΡ η τάση παραμένει short, μέχρι νεωτέρας, παρά τη σημερινή αναλαμπή που μόνο εάν και εφόσον θα είχε συνέχεια (πέραν των 780/800), θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές γίνονται στα 1,57-1,61 ευρώ, με ζητούμενο (όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο) ένα «κλείσιμο» έστω οριακά πάνω από το 1,60 ευρώ. Με αυξημένο τζίρο η σημερινή κίνηση για τη μετοχή.

Στο 0,278 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται από νωρίς στην προωθούμενη έκδοση καλυμμένου ομολόγου (covered bond) της, ενώ διεργασίες γίνονται σε Αlpha Βank και Πειραιώς.

Στα 2,39-2,48 ευρώ η Πειραιώς, με τη μετοχή να παρουσιάζει και σήμερα αυξημένη μεταβλητότητα.
Ομως τόσο ο συνολικός όσο ο επιμέρους τζίρος ήταν νωρίτερα χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας.

Πέραν των τραπεζικών ενθαρρυντική η σημερινή ανοδική προσπάθεια στη μετοχή του ΟΠΑΠ και αυτό γιατί επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και μετά από ανάλογη κίνηση στον τίτλο του ΟΤΕ πρόσφατα.

Στα 8,90-9,02 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, ενώ σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή μόνο στην περίπτωση της υπέρβασης του ΚΜΟ 200 ημερών -στα 9,14 ευρώ- οι πωλητές θα πρέπει να κλείσουν τις θέσεις τους.

Προσώρας και στον ΟΠΑΠ, όπως στον ΟΤΕ, απαιτούνται και άλλες ανοδικές συνεδριάσεις με υψηλό τζίρο.

Στα 21,74-22,05 με μέτριες συναλλαγές η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, στα 28,45-28,62 της Coca Cola, στα 3,12-3,15 της Viohalco, στα 8,41-8,56 του Μυτιληναίου.

Στα 28,45-28,62 η Coca Cola, όπως σημειώναμε, με την Credit Suisse να εκτιμά τελευταία πως η CC/HBC μπορεί να αγοράσει την Coca Cola Beverages Africa (**).

Στις 14:35 η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στα 45/36, με σημαντική άνοδο για Κέκροψ, Κλ. Ναυπάκτου, AsCo, Mevaco, Lykos κ.α.

(*) στα 13,8 εκατ. ο τζίρος, στις 14:35

(**) σχετική αναφορά σε ανάρτησή μας από τις 9 Ιουνίου (στον Εκηβόλο).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v