Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα στους short

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της... ταλαιπωρίας σε μια εβδομάδα κρίσιμων γεγονότων, αρχής γενομένης σήμερα με το Eurogroup. Ποιες λεπτομέρειες πρέπει να... προσέξουν οι επενδυτές. Κινητικότητα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, Viohalco, Αegean.

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα στους short

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων αυτή που ξεκινά, με το ΧΑ στις 745,55 μονάδες και μετά από ένα μάλλον άσχημο «κλείσιμο» στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Στα τέσσερα στοιχήματα της εβδομάδας για το ΧΑ αναφερθήκαμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, σε όσα αφορούν στα καθ' ημάς, καθώς στην ευρύτερη εικόνα των διεθνών θα χρειαστεί να προσθέσουμε άλλες τρεις παραμέτρους.

Η πρώτη και πολύ σημαντική είναι η έντονη όξυνση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας (ενδεχομένως να διανοίγεται μία χρυσή ευκαιρία για την Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ), δεύτερη, η επιμονή της Βαρκελώνης να απαντά στη Μαδρίτη για ανεξαρτησία και τρίτη, η προοπτική του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, αντίστοιχα στις πρωτεύουσές τους Βενετία και Μιλάνο.

Πάγια θέση της στήλης, από την Κυριακή κιόλας του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, πως όποιος αφελώς πίστευε πως η κατάσταση είναι απλή και θα ελεγχθεί σύντομα, θα πρέπει να (ξανα)ρίξει μία ματιά (τουλάχιστον) στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Το αν η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αγοραστές ή πωλητές (αμερικανικών funds) μένει να φανεί -την Παρασκευή με την ετυμηγορία του Moody's θα πάρουμε μία πρόγευση του τι και πώς παίζεται. Το αν οι δηλώσεις Σόιμπλε, που έμμεσα αγγίζουν και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σημαίνουν λ.χ. πως δεν θα χρειαστούν νέες αμκ, τότε ίσως να αλλάζουν τα μέχρι τώρα αρνητικά δεδομένα που έχουμε για τον κλάδο.

Και μέσα σε όλα αυτά και η Σύνοδος του ΔΝΤ, οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ αλλά και η (πιθανότατη) συνάντησή τους σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον είναι... λεπτομέρειες που ένας trader, ένας επενδυτής, θα πρέπει να συνεκτιμά. Καταρχάς δείγμα γραφής σήμερα, στο Λουξεμβούργο, με την Ελενα Λάσκαρη να κάνει λόγο για Eurogroup «προετοιμασίας» πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Συνεπώς η εικόνα του ΧΑ ευνοεί τους short, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ταλαιπωρίας καταρχάς στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο σειρά... λεπτομερειών υποχρεώνει τους short να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους, να μη θεωρούν δεδομένη την επιβεβαίωσή τους. Συνολικά για τον ΓΔ η απόδοση είναι ακόμη θετική σε μέτρηση έτους, με κέρδη 15,83%, με τον ftse25 με 11,50%, τον ftsemidcap να «τρέχει» με 33,30%, αλλά με βαρίδι τον τραπεζικό, που υποχωρεί 10,91% στο ίδιο διάστημα των σχεδόν 9 και κάτι μηνών.

Τεχνικά για τον δείκτη, με κλείσιμο στις 1.948,02 μονάδες, οι 1.940 είναι το stop σε ημερήσιο για τους long, με χαμηλότερες στηρίξεις στις 1.920 και 1.910 μονάδες. Κύρια αντίσταση οι 1.968, που σε ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα άνοιγε ο δρόμος για τς 1.975, με κύριο στόχο τις 2.007 μονάδες. Το ανοδικό σενάριο χρειάζεται οπωσδήποτε εξελίξεις που θα... ελάφρυναν τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, που θα έκανε τη διαφορά για υψηλότερες περιοχές. Προσώρας το ανοδικό σενάριο συγκεντρώνει αισθητά λιγότερες πιθανότητες, αλλά είπαμε, ας είμαστε... ψυλλιασμένοι.

Ενδεχομένως προπομπός εξελίξεων η επικείμενη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Εθνική, όπως αναφέρει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου, ενώ ακολουθεί και η Eurobank.

Στα επιμέρους, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει σήμα long με είσοδο στα 3,96, σε Αεροπορία Αιγαίου και Viohalco θα φανεί σήμερα-αύριο εάν δίνουν σήμα πώλησης ή αγοράς, ο Μυτιληναίος χρειάζεται οπωσδήποτε κλείσιμο πάνω από τα 8,50 ευρώ, όπως και η Motor Oil να μη χάσει τα 19,55-19,50.

Από τον ftse mid cap, η Ιntralot είναι long στο 1,20, ο Ικτίνος για νέα υψηλά (52 εβδομάδων), το Πλαίσιο επίσης long στα 4,15, ενώ η MIG αδυνατεί να κρατήσει το 0,09 ευρώ σε εβδομαδιαίο. Κέκροψ, ΕΛΤΟΝ και ΚΡΙ-ΚΡΙ από τα μικρότερα, με την τελευταία να θέλει οπωσδήποτε να συντηρήσει μία αποτίμηση όσο κοντινότερα γίνεται στο όριο των 100 εκατ. ευρώ.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v