Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

«Ξεκολλάει» από τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το στοίχημα που παίζεται στη μετοχή της Εθνικής. Από τα blue chips ξεχωρίζουν ΔΕΗ, AΔΜΗΕ, Motor Oil.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ.

Με την προσοχή σε Moody's (σήμερα) αλλά και ΔΝΤ-Λαγκάρντ (Σάββατο-Δευτέρα), επενδυτές και (κυρίως) traders ενεργούν προσεκτικά στην αρχή της συνεδρίασης, σε ακόμη μία προσπάθεια να κερδίσει λίγους πόντους η αγορά.

Βελτιωμένο το κλίμα, μετά τις... διορθωτικές δηλώσεις από την επικεφαλής του Ταμείου, συγκρατημένες προσδοκίες για το ενδεχόμενο είτε από τη βαθμολόγηση του Moody's είτε από τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, που επιχειρείται να αποτυπωθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κατά γενική ομολογία, θετικό γεγονός το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, κυρίως η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε -ενδεχομένως- να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς. Αλλωστε η παρουσία του «αμερικανικού παράγοντα» και στο ΧΑ είναι λίγο ως πολύ γνωστή και βαρύνουσας σημασίας.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους traders να επικεντρώνονται για ακόμη μία συνεδρίαση στις συστημικές μετοχές, με την Εθνική να πλησιάζει εγγύτερα προς το 0,30 ευρώ (την τιμή της τρίτης αμκ), την Alpha να υπερβαίνει το 1,70 ευρώ (στα 2 ευρώ η τιμή της αμκ), ενώ και σε Πειραιώς, Eurobank καταγράφεται κινητικότητα.

Στον τραπεζικό κλάδο έχουν γίνει μέτριες συναλλαγές αλλά με την Εθνική να ελκύει τη... μερίδα του λέοντος. Ενδεικτικό το ότι στην ΕΤΕ είχε γίνει (*) το σχεδόν 60% των συνολικών συναλλαγών.

Συγκριτικά αυξημένος και ο τζίρος, σχεδόν υπερδιπλάσιος της δεύτερης Alpha Bank, καθώς όπως σημείωνε χρηματιστής, στη μετοχή της ΕΤΕ «παίζεται» αυτές τις ημέρες το στοίχημα της επαναπροσέγγισης του 0,30 ευρώ, της τιμής της αμκ.

Το 51% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με το υπόλοιπο κυρίως σε Ιντρακάτ, ΟΤΕ, Viohalco, FF Group, EXAE, ΟΠΑΠ, αλλά και σε ΔΕΗ, Sarantis, Cenergy κ.λπ.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με κινητικότητα και σήμερα κυρίως στο δεύτερο... ζευγάρι. Στα 2,01 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ στον ΑΔΜΗΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 1,86-1,88 ευρώ. Στα 10,21 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ.

Πέραν αυτών, κινητικότητα σε Ιντρακάτ -με αφορμή την αμκ- και αντίδραση της μετοχής στα 2,16 ευρώ, στον όμιλο Viohalco (Viohalco, Cenergy), αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΛΑΙΣΙΟ, Lamda Development κ.α.

Σε γενικές γραμμές, ενθαρρυντική η εικόνα στα πρώτα 50' της συνεδρίασης, καθώς ο ΔΤΡ «φλερτάρει» με τις 800 μονάδες (απαραίτητη προυπόθεση, που εξαρχής τέθηκε στις... Βολές), η κίνηση της Εθνικής προς το 0,30 και η συνολικότερα καλή εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών.

(*) στις 11:20 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα όρια των 5 εκατ. ευρώ, αναλογικά χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου όρου των 44 εκατ. ευρώ (με βάση το χθεσινό κλείσιμο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v