Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτάρει» με τις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού, η ανοδική κίνηση στην αγορά. Μια ανάσα από τις 2.000 ο FT 25, με κέρδη για την πλειονότητα των blue chips. Ξεχωρίζει η Alpha με κέρδη ως 4%, αυξημένες οι συναλλαγές στην Εθνική.

«Φλερτάρει» με τις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσεκτική προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ.

Με την προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών στραμμένη στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται οριακά στις 12.993 μονάδες, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ στις 10.275 και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στις 22.458 μονάδες, με τα μεγαλύτερα (0,28%) κέρδη.

Σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με τον δείκτη στις 2.550 μονάδες.

Την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες έχουν ενισχυθεί στα υψηλά των τελευταίων 4 μηνών, στην Αθήνα πωλητές - αγοραστές αντιπαρατίθενται ακόμη, λίγο πάνω από την περιοχή των 750 μονάδων

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν από την αρχή της συνεδρίασης προβάδισμα, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 759,73 μονάδες, «μετρώντας» συνολικά θετική απόδοση 1,74% σε διάστημα εβδομάδας.

Κλάδος... υπαίτιος αυτής της εβδομαδιαίας ανάκαμψης του χρηματιστηρίου ο τραπεζικός, με τον Δείκτη Τραπεζών νωρίτερα έως τις 809,80 μονάδες, με θετική απόδοση 8,42% στο ίδιο διάστημα.

Το 53% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τη μερίδα του... λέοντος να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική και Alpha Bank, αν και συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε Πειραιώς, Eurobank.

Εκ του αποτελέσματος δικαιώνονται τόσο η Morgan Stanley, που προ περίπου δύο εβδομάδων είχε βγει υποστηρικτικά για τον κλάδο, αλλά στη συνέχεια και η Citi.

Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα ο κλάδος έχει ανακτήσει σήμα long με οδηγό την Εθνική, η μετοχή της οποίας νωρίτερα έπιασε το 0,30 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης αμκ. Ενα από τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα των τελευταίων συνεδριάσεων, που επιβεβαιώνει όσους είχαν πάρει θέσεις από το 0,272 ευρώ στις αρχές της εβδομάδας.

Με τον τραπεζικό κλάδο και πάλι σε θέση οδηγού, το ΧΑ ακολουθεί, με τον FTSE25 μία... ανάσα από το όριο των 2.000 μονάδων, με τις Εθνική και Alpha Bank στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Πέραν των τραπεζικών κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΙντραΚατ, Μυτιληναίου, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, FF Group, Motor Oil και ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Το ενθαρρυντικό της συνεδρίασης, η συνολικότερα καλή εικόνα για την πλειονότητα των blue chips, η ανάδειξη συγκεκριμένων μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και η καλλιέργεια συγκρατημένων προσδοκιών ενόψει Moody's (σήμερα) και ΔΝΤ (συναντήσεις Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με Λαγκάρντ, αύριο Σάββατο και Τσίπρα - Λαγκάρντ, τη Δευτέρα).

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με τη μετοχή της ΔΕΗ έως τα 2,03 ευρώ και του ΑΔΜΗΕ έως το 1,90 ευρώ. Σταθερά με μικρές απώλειες στα 10,22 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ στα 9,04 ευρώ.

Μόλις 4 μετοχές σε αρνητικό έδαφος, πέραν του ΟΤΕ, οι ΕΧΑΕ, FF Group, Jumbo.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές, με θετικό πρόσημο οι 17, με μεγαλύτερο για ΕΛΛΑΚΤΩΡα, ΔΕΗ, Lamda Development κ.α.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν: για ακόμη μία συνεδρίαση η MIG, και οι Ικτίνος, Ανεμος, J&P Αβαξ, Πλαίσιο, Υγεία, Ιντρακόμ.

Ενθαρρυντική η σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 2/1 με 61/31 και μεγαλύτερη άνοδο για FG Europe, Σελόντα, Χαλκόρ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v