Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Πέριξ των 735 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη. Μεικτά τα πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, με τις Εθνική και Alpha να επιχειρούν κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Πιέσεις για τις κατασκευαστικές. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ.

Σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη/Βαρκελώνη στραμμένη η προσοχή των traders και των επενδυτών στην Ευρώπη, σε Hilton και... ξένα σπίτια το ενδιαφέρον όσων έχουν απομείνει ενεργοί στην Αθήνα.

Με διαθέσεις να επιχειρήσουν αναστροφή της τάσης ξεκίνησαν οι αγοραστές, φέροντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 740 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ξεκινά λίγο υψηλότερα, αλλά από τις 748,56 να οπισθοχωρεί κατά περίπου 18 μονάδες, και με αρκετά blue chips σε ανοδικό «άνοιγμα».

Για εικόνα... εγκατάλειψης έκανε λόγο το προσυνεδριακό σχόλιο, καθώς πωλητές και αγοραστές κινούνται σε... ρηχά επίπεδα, με τους πρώτους να υπερισχύουν και την αγορά να εστιάζει στους λόγους που ωθούν τα ισχυρά χέρια να μειώνουν εδώ και τόσο καιρό τις θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστηριακός παράγων παρέπεμπε στη χθεσινή εκτίμηση (;) της Citigroup, πως η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει μέσα στο 2017 (εξαρχής πιθανότερο ενδεχόμενο) αλλά και το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου που κάνει λόγο για... δεύτερους σχεδιασμούς μερίδας των δανειστών, που θα μπορούσε να «τραβήξουν» αρκετά πίσω την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, προς τον Μάρτιο.

Πρακτικά είμαστε στη δεύτερη μέρα της ουσιαστικής φάσης για την τρίτη αξιολόγηση, δηλαδή (και) η αγορά έχει δρόμο μπροστά της, με πρώτο ορόσημο το Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου, οπότε ενδεχομένως να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τη στάση των δανειστών.

Με την... ορατότητα στην αγορά πολύ χαμηλή, δικαιολογούνται οι πολύ επιφυλακτικές κινήσεις των εν δυνάμει αγοραστών ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπου και εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα αβεβαιότητας.

Οι επίμονοι πωλητές στον κλάδο -σημειωτέον κινήθηκαν σε δύο φάσεις, αρχικά από τα επίπεδα των 1.080 μονάδων (στις 28 Αυγούστου*) και στη συνέχεια από την περιοχή των 900 μονάδων (στις 22 Σεπτεμβρίου)- ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οι insiders (κυρίως ξένοι) γνωρίζουν ή προεξοφλούν κάτι που η αγορά (στην πλειονότητά της) δεν γνωρίζει στο σύνολό του ή αγνοεί λεπτομέρειες των όσων έρχονται.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΓΔ να υποχωρεί σταδιακά, χάνοντας πολύ γρήγορα τα όποια αρχικά ισχνά κέρδη και... κοκκινίζοντας με χαρακτηριστική ευκολία μετά τις 11:15.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank και ΕΤΕ.

Συγκριτικά με τον μέτριο τζίρο -στην πρώτη μία ώρα της συνεδρίασης-, αυξημένος είναι στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και σε ΟΠΑΠ, Viohalco, Μυτιληναίο, FF Group, Motor Oil κ.α. Είναι προφανές πως «ισχυρά χέρια» με σημαντικές επενδυτικές θέσεις σε μετοχές ισχυρών εισηγμένων, ομίλων και blue chips προσπαθούν να περιορίσουν (όσο αυτό είναι δυνατόν) τις συνέπειες της μεγάλης διόρθωσης, που «ταλαιπωρεί» τον τραπεζικό κλάδο.

Τουλάχιστον ακόμη και όσο βοηθούν και τα ξένα χρηματιστήρια, ειδικά η Wall Street και δευτερευόντως η Φρανκφούρτη, η στάση των traders και των επενδυτών στα blue chips είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Στις 11:35 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 6,7 εκατ. ευρώ.

(*) Σημειώναμε στο απολογιστικό σχόλιό μας του Αυγούστου, πως ο 8ος μήνας ήταν ουσιαστικά πτωτικός παρά το οριακά θετικό πρόσημο που είχε καταγραφεί τότε για τον ΓΔ. Η υπεραπόδοση της βαρύτερης μετοχής του ΧΑ, της Coca Cola (με ένα ποσοστό, αν θυμάμαι καλά, στο 12%), είχε «σκεπάσει» τη γενικότερα αποθαρρυντική εικόνα της αγοράς, συνέχεια του πτωτικού Ιουλίου, μετά από ένα θεαματικό ανοδικό πρώτο 6μηνο.

Η μετοχή της Coca Cola συνέχισε υψηλότερα, για να φτάσει στην πολυετή κορυφή των 29,66 ευρώ στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής κυμαίνεται σήμερα στα 28,94-29,09 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v