Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να προσεγγίζει τις 750 μονάδες και τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Σε θετικό έδαφος περνούν Πειραιώς, Εθνική. Απώλειες για Eurobank, Fourlis. Ξεχωρίζει ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ.

Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ, με τις συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά και στα Παράγωγα σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα.

Στα «ρηχά» συναλλαγές/τζίρος, καθώς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η μέση ημερήσια αξία πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 44 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο», ο εβδομαδιαίος μ.ο. ήταν στα 44 εκατ. και σήμερα -προσώρας- διαμορφώνεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, η εικόνα της αγοράς είναι αποθαρρυντική.

Το γεγονός πως συναλλαγές/τζίρος δεν αυξήθηκαν ούτε στη διαδικασία της δημοπρασίας για τη λήξη της (απλής) σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα είναι ενδεικτικό της στάσης των ισχυρών ξένων funds και επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να απέχουν από τα της αγοράς.

Σε στενό εύρος η διακύμανση των βασικών δεικτών, με μικρό discount ολοκληρώθηκε νωρίτερα η λήξη στο ΧΠΑ, με περιορισμένο το ενδιαφέρον traders και επενδυτών.

Μόλις 1.035 Συμβόλαια στον τρέχοντα και 845 στον επόμενο, με υποτονική κινητικότητα και στα ΣΜΕ επί μετοχών, με ενδεικτικό ότι και στην ΕΤΕ περιορίζονταν στα 8.941, στον επόμενο.

Τζίρος 15,7 εκατ. ευρώ νωρίτερα, με τον ΓΔ μεταξύ 742,75-750,61, με τον ΔΤΡ στις 759,86-785,96 και στις 1.958,26-1.982,29 για τον FTSE25. Και για τους τρεις βασικούς δείκτες είναι εμφανής η αδυναμία προσέγγισης έστω των πρώτων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων, ωστόσο προσώρας δεν απειλούνται οι χαμηλότερες, επίσης σημαντικές, στηρίξεις.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ΧΑ είναι σε αναμονή της τρίτης αξιολόγησης, υπό την σκιά των όσων αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη για την πιθανότητα να απαιτηθούν προσαρμογές που μπορεί να φτάνουν το 0,5% από την πλευρά των δανειστών. Παράλληλα η νέα παρέμβαση/προειδοποίηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς την κατεύθυνση της ταχύτερης/ενεργότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Ανοδικά αρχικά (785,96), χαμηλότερα στη συνέχεια (759,86, στις 12:00), με μικρή ανάκαμψη νωρίτερα για τον Δείκτη Τραπεζών, που σε αυτά τα επίπεδα σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 5,59%, σχεδόν 8% σε διάστημα μηνός και 31,26% στο τρίμηνο.

Το 55% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο (μετά βίας συνολικά 8,5 εκατ.), με τις περισσότερες συναλλαγές στα 15,4 εκατ. μετοχές, και τις περισσότερες στην Εθνική (4,9 εκατ. μετοχές).

Περιορισμένη κινητικότητα σε μη τραπεζικές μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Grivalia, TITAN, FF Group, Motor Oil αλλά και Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Viohalco κ.α.

Προς αλλαγή τάσης η μετοχή του ΟΤΕ (σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο), περισσότερες (53) οι μετοχές με άνοδο από αυτές με πτώση (35).

Από μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν, με τζίρο πάνω από τα χίλια ευρώ, οι τίτλοι των Frigoglass, MIG, Autohellas, ΥΓΕΙΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v