Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Εκτός κλίματος παραμένει το ΧΑ που έχει χάσει το «πάρτι» στις διεθνείς αγορές. Κλειδί της τάσης οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που ξεκινούν τη Δευτέρα. Γιατί βλέπουν ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών μεσοπρόθεσμα οι αναλυτές.

Τα επόμενα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα από αύριο, με την τελευταία να ολοκληρώνεται με απώλειες 1,59% στις 749,23 μονάδες.

Δεν πήγε στους αγοραστές η εβδομάδα, που για την χώρα μας χαρακτηρίστηκε από την αδιαμφισβήτητα σημαντική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με το ΧΑ να μένει για ακόμη μία φορά εκτός του κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό το ότι ο S&P ενισχύθηκε 0,86% στις 2.575,21 μονάδες, ο δε DAX χωρίς μεταβολή συντηρήθηκε στις 12.991,28 μονάδες. Αλλη μία εβδομάδα καλού κλίματος εκτός, χαμένη εντός με την ενεργό συμμετοχή traders και επενδυτών να περιορίζεται σε τζίρους της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ.

Για ακόμη μία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος στάθηκε...υπαίτιος για την απογοητευτική εικόνα του χρηματιστηρίου, μετρώντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,13% με τον ΔΤΡ στις 775,43 μονάδες.

Θα ειπωθεί για πολλοστή φορά η εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς, πως όσο συνεχίζεται η ομηρία του τραπεζικού κλάδου τόσο το ΧΑ θα έχει...βαρίδια και δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία στις διεθνείς αγορές (*).

Για τον κλάδο το μείζον πρόβλημα παραμένουν τα NPLs και προς αυτή την κατεύθυνση προβλημάτισαν τόσο ο SSM (απάντηση της Nouy σε ερώτημα Χουντή), όσο οι νέες παρεμβάσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του Προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλα Καραμούζη.

Δεδομένου ότι από Δευτέρα ξεκινά ο σημαντικός γύρος στο πλαίσιο της τρίτης διαπραγμάτευσης και το ΔΝΤ θα επιμείνει σε ζητήματα που αφορούν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (για το 2018) αλλά και στα τραπεζικά (κόκκινα δάνεια) η αγορά προεξοφλεί, πως ο κλάδος θα παραμείνει υπό πίεση.

Εκτός εάν διαφανεί, πως οι δύο πλευρές όντως θέλουν να κλείσουν το θέμα όπως-όπως, την ώρα που οξύνεται περαιτέρω η κατάσταση σε Μαδρίτη- Βαρκελώνη, που η Ρώμη σηκώνει αντάρτικο στους κανόνες του SSM για τα NPLs (θυμίζοντας, πως σήμερα διεξάγονται δημοψηφίσματα σε Λομβαρδία και Βένετο με αίτημα την διευρυμένη αυτονομία αυτών των δύο περιφερειών του ιταλικού Βορρά).

Για την Αθήνα, για το ΧΑ και τους αγοραστές το ευκταίο σενάριο θα ήταν αυτό της εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν πρόκριμα τις πρώτες συζητήσεις δανειστών- οικονομικού επιτελείου αυτή την εβδομάδα και κοντινότερο σημαντικό ορόσημο το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο...πρώτος ορίζοντας των traders, σε αυτή την φάση.

Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό σημαντική εξέλιξη θεωρείται η "έξοδος" της Eurobank στις αγορές, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα μέσω του καλυμμένου ομολόγου, ακολουθώντας την επιτυχή κίνηση της Εθνικής. Κατά γενική εκτίμηση θετικά αυτά τα βήματα πλην όμως μένει να διανυθούν...χιλιόμετρα μέχρις ότου αποσαφηνισθεί το τοπίο συνολικά για τον κλάδο, ειδικά για κάθε μία συστημική τράπεζα ξεχωριστά.

Βλέποντας το consensus των αναλυτών θα έλεγε κάποιος πως οι ειδικοί της αγοράς προεξοφλούν το θετικό σενάριο. Πιο συγκεκριμένα, με επικαιροποιημένα στοιχεία της Πέμπτης οι αναλυτές έδιναν τιμή στόχο τα 0,38 ευρώ για την Εθνική (και πρόβλεψη για κέρδη 145 εκατ. το 2017 και 328 το ΄18), τα 2,61 για την Alpha Bank (κέρδη 222 και 430 εκατ.), για την Eurobank τα 0,96 (κέρδη 156 και 278) και για την Πειραιώς τα 4,94 ευρώ (πρόβλεψη κερδών 90 και 290 εκατ. ευρώ το 2017 και ΄18, αντίστοιχα). Αυτές οι τιμές-στόχοι αντιστοιχούν σε μία αποτίμηση της τάξεως των 11,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 3,7 δισ. περισσότερα, όσα δηλαδή ήταν στα "υψηλά έτους" του κλάδου στα μέσα Ιουλίου. Θυμίζω υψηλό 52 εβδομάδων για τον ΔΤΡ οι 1.146,11 και χαμηλό οι 624,11 μονάδες.

Συνεπώς από την πορεία των τραπεζών θα κριθούν και τα περιθώρια περαιτέρω κίνησης της αγοράς, των blue chips είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Τεχνικά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνο με πειστική υπέρβαση των 2.005-2.010 μονάδων θα μπορούσαν οι αγοραστές να αισθάνονταν πιο άνετα. Σημείο αναφοράς για την Δευτέρα το στοίχημα υπέρβασης (ή όχι ) των 1.977-1.986 μονάδων (σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή) καταληκτικό σημείο της προσπάθειας αντίδρασης από τα επίπεδα του απλού ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι ενδείξεις παραμένουν υπέρ των πωλητών με την προσοχή των ευρωπαικών αγορών στραμμένη και στην Φρανκφούρτη, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί το κλίμα στην Ευρώπη, με κρίσιμες τις εξελίξεις στην Ισπανία, και σε σημείο καμπής τον DAX στην Φρανκφούρτη.

Εάν υποθέσουμε, πως η Ευρώπη θα συντηρηθεί χωρίς σημαντικές πιέσεις τότε το ΧΑ θα παραμείνει εστιασμένο σε τρίτη αξιολόγηση και τράπεζες. Εχοντας ως...μάθημα το...πάθημα της τελευταίας εβδομάδος (στο αντίστοιχο σχόλιο μας της περασμένης Κυριακής, δίναμε περισσότερους πόντους υπέρ των αγοραστών κυρίως λόγω της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά φευ...) η εβδομάδα αυτή, που δείχνει να ξεκινά με προβάδισμα των πωλητών μένει να φανεί εάν θα μας επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.

Πέραν των τραπεζών, μένει να μετρηθούν για ακόμη μία εβδομάδα οι αντοχές πωλητών- αγοραστών στα blue chips με λιγότερες τις μετοχές του FTSE25 που διατηρούν ανοδική τάση από αυτές που "δείχνουν" κλίση.

Συγκεκριμένα σήμα long, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση, έχουν οι μετοχές των Grivalia, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Fourlis και FF Group δηλαδή μόλις 6 από τις 21 μη τραπεζικές. Απολογισμός απογοητευτικός, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η παρτίδα εν μέρει...σώθηκε με την υπεραπόδοση των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Πράγματι με 3,06% άνοδο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και 3,04% του ΟΤΕ οι δύο...σωματοφύλακες περιόρισαν την αρνητική εικόνα που ευρύτερα παρουσίασε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

(*) το τι θα γίνει στο ΧΑ όταν και όπως περάσουν σε φάση υποχώρησης η Wall Street, συνακόλουθα η Ευρώπη δεν νομίζω, ότι χρειάζεται απάντηση...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v