Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στο Hilton και όχι μόνο...

Πτωτικό το ξεκίνημα στην αγορά. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης και οι αστάθμητοι παράγοντες από το εξωτερικό. Γιατί η εβδομάδα ξεκινά με μικρό προβάδισμα των πωλητών. Το κρίσιμο επίπεδο για τον ΓΔ και ο προβληματισμός για τον τραπεζικό.

ΧΑ: Με το βλέμμα στο Hilton και όχι μόνο...

Δύσκολη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, με αστάθμητες παραμέτρους στην Ευρώπη και αβεβαιότητα για το ΧΑ. 

Συνεχίζει μεν με αλλεπάλληλα υψηλά η Wall Street, πλην όμως οι εστίες ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά traders και επενδυτών. 

Παραμένει στο «κόκκινο» η κατάσταση μεταξύ Μαδρίτης-Βαρκελώνης (για τρίτη εβδομάδα), συντριπτική η νίκη των αυτονομιστών σε Λομβαρδία και Βένετο, την ώρα που στη Γερμανία εντείνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό (συγ)κυβέρνησης. Στις εστίες αυτές να συνεκτιμήσουμε το... αντάρτικο της Ρώμης προς τον SSM (δεδομένων των σοβαρότατων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος της χώρας), που προφανώς θα συζητηθεί (έστω και στο περιθώριο) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

Σε αυτό το περιβάλλον, το ούτως ή άλλως προβληματικό ελληνικό χρηματιστήριο -με πάντα ανοιχτή την εστία αβεβαιότητας του τραπεζικού κλάδου- είναι σε κλίση, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 2,15%, στις 749,23 μονάδες. Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας (της Κυριακής), κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 6,03%, στις 775,43 μονάδες. 

Δεδομένου ότι από σήμερα ξεκινά η κρίσιμη φάση της τρίτης αξιολόγησης, με ζητούμενη τη στάση των Ευρωπαίων δανειστών αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ, η αγορά εύλογα είναι επιφυλακτική και περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής. Πρώτο ορόσημο το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. 

Στα περίπου 45+ εκατ. ευρώ ο μέσος τζίρος, ενδεικτικός της στάσης αποχής, αναμονής που τηρούν στην πλειονότητά τους τα ισχυρά χέρια. Προσεκτική μείωση θέσεων στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο αυξημένες συναλλαγές και μάλλον σε ελεγχόμενες τιμές, συντήρηση δυνάμεων στα blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς. Ομως η γενικότερη εικόνα διαμορφώνεται αποθαρρυντική, καθώς και στην πλευρά των blue chips λιγοστά ήταν με σήμα long την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο για Grivalia, Μυτιληναίο, Fourlis, FF Group και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και με τα δύο τελευταία ισχυρά χαρτιά να λειτουργούν σαν... σωματοφύλακες, αποδίδοντας κατά 3+% σε εβδομαδιαία μέτρηση. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που όσο αδυνατεί να διορθώσει ανοδικά -έστω και τεχνικά- πάνω από τις 836 μονάδες, τόσο θα βαραίνει και θα προβληματίζει, με μόνη μετοχή που δείχνει συγκριτικά καλύτερη εικόνα την Εθνική. Απογοητευτική την τελευταία εβδομάδα η τεχνική εικόνα για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. 

Για τον Γενικό Δείκτη, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής «...το πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, που πέρασε και επιδείνωσε ραγδαία την τεχνική εικόνα, ήταν η απώλεια της στήριξης των 756 μονάδων απ' όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του πτωτικού κύματος από τις 860 έως τις 725, αλλά και του συνολικού ανοδικού από τις 425 στις 860 μονάδες». Σπουδαιότατης σημασίας η εν λόγω  περιοχή (πέριξ) των 756 μονάδων, με ό,τι σημαίνει πρακτικά (αλλά και τεχνικά) βραχυπρόθεσμα. 

Σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα, η τρέχουσα ξεκινά με αρνητικές ενδείξεις και με πλεονέκτημα των πωλητών. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι πωλητές, ή θα κάνουν τη θετική έκπληξη οι αγοραστές. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v