Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με λίγους πυροβολισμούς… σκόρπισαν οι μετοχές

Με συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ οι τράπεζες και δεικτοβαρή blue chip υποχρεώθηκαν σε σοβαρές απώλειες. Στις 734 μονάδες ο ΓΔ με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι. ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ στους «χαμένους».

XA: Με λίγους πυροβολισμούς… σκόρπισαν οι μετοχές

Από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής η στήλη, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ότι "η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αφήνει τον έλεγχο του 'παιχνιδιού' στα μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν, τις καθαρές αρνητικές τους θέσεις και ανά τακτά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με βασικό 'στόχο' τις Τραπεζικές μετοχές" και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απλά ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του γράφοντος.

Ήταν μία συνεδρίαση, που δεν χρειάστηκε αύξηση του τζίρου, προκειμένου να καταβαραθρώσει τις τιμές στο Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν ορισμένες από αυτές ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας και να στείλει στα τάρταρα την ψυχολογία των ενεργών παικτών στο Χ.Α. και ιδιαίτερα όσων προσδοκούσαν μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο του τελευταίου επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (714,85 μονάδες).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η πιο "ευδιάκριτη" εμφάνιση "παράπλευρων" απωλειών στον μη Τραπεζικό 26αρη από χαρτοφυλάκια που, στην πορεία θα πληθύνουν και επιλέγουν να κλείσουν θέσεις από μη Τραπεζικά "χαρτιά", που μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει καλύτερη "αμυντική συμπεριφορά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,35%) και ΟΠΑΠ (+0,42%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Σαράντη.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που συνεχίζει να είναι η "πρώτη επιλογή" των "αμετανόητων" traders, ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 741 μονάδων και αυτό θέτει σε αμφιβολία την ισχύ της επόμενης στήριξης στον τοπικό "βυθό" των 703 μονάδων, με πιθανότερο σενάριο την κίνηση του εν λόγω δείκτη προς τις 678 μονάδες.

Για τους επιμέρους τίτλους, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, στα παρακάτω επίπεδα:

Για την Alpha Bank (-5,36%), στα 1,58 και 1,51 ευρώ.

Για την Εθνική (-4,55%) που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την στήριξη στα 0,277 ευρώ, πάρα πολλά θα "παιχτούν" στο ψυχολογικό όριο των 0,27 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να μην υποχωρήσει προς την επόμενη στήριξη των 0,257 ευρώ.

Χάθηκε η στήριξη των 0,668 ευρώ για την Eurobank (-5,8% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και δυστυχώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται αρκετά μακριά και πιο συγκεκριμένα στα 0,603 ευρώ.

Στα 2,36, 2,22 και 2,09 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις για την Πειραιώς (-3,61%), ο τίτλος της οποίας παραμένει "πρώτη επιλογή" για όσους επιμένουν να παίρνουν "απαισιόδοξες" θέσεις.

"Από σήμερα ξεκινά η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, με την έλευσή τους στην Αθήνα. Είναι πιθανό, επομένως, να αυξηθεί ο ημερήσιος όγκος και η μεταβλητότητα στο βαθμό που αλλάξει το σκηνικό ειδησεογραφικής 'ανυδρίας'. Αλλιώς η πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι η πιθανότερη εκδοχή για τον Γενικό Δείκτη" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που μπορεί να "έπεσε έξω" όσον αφορά την αύξηση του ημερήσιου όγκου, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της ΑΧΕΠΕΥ όσον αφορά το πιθανότερο σενάριο, που ήταν η πλαγιοκαθοδική κίνηση.

"Καμία αλλαγή στην εικόνα της Αγοράς, καθώς παρατηρείται μια καθολική στάση πτωτικής αναμονής. Οι πρώτες 1 - 2 συνεδριάσεις της εβδομάδας ενδεχομένως να είναι ενδεικτικές για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, η καθημερινότητα στο Χ.Α., εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, ίσως και για περισσότερο από ένα μήνα, μιας και η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης δεν θα 'τρέξει' γρήγορα. Το πιθανότερο είναι να κυριαρχήσει το 'range trading’' στους περισσότερους από τους τίτλους που παρακολουθούμε. Κρίσιμο επίπεδο στήριξης αποτελούν οι 710 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της Χώρας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα: "Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα".

Όπως υπογράμμισε, "βασικός ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας σήμερα είναι το σχετικά υψηλό επίπεδο των φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικών Κρατικών δαπανών, στην επέκταση του Θεσμού των συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ταμπού, (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση) στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας και στην περαιτέρω ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Την πεποίθηση ότι δεν έχουν γίνει γνήσιες και αυθεντικές μεταρρυθμίσεις στη Χώρα εξέφρασε μέσω του "ΣΚΑΪ" ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

"Πολλές μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν λάθος και εφαρμόστηκαν λάθος, δυσφήμισαν τη λέξη" ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι επώδυνες λύσεις που επιλέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα και στοίχισαν ακριβά.

Ερωτηθείς για το Κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να μοιράσει η Κυβέρνηση δήλωσε πως "κατά τη γνώμη του μια Χώρα που είναι καταχρεωμένη, δεν έχει πολυτέλεια να μοιράζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με ψηφοθηρικό τρόπο, με την έννοια ότι έχει άλλες υποχρεώσεις πολύ μεγάλες (Δημόσιες επενδύσει και θέσεις εργασίας), τονίζοντας ότι "με τόσο υψηλή φορολογία δεν μπορούμε να πάμε σε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις και εξωστρέφεια".

"Τα καλά νέα είναι ότι η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών". Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν Κυβερνητικές Πηγές. "Τα άσχημα νέα είναι ότι για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά σήμερα με τους επικεφαλής των Δανειστών στην Αθήνα, ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ".

Πιστός στη σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας παραμένει ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελεύθερων.
Σε συνέντευξή του στη "Süddeutsche Zeitung" και σε ερώτηση πώς θα διαχειριστεί το κόμμα ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, o Κρίστιαν Λίντνερ απαντά:

"Δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικοτολογίες. Για τέτοια προγράμματα υπάρχουν σαφείς κανόνες. Πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ, να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις".

Σε ερώτηση εάν το κόμμα του θα συναινούσε σε "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που το αξιώσει το ΔΝΤ, ο πολιτικός απαντά ότι "και αυτό συνιστά εικοτολογία. Βέβαιο είναι ότι εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει 'κούρεμα'. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση διαπίστωσαν ότι η στάση πτωτικής αναμονής που έδειχνε η Αγορά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, παίρνει επιθετικότερες διαθέσεις και αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος επιμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό δείχνει την, περίπου, απόλυτη απόσυρση των αγοραστών, κίνηση που δυσκολεύει όσους από τους επιθετικούς πωλητές έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την μείωση θέσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, μεταξύ των μετοχών που έχουν αρχίσει να "γέρνουν" επικίνδυνα είναι και αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,76%) και Lamda Development (-1,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).
Ο πρώτος τίτλος συμπλήρωσε 4 πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη 3,76 - 3,70 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να ξαναδώσει κλείσιμο υψηλότερα των 4,01 ευρώ.

Ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lamda Development, συμπεριφορά που δίνει "τροφή" για επέκταση των αρνητικών φημών, όσον αφορά το project του Ελληνικού.

Παρά πολλά θα "παιχτούν" στην ζώνη στήριξης 6,10 - 6,00 ευρώ, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 6,70 - 6,80 ευρώ δεν συντρέχει λόγος παρατήρησης της όποιας ανοδικής αντίδρασης. Σε ημερήσιο διάγραμμα, η μετοχή παραμένει "short", με κλεισίματα χαμηλότερα των 6,80 ευρώ.

Σχεδόν απόλυτη απαξίωση για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισε, θετικά, το σημερινό +4,69% της Ιντρακάτ, σε κίνηση που προσπάθησε να καλύψει το Παρασκευιάτικο -18,16%.
Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,77%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χάθηκε η στήριξη των 1957 μονάδων και ο δείκτη σταμάτησε στο πολύ σημαντικό 1940 που είναι και το "stop" στο "daily long". Οι 2007 και 2038 μονάδες, οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 756 μονάδων (από εκεί διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του πτωτικού κύματος από τις 860 στις 725 μονάδες, αλλά και η συνολική άνοδος από τις 425 στις 860 μονάδες) και αφού χάθηκε και η ζώνη στήριξης των 742 - 738, μπορεί οι "short" να "υπερηφανεύονται" για το "κύκνειο άσμα" του Δείκτη, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 725 και 714 μονάδες.

Μόνο επιστροφή υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων, δίνει το δικαίωμα στους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίξουν ότι η τελευταία πτωτική κίνηση και ακολουθεί σχηματισμός αναστροφής της διολισθητικής τάσης.

Σύμφωνα με το μηνιαίο γράφημα, για ουσιαστική βελτίωση της εικόνας απαιτείται υπέρβαση των 786 μονάδων και για δραματική επιδείνωση κλείσιμο χαμηλότερα των 714 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική δεν έβγαλε κάποια νέα, αν εξαιρέσουμε τα ευχολόγια" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει, με όποιο τρόπο μπορεί, την σταθεροποίηση του τελευταίου διαστήματος. Η προσπάθεια να πάμε με την μεριά του ΔΝΤ είναι εμφανής, μιας και ουσιαστικά αυτό είναι που πιέζει την Ευρώπη να μειώσει το χρέος, για να μπορέσει, παράλληλα, να μειωθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητάει η Ευρώπη (3,5%).

Το πρόβλημα, από την άλλη, που έχει η Κυβέρνηση, είναι πως δεν κάνει τα απαραίτητα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να προσελκύσει με κάθε τρόπο Επενδυτές που θα μπορέσουν να σηκώσουν το ΑΕΠ.

Θυμίζουμε πως το 2016 έκλεισε με ύφεση, ενώ το 2017 δείχνει να κλείνει με πολύ μικρότερη ανάπτυξη, σε σχέση με τον προϋπολογισμό που το θέλει πάνω από το 2%. Αυτό από μόνο του αν αποδειχτεί, τον Μάρτιο του 2018 θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα θυμίζοντας ότι έχει υπογράψει και "κόφτη".

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, 0,5% διαφορά μπορεί να σημαίνει 900 εκατομμύρια μείωση δαπανών και αύξηση φόρων. Από την άλλη η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα δώσει αρκετά εκατομμύρια βοήθεια στις αδύναμες ομάδες.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταφέρει τις εκδόσεις ομολόγων κάποια χρόνια μπροστά και τις εκδόσεις από το 2023 -2 039 να τις κάνει μόλις 4, είναι προς την σωστή κατεύθυνση με την διαφορά ότι δεν κάνουν τόσο σημαντική διαφορά στα τοκοχρεολύσια.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και μάλιστα μετά από 2 χρόνια, δανεισμοί τίτλων στον Τραπεζικό κλάδο με σκοπό την πώληση τους και το ποντάρισμα ότι θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ουσιαστικά κάποιοι πιστεύουν ότι θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ, οι οποίες θα γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Το γεγονός έχει φοβίσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ αμυντικές αγορές στα επίπεδα μέχρι το θέμα να ξεκαθαρίσει.

Ουσιαστικά περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με σκοπό να ολοκληρωθεί η Γ’ αξιολόγηση και να περάσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Οικονομία να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Το θέμα του Ελληνικού παραμένει ανοιχτό με τον χρόνο να πιέζει, χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις. Είναι το έργο εκείνο που αν ξεκινήσει μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, ειδικά όσο το επίπεδο του 700+ δεν απειλείται. Το θέμα χρέος θα είναι το κλειδί για να γίνει η μεγάλη ανατροπή.

Στην παρούσα έχουμε μπροστά μας το κλείσιμο μίας αξιολόγησης πολύ σημαντικής για την συνέχεια. Το θέμα είναι πως πολιτικά η Αγορά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, μιας και ακόμα και αν αποφασιστούν νωρίτερα εκλογές, η αγορά θα το πάρει θετικά.

"Όλα δείχνουν πως αν υπάρχουν εξελίξεις αυτές θα είναι μετά τον Απρίλιο του 2018, ειδικά αν η Κυβέρνηση αναγκαστεί, ή να φέρει μπροστά μέτρα όπως την μείωση συντάξεων, ή να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει τον 'κόφτη" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,11% και 15η μέρα ανόδου), στον απόηχο της εκλογικής νίκης Abe και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,64%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο η αύξηση των τιμών των Κινεζικών κατοικιών σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα. Η μέση τιμών των νέων κατοικιών σε 70 Κινεζικές Πόλεις ενισχύθηκε κατά 0,2% το Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, εξαιρουμένης της στέγασης που επιδοτείται από την Κυβέρνηση, όπως δείχνουν στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Τον Αύγουστο οι τιμές επίσης είχαν σημειώσει μηνιαία άνοδο 0,2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, Γερμανικό Δικαστήριο διέταξε την Deutsche Bank να πληρώσει 48 εκατ. ευρώ σε 14 Μετόχους της Postbank, με μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποζημιώσεις εκατομμυρίων, προς επενδυτές που επιχειρηματολογούν πως η Τράπεζα τους "έριξε" κατά την εξαγορά του 2010.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως η Deutsche Bank ξόδεψε πάνω από έξι δισ. ευρώ για να αποκτήσει μερίδια της Postbank και έφτασε, περίπου, στο 94% το 2012. Οι μέτοχοι έλαβαν 25 ευρώ ανά μετοχή στο πλαίσιο της προσφοράς. Ωστόσο οι ενάγοντες υποστήριξαν πως έπρεπε να είχαν πληρωθεί 57,25 ευρώ ανά τίτλο, διότι η Deutsche Bank έπρεπε να έχει προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά σε πιο πρώιμο στάδιο, βάσει κανόνων που αφορούν στις εξαγορές.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε "ΒΒ" από "ΒΒ-" προχώρησε η Fitch, με θετικό outlook. Όπως αναφέρει ο Οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ισχυρή βελτίωση των επιδόσεων και των προοπτικών των Δημόσιων Οικονομικών της Χώρας, καθώς και την διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την συνεχή υπεραπόδοση της ανάπτυξης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Fitch, η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, μετά την Παγκόσμια οικονομική κρίση.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 16 ετών τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -1 μονάδες από -1,2 το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στο -1,1. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -1,6 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας τον στο Σεπτέμβριο οδήγησε σε βελτίωση του δείκτη Εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed.

Ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας ανέκαμψε στο +0,17 το Σεπτέμβριο, από την πτωτικά αναθεωρημένη μέτρηση του -37 τον Αύγουστο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει την αξιολόγηση των Θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, "μια θετική αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο στο Συμβούλιο να εξετάσει την εκταμίευση των υπόλοιπων 0,8 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών".

Η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πιο βατή, εκτίμα η Citi σε σημερινό της σχόλιο. Όπως αναφέρει "είναι λιγότερο προβληματική και βραχύτερη από τις προηγούμενες, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των πιο επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών έχει ήδη νομοθετηθεί". Ωστόσο αμφισβητεί ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Ο Αμερικανικός Οίκος στέκεται και στα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Τουρισμό και στα οποία καταγράφεται αύξηση εσόδων τον Αύγουστο στα 3.5 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει "ο κλάδος παραμένει βασική πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης και βοηθά στην ανάπτυξη".

Ελαφρά αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 περιλαμβάνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ, ή 6,441 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη μέτρηση που είχε δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 6,937 δισ. ευρώ ,με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Έτσι το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 3,9% του ΑΕΠ

Η Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει αξιολόγηση "ΒΒ-" στο ομόλογο, χωρίς υψηλές εξασφαλίσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ της Intralot Capital Luxembourg.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, "το ύψος του ομολόγου είναι κατά 50 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 17,8, από 17,3 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ανεβασμένη τιμή - στόχος αντανακλά τις ισχυρές προοπτικές κερδών μεσοπρόθεσμα καθώς και τη θετική επίπτωση από το νέο μετατρέψιμο ομόλογο, στο προφίλ ρίσκου της Jumbο.

Ο τίτλος διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 13, έναντι 20 για τις Ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 733,64 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 735,03 (-1,9%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 734,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,96%.

Ο τζίρος στα 32,6 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Motor Oil, Folli Follie Group, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.727 συμβόλαια).

Στα 4.829 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.946 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.297, 1.251 για τον Οκτώβριο, 46 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.940,25) κινήθηκε μεταξύ 1.935 και 1.966 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.395), Εθνική (21.643), MIG (3.844), Alpha Bank (2.946), Πειραιώς (1.974), ΔΕΗ (244), Viohalco (281), ΟΠΑΠ (404), ΟΤΕ (438), ΑΔΜΗΕ (204), Μυτιληναίο (823).

Ας σημειωθούν τα 120 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.613, Eurobank 62.095, Εθνική 114.227, Alpha Bank 39.630, Μυτιληναίο 10.119, Πειραιώς 13.943.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                       Name of Issuer                   NSP     PositionDate

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,81%
2017-10-17
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Alpha Bank, 15.058 ΕΕΕ, 9.350 Ελλάκτωρ).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 3.974.467 τεμ., (από 3.453.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 33.269.102 τεμ. (33.269.102), Πειραιώς 7.427.439 τεμ. (7.427.439) και Eurobank 9.478.654 τεμ. (9.475.654).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v