Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην «πρέσα» ξανά οι τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης, με ιδιαίτερα περιορισμένο τζίρο και τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο στόχαστρο των πωλητών. Πτώση και για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ποιες μετοχές κινούνται κόντρα στην πτώση.

ΧΑ: Στην «πρέσα» ξανά οι τράπεζες

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις (κυρίως) στην Ισπανία/Καταλονία, (δευτερευόντως) στην Ιταλία αλλά και σε αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ (την Πέμπτη) συνθέτουν ένα περιβάλλον που διευκολύνει τις κινήσεις των πωλητών.

Συνεπώς θα πρέπει να εκτιμηθεί η εικόνα των αγορών από Μαδρίτη, Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι, επηρεάζοντας ανάλογα το ούτως ή άλλως σε κλίση χρηματιστήριο Αθηνών.

Χαμηλότερα 0,65% στις 10.159 μονάδες ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, κατά 0,35% στις 22.305 ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, οριακά στις 12.985 ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι επίσης οριακή υποχώρηση για τον CAC στις 5.372 μονάδες.

Νευρικότητα σε αγορές ομολόγων της «ευρωπεριφέρειας», στο συνάλλαγμα (στην κύρια ισοτιμία ευρώ/δολαρίου), με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για θέματα νομισματικής πολιτικής να έχει αποκτήσει εκ των εξελίξεων πρόσθετο ενδιαφέρον.

Με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο η περαιτέρω ταλαιπωρία στο ΧΑ για βασικούς δείκτες και μετοχές, με... απόντες τους αγοραστές έως και 0,65% χαμηλότερα του Γενικού Δείκτη και πάνω από 2% του Δείκτη Τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 35' της συνεδρίασης ο τζίρος ήταν πολύ λιγότερος και του μέσου όρου των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Με μόλις 850 χιλιάδες ο ΔΤΡ χάνει 2% στις 760 μονάδες, όχι τόσο λόγω αυξημένης προσφοράς όσο εξαιτίας της απουσίας ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών.

Το αποθαρρυντικό, σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της αγοράς, το ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις ο κλάδος δεν προσφέρεται καν για ενδοσυνεδριακές κινήσεις, πρακτικά για να αγοράσει κάποιος σε χαμηλές τιμές, προσβλέποντας σε αντίδραση στη συνέχεια, μέχρι το κλείσιμο. Το intraday στον τραπεζικό κλάδο δεν διευκολύνεται ούτε από τη μεταβλητότητα των 4 συστημικών μετοχών ούτε από αφορμές ανοδικής διόρθωσης μέσα στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

Εξαιρούμενης της Εθνικής, που την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε συγκριτικά πιο καλή εικόνα -σε σχέση με Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς-, η τεχνική προσέγγιση του κλάδου, των επιμέρους μετοχών ευνοεί ξεκάθαρα τους πωλητές. Τουλάχιστον όσο ο ΔΤΡ αδυνατεί να υπερβεί τις 780 μονάδες, όσο η Αlpha Βank «ταλαιπωρείται» κάτω από το 1,70 ευρώ. Στο 0,279 ευρώ νωρίτερα η Εθνική, με πωλήσεις από το 0,284 ευρώ.

Αποθαρρυντική η εικόνα και για την πλειονότητα των blue chips, καθώς με λιγότερες από 850 χιλιάδες ευρώ υποχωρούσαν οι 14 από τις 21 της κατηγορίας.

Χαμηλότερα δύο σημαντικοί σηματωροί, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,92 και Viohalco στα 2,93 ευρώ, με απώλειες ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (λιγότερες πάντως).

Ενδεικτικό το ότι στις 11:10 η μετοχή του ΤΙΤΑΝα υποχωρούσε 0,33% στα 21,03 ευρώ, με συναλλαγές μόλις 25 τεμαχίων, αξίας 526 ευρώ (!).

Κόντρα στη νέα υποχώρηση της αγοράς: ΑΔΜΗΕ (στο 1,85 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (7,99), Grivalia (9,04), ΕΧΑΕ (4,73), Lamda Development (6,50), Sarantis (12,03), Fourlis (5,52 ευρώ).

Στις 17/37 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, στο μόλις 1,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο μετά τις 11:10.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v