ΧΑ: Ψάχνει... αφορμές για αντίδραση

Συνεχίζεται η... πλαγιοκαθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο αλλά και η ταλαιπωρία για τον τραπεζικό κλάδο. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τον FT 25. Θετικό το κλίμα στη Wall Street, ενώ οι ευρωαγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία Ντράγκι.

ΧΑ: Ψάχνει... αφορμές για αντίδραση

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street, σε αναμονή η Ευρώπη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αύριο Πέμπτη.

Στα... αβαθή κολλημένο το ΧΑ, που συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική διολίσθησή του, με ισχνές αναλαμπές και χωρίς ουσιαστικά ερείσματα για θεαματική αλλαγή της τάσης. 

Τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση ανασχέθηκε η περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα και των 730 μονάδων, εξέλιξη που θα έθετε σε άμεση δοκιμασία την ευρύτερη περιοχή των 710-700 μονάδων. 

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί εντέλει κατά 0,50% στις 732,81 μονάδες και με τις πρώτες αντιστάσεις να φαντάζουν δυσθεώρητες κάτω από τις παρούσες συνθήκες. 

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, για ακόμη μία συνεδρίαση συνεχίστηκε η εκ περιτροπής προσπάθεια ισχυρών χεριών και ανθρώπων της αγοράς να διαφυλαχθούν οι θέσεις που έχουν «χτισθεί» μεσο-μακροπρόθεσμα σε εισηγμένες/μετοχές σηματωρούς και blue chips. Στις 1.943,82 μονάδες ο FTSE25, που με τον ΓΔ παραμένουν σε (θετική) απόκλιση σε σχέση με τον ΔΤΡ. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε, καθώς εάν συνεχισθεί για πολύ η «ταλαιπωρία» στις τράπεζες, αργά ή αργότερα θα δοκιμασθούν και οι μεσοπρόθεσμες θέσεις στα blue chips. 

Τουλάχιστον χθες επιβεβαιώθηκε η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, με τη Citi να κάνει λόγο για «ανάσα» προς την Αθήνα, αν και από μόνη της δεν αρκεί για να αναστραφεί το κλίμα (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο. 

Συναλλαγές στα 39,1 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 30,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακόμη λιγότερος από τα μέτρια μεγέθη των προηγούμενων δύο εβδομάδων (σ.σ. μέσος ημερήσιος τζίρος στα 44+ εκατ. ευρώ).  

Το ενθαρρυντικό είναι πως χθες, με σχετικά μέτριους τζίρους, ενισχύθηκαν μετοχές-σηματωροί και blue chips, ενώ σε άλλους τίτλους που υποχώρησαν η προσφορά ήταν μέτρια και ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα να συντηρηθούν οι αποτιμήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αλλωστε, όπως αρκετές φορές έχει αναφερθεί και από αναγνώστες της στήλης, δεν είναι λίγες οι μετοχές του δείκτη που είναι σε διαπραγμάτευση σε υψηλές τιμές, που αντιστοιχούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ΓΔ. Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά πως ένας δείκτης πιο αντιπροσωπευτικός και λιγότερο τραπεζοβαρής (με πιο αντιπροσωπευτικές σταθμίσεις) θα απέδιδε καλύτερα την πραγματική εικόνα (τουλάχιστον) ενός μεγάλου μέρους του FTSE25 αλλά και ενός μικρότερου του FTMid Cap. 

Αυτό γιατί για τουλάχιστον μία 10άδα μετοχών/εισηγμένων, οι τρέχουσες τιμές αντιστοιχούν σε επίπεδα τιμών του 2009, ακόμη και του 2007 για ορισμένες περιπτώσεις. 

Τεχνικά για τον FTSE25 ενθαρρυντική, αν μη τι άλλο, η διασφάλιση του προπυργίου των 1.940 μονάδων, περιοχή που εάν δεν χαθεί μέχρι και την Παρασκευή, θα μπορούσε να δώσει λίγο... αέρα από Δευτέρα. 

Στηρίξεις για τον δείκτη στις 1.940, στις 1.933 και σημαντική στις 1.910 μονάδες. Χαμηλότερα αρχίζουν σοβαρά προβλήματα για τον δείκτη και τις μη τραπεζικές μετοχές. 

Αντιστάσεις στις 1.954, που με υπέρβασή τους μπορεί να δώσουν κίνηση προς τις 1.960, ενώ κύρια παραμένει στις 1.985 μονάδες. 

Καλή εικόνα, που κρατάνε και στα τελευταία «χτυπήματα» της αγοράς, όπως η Motor Oil, ο Μυτιληναίος αλλά με «βάρος» στάθμιση που από μόνη της δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Εφεδρεία παραμένει η Coca Cola, ενόσω διατηρείται κοντά στα τελευταία υψηλά της. 

Για τον «δείκτη των δεικτών», τον S&P, η ζώνη των προηγούμενων υψηλών στις 2.562-2.565 μον. δοκιμάζεται.

Ενδεχόμενη υποχώρηση προς τις 2.558 θα μπορούσε να εκταθεί μέχρι τις 2.548, που είναι μία ανθεκτική στήριξη.

Για τις long θέσεις οι 2.570 και οι 2.580 είναι οι δύο κοντινότερες αντιστάσεις. 

Οσον αφορά στους... δείκτες: το GREK /ETF ενισχύθηκε 1,43% στα 9,19$, το NBGYY οριακά χαμηλότερα στο 0,336$. Στα 3,172% χαμηλότερα το 2ετές, χαμηλότερα επίσης το 10ετές, στα 5,531%. Η καμπύλη ειδικά του 2ετούς δεν αντικατοπτρίζει/ανταποκρίνεται στην απογοητευτική εικόνα των τραπεζών και τις μεγάλες απώλειες που καταγράφει ο κλαδικός δείκτης το τελευταίο 3μηνο.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v