Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση στο απόλυτο… μηδέν

Με μια κίνηση στις δημοπρασίες οι περιορισμένες απώλειες εκμηδενίστηκαν και ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος. Πτωτικά κινήθηκε η Πειραιώς ανοδικά η Alpha Bank. Ηπιες οι διακυμάνσεις στα περισσότερα blue chips, στα 38 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

ΧΑ: Συνεδρίαση στο απόλυτο… μηδέν

Χωρίς ενδείξεις "κόπωσης", οι εν δυνάμει πωλητές, συνεχίζουν το "έργο" τους στον Τραπεζικό κλάδο και μέσω αυτού συνεχίζουν να διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις στο σύνολο των ενεργών παικτών.

Την ώρα που οι Διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση και όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι το Χ.Α. "πληρώνει" τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 11,33%, ενώ το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα χαμηλά επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (714,85 μονάδες).

Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ο τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Από την άλλη, η επιμονή των traders να ασχολούνται με το Τραπεζικό ταμπλώ, προσδοκώντας αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και η οποία αν δεν έρχεται οι πρωινοί αγοραστές μετατρέπονται σε απογευματινούς πωλητές, διατηρεί τις Τραπεζικές μετοχές στις πρώτες θέσεις της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, δοκιμάστηκαν τιμές χαμηλότερα από την στήριξη των 725 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 716,38, -2,24%) και αν χαθεί αυτή η στήριξη και η αμέσως επόμενη στις 714 μονάδες, η πτωτική τάση θα πάρει ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 737 και 741 - 750 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 723,45 μονάδες (-1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,17 με οριακές απώλειες 0,09%.

Στις επιμέρους μετοχές και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+2,52%), αν σημειωθεί απώλεια της στήριξης στα 1,58 ευρώ, δείχνει σαν "μονόδρομο" την επόμενη στήριξη στα 1,51 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,56 ευρώ (-1,89%).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί για την Εθνική (-1,47%), η απώλεια του ψυχολογικού ορίου στα 0,27 ευρώ, κίνηση που ανοίγει την "καταπακτή" προς την επόμενη στήριξη των 0,257 ευρώ.

Από την άλλη, η Eurobank (-1,41%) πλησιάζει το τελευταίο "οχυρό" στα 0,603 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα επικρατήσει "mini sell off".

Η σημερινή κίνηση της Πειραιώς (-3,36%), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συνέχισε να δικαιώνει όσους επιμένουν να παίρνουν "απαισιόδοξες" θέσεις.  Χάθηκε και η στήριξη στα 2,36 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 2,22 και 2,09 ευρώ. Στα 1,62 ευρώ (11/2/2016) το χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο "ever".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο διατηρείται η ανησυχητική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε "καλύτερες μέρες", ενώ τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός Αγοράς "σεβόμενα" τον γνωστό χρηματιστηριακό κανόνα, ότι "το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού" (!)

"H αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών θα συνεχιστεί με την πλευρά των πωλητών να έχει πλεονέκτημα, υποβοηθούμενη από τη συναλλακτική ρηχότητα. Θα απαιτηθούν καταλύτες που θα αναβαθμίσουν τη ψυχολογία υπέρ των αγοραστών, ώστε να αντιστραφεί η τρέχουσα απαξιωτική εικόνα, με απροσδιόριστη, ωστόσο, τη στιγμή που θα λάβουν χώρα" τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το "εργαλείο" της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους απαιτήσεων θα δοκιμάσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι Τράπεζες, προσδοκώντας να συζεύξουν την άμεση υποχρέωση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων τους, με την εξασφάλιση εσόδων από ενδεχόμενη μελλοντική ανάκαμψη της αξίας των ενεχύρων.

Το τελευταίο διάστημα, μαζί με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, τα επιτελεία των Τραπεζών δουλεύουν και projects τιτλοποίησης δανείων για τα οποία οι Τράπεζες διαθέτουν εξασφαλίσεις επί επαγγελματικών, κυρίως, ακινήτων.

Από τα τέλη του τρέχοντος έτους, έως και τον Μάρτιο του 2018, αναμένεται να βγουν στην Αγορά τρία εγχειρήματα τιτλοποίησης. Και στις τρεις περιπτώσεις, η σχεδιαζόμενη δομή στοχεύει στην αποφυγή εγγραφής ζημίας, ώστε να σταλεί έμπρακτο μήνυμα σε Επόπτη, ΔΝΤ και Αγορά ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις επί της ρευστοποιήσιμης αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων.

Ένα βαρύ φορτίο καλούνται να σηκώσουν οι Φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητά πληρωμές 14,959 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Η υστέρηση είναι δεδομένη, έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι υποχρεώσεις δεν τρέχουν. Το τελευταίο τρίμηνο ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας αλλά και έμμεσοι φόροι έχουν την τιμητική τους και όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πιο βαριά φορολογία είναι η έμμεση.

Τα φορολογικά έσοδα μέχρι σήμερα παρουσιάζουν υστέρηση 951 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 33,284 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο στα 48,243 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δηλώνει απογοητευμένη, "δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό το σκηνικό συναλλακτικής και όχι μόνο απαξίωσης, την ώρα που το διεθνές "Bull Market" δείχνει σε πλήρη εξέλιξη, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν πως επιλέγουν ακόμα και το σενάριο της καθοδικής εκτόνωσης, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με συναλλακτική αφύπνιση, προκειμένου να αποφευχθεί η αργή και άκρως βασανιστική "αποψίλωση" των τιμών.

Είναι δεδομένο ότι όσα Ξένα χαρτοφυλάκια έχουν απομείνει στο Χ.Α., η συντριπτική πλειονότητα έχει συνταχθεί με την πλευρά των "short", καθώς δείχνει ότι είναι η μόνη κερδοφόρα επιλογή, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις του τελευταίου τριμήνου, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, διατηρούν επιφυλακτικούς τους εγχώριους επενδυτές.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη και σε ορισμένους τίτλους, η Viohalco (-1,74%) παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,17 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη 2,85 - 2,77 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση.

Σε ημερήσιο "short" και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,25%) όσο παραμένει χαμηλότερα των 4,01 ευρώ, με σημαντική στήριξη στα 3,74 ευρώ.

Προσοχή στον Ελλάκτωρα (-0,65%), καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 1,52 ευρώ δίνει σήμα εξόδου, με επόμενη στήριξη στα 1,45 - 1,39 ευρώ.

Αδιάφορη, από τεχνικής απόψεως, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και το τελικό τους κλείσιμο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1954 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει το 1960, ή και μία κίνηση στο κύριο 1985. Το 1940 και 1933 στηρίξεις ενώ διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει κίνηση στο 1910. "Intraday position short" με "stop" τις 2030 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, με τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, κατόρθωσε κλείσιμο οριακά ψηλότερα από τις 737 μονάδες. Για την σχετική "αποκατάσταση" της τεχνικής εικόνας, σε πρώτη φάση, απαιτείται η ανακατάληψη και κατοχύρωση των 743 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 747 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οπωσδήποτε η υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 756 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τη στιγμή που οι ομολογιακές εκδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών υπερκαλύπτονται, οι μετοχές του κλάδου προσπαθούν να διακόψουν το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε μία "τέλεια" Αγορά, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, δε θα έπρεπε, θεωρητικά, να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων assets του ίδιου εκδότη. Η τρέχουσα απόκλιση, με προτίμηση των επενδυτών για τους επιτοκιακούς τίτλους αποτελεί ένδειξη, αφ' ενός της απαξίωσης του Χ.Α., αφετέρου της πεποίθησης ότι οι ομολογιακές εκδόσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν χαμηλότερη μεταβλητότητα και μεγαλύτερη "ανοσία" σε πιθανές Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Πέραν τούτου, δε διαφαίνεται ο "άγνωστος Χ" που θα "αναστήσει" τις μετοχές του κλάδου. Σε πτωτικές Αγορές το υψηλό beta, αυτό δηλαδή το χαρακτηριστικό των "penny stocks" του κλάδου, που πολλοί επενδυτές προσβλέποντες σε αυξημένες αποδόσεις και "recovery stories" αποζητούν, ενδυναμώνει την τάση, με κατεύθυνση τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου.

Ποιος (συντηρητικός) επενδυτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι δε θα βγουν νέοι "σκελετοί" από τα πάλαι ποτέ κραταιά Τραπεζικά χαρτοφυλάκια καθώς και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέοι, με την Ελληνική Οικονομία (πλειονότητα Ελληνικών Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών) να βρίσκεται υπό πίεση, λόγω της φοροκαταιγίδας και της γενικευμένης μείωσης των εισοδημάτων, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων παλαιών δανείων.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει το Χ.Α., ακόμη και "υγιείς" τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δέχονται πιέσεις που ίσως δεν τους αξίζουν, στα πλαίσια που οι τάσεις αποστροφής προς την εγχώρια Αγορά εμπεδώνονται, ενώ άλλοι επενδυτές ίσως να πιέζονται από "margin calls" (απαιτήσεις περιθωρίου) σε άλλες χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, κάτι που συνήθως αναγκάζει τους επαγγελματίες σε "παράδοση των όπλων" στις υποαποδίδουσες θέσεις.

Επιπλέον, οι αρνητικές "αναμνήσεις" "long-only" επενδυτών από μία Αγορά, συχνά προκαλούν την μόνιμη τοποθέτηση αυτής σε "black list", ειδικά όταν απουσιάζει το σενάριο αναστροφής του κλίματος και μπορούν να προτιμηθούν οι Ευρωαγορές που συνεχίζουν το "ράλι", "χέρι - χέρι" με τον Dow.

Σε διεθνές επίπεδο, αναμένουμε την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, τη στιγμή που η Οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο και τις αναλύσεις να εστιάζουν στους τρόπους περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).

Άκρως εποικοδομητική παραμένει η παραμονή της απόδοσης στη λήξη (yield to maturity) του Ελληνικού δεκαετούς σε ένα, για τα δεδομένα των εποχών των μνημονίων, στενότατο εύρος 55 μονάδων βάσης (5,25% - 5,80%) εδώ και 4 μήνες. Η σταθεροποίηση τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας όσο και του πώς αυτά προσλαμβάνονται από τις Αγορές αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να περιορισθεί το "country risk" και να ομαλοποιηθούν οι αποδόσεις και των μετοχών της Λεωφόρου Αθηνών.

"O Γενικός Δείκτης χρειάζεται υπέρβαση του τοπικού υψηλού των 760 μονάδων (εκθετικός ΜΟ 30 ημερών) προκειμένου να αρχίσει να βγαίνει από το 'τούνελ" εκτιμά ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+1,33%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,45%), που διέκοψε το ανοδικό σερί 16 συνεδριάσεων.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με αρνητικό πρόσημα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, οριακά χαμηλότερα η κίνηση για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ένα τεράστιο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, "το Νέο Δελχί σχεδιάζει να κάνει 'ένεση' 2,1 τρισ. ρουπίες (περίπου $32 δισ.) στις Κρατικές Τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ροή των χρημάτων, να χαλαρώσει τις πιστωτικές συνθήκες και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Η Κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα $20,7 δισ. με την έκδοση ομολόγων. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό, ή από προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων των ίδιων των Τραπεζών.

"Η προτεινόμενη ένεση είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτό που είχε προγραμματιστεί αρχικά, καθώς η Ινδία επιδιώκει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος στα βασικά κεφάλαια" δήλωσε ο βοηθός διευθυντής της Fitch στη Βομβάη.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε με 0,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας "ONS". Ο ρυθμός είναι ελάχιστα πιο γρήγορος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση η Οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 1,5%, ρυθμός που συνάδει με το προηγούμενο τρίμηνο και ξεπερνά λιγάκι τις προβλέψεις.

"Αυτό πιθανότατα θα ενθαρρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα", αναφέρουν οι Financial Times.

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε η Γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου "Ifo".

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 116,7 μονάδες, από τις 115,3 μονάδες το Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 115,1 μονάδες.

Τα 2/3 της αξία τους έχασαν οι μετοχές της "Monte dei Paschi di Siena" σήμερα, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Ιταλικό Χρηματιστήριο και αφού είχαν προηγηθεί δέκα μήνες αναστολής.

Η Τράπεζα μόλις χθες γνωστοποίησε ότι οι νέοι κανόνες που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρώπη, για τα "κόκκινα" δάνεια, ίσως οδηγήσουν στο να μην καταφέρει να πιάσει τους στόχους που τέθηκαν για την αναδιάρθρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιταλικό Δημόσιο πλήρωσε 6,49 δισ. ευρώ για τη διάσωση και εν τέλει απέκτησε το 70% της Τράπεζας.

"Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν περαιτέρω αύξηση για Εταιρικά, Καταναλωτικά και Στεγαστικά Δάνεια το δ' τρίμηνο", σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι Τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα κριτήρια για Εταιρικά δάνεια, αλλά η πρόσβαση των Νοικοκυριών στο δανεισμό ενδέχεται να καταστεί ευκολότερη", αναφέρει η ΕΚΤ με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε σε 134 Τράπεζες.

Αλλάζοντας Ήπειρο, άνοδο 2,2% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο 1%. Τον Αύγουστο οι παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 2%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών σκαρφάλωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νεόδμητων εκτινάχτηκαν κατά 18,9% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 667.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί στις 555.000 πωλήσεις.
Η μηνιαία άνοδος κατά 18,9% είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1992.

"Το Παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ των $226 τρισ., πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο από το Παγκόσμιο ΑΕΠ", σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).

Tο IIF εκτιμά πως το Παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί, πλέον, στο 324% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

To Ινστιτούτο καταγράφει κάποια ρίσκα εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις Αναδυόμενες Οικονομίες που έχουν δανειστεί σε "σκληρό Νόμισμα" όπως το Ευρώ, ή το Δολάριο. Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί, ή να αποπληρωθεί στις Αναδυόμενες Οικονομίες.

Το χρέος αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερο κόστος αν τα επιτόκια στις Δυτικές Οικονομίες αυξηθούν και τα Νομίσματά τους ενισχυθούν.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Δύο σενάρια για τη δυνατότητα που έχουν οι Ελληνικές Τράπεζες να πετύχουν τον στόχο του 2019 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)" εξετάζει σε ειδική έκθεσή της η HSBC.

Σενάριο 1: Στο πρώτο σενάριο, η HSBC εξετάζει μια ελάχιστη τιμή πώλησης που πρέπει να διατηρήσουν οι Τράπεζες για να μην αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά θέματα, στην περίπτωση που θα καλούνταν να πωλήσουν το σύνολο των NPEs. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή τόσο πιθανότερο να μπορεί να γίνει μια τέτοια συναλλαγή.

Κατά μέσο όρο, διαπιστώνει, οι Ελληνικές Τράπεζες "αντέχουν" μια τιμή 39 σεντς ανά ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις.

Σενάριο 2: Πώληση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού στα 15 σεντς ανά ευρώ. Σε αυτό το σενάριο εκτιμώνται τα NPEs που μπορούν να πωληθούν σε αυτή την τιμή, στην οποία υπολογίζεται ότι θα πουλήσει η Unicredit στη συναλλαγή "Fino". Υπό αυτό το σενάριο, οι Τράπεζες θα μπορούσαν αθροιστικά να πουλήσουν κατά το μέγιστο το 24% του πακέτου των NPEs που κατέχουν.

Απαισιόδοξη παραμένει η Capital Economics για την Ελληνική Οικονομία παρά τις θετικές ενδείξεις που αναγνωρίζει.

"H Ελλάδα είναι μακριά από την επίτευξη μιας ισχυρής ανάκαμψης. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 0,5% και κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Σεπτεμβρίου υποδεικνύει ότι η ετήσια αύξησή του θα είναι από το 0,5% του Q2, σε περίπου 2%", επισημαίνει η Capital Economics.

"Το ΔΝΤ ίσως να είναι ευχαριστημένο μόνο με μια επέκταση ωριμάνσεων των Ελληνικών χρεών, αντί για επιπλέον περιόδους χάριτος και μειώσεις επιτοκίων", εκτιμά η Citi μετά τις δηλώσεις Τόμσεν στην "der Standard".

Θυμίζει ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί σε ένα επί της αρχής πρόγραμμα, υπό τον όρο επιπλέον ελάφρυνσης χρέους, και είχε καλέσει για τις παραπάνω δράσεις καθώς και για έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τις πληρωμές χρέους με την πορεία του ΑΕΠ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 14,1 από 10,5 ευρώ, δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή.

Όπως αναφέρει, "η εισηγμένη οδεύει από το ένα ρεκόρ στο επόμενο. Τα περιθώρια κερδοφορίας στο Αλουμίνιο και την Αλουμίνα έχουν εκτιναχθεί, οι προοπτικές στην Αγορά Ηλεκτρισμού είναι υποσχόμενες και η ΜΕΤΚΑ αναμένεται να εμφανίσει εξαιρετικά αποτελέσματα το 2018".

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA του ομίλου θα κινηθούν στα 386 εκατ. ευρώ το 2018, σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ως το 2021.

Παράλληλα, η Alpha Finance σημειώνει ότι η αγορά Αλουμίνας είναι ιδιαίτερα ισχυρή, τη στιγμή που η διοίκηση του ομίλου εξετάζει νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης έως τις 738,48 μονάδες (+0,17%), για να ακολουθήσει περίπου κάθετη υποχώρηση έως τις 732 μονάδες (-0,70%), Νέα αντίδραση, αλλά και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μετά τις 12.13. Στις 17.00 βρέθηκε στις 734,74 (-0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.

Ο τζίρος στα 38,3 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αττικής, ΟΤΕ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ και Viohalco.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενδείξεις επιστροφής ενδιαφέροντος για τον κλάδο Υγείας (Ιασώ +7,25%, Υγεία +3,99%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις και οι Ικτίνος (+6,41%) και Έλαστρον (+5,88%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (1/11 παύει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α.), για την Envitec (20%), ενώ "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν και οι Βιοτέρ (-10,45%) και Δρομέας (-1,46%).

Το ταμπλώ έδειξε ότι δεν άρεσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου για την Σελόντα (-16,67%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην Χαϊδεμένος (-9,83%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ναύπακτος (-5,41%) και Επίλεκτος (-0,57%)..

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.

----ΧΠΑ

Απόλυτα σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με αισθητή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.485 συμβόλαια).

Στα 4.696 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.736 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.096, 986 για τον Νοέμβριο και 110 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.949,75) κινήθηκε μεταξύ 1.926,5 και 1.947 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.100 Αττικής, 7.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.336), Εθνική (21.612), MIG (927), Alpha Bank (2.564), Πειραιώς (5.511), ΔΕΗ (152), Viohalco (337), ΟΠΑΠ (158), ΟΤΕ (173), Μυτιληναίο (101), ΑΔΜΗΕ (185).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.441, Eurobank 69.103, Εθνική 121.384, Alpha Bank 39.615, Πειραιώς 12.296.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer              NSP Position   Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,81%
2017-10-17
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.249.051 τεμ., (από 4.214.183 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 44.063.472 τεμ. (41.851.145), Πειραιώς 7.427.439 τεμ. (7.427.439) και Eurobank 9.578.654 τεμ. (9.646.642).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v