Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ΔΕΗ και τράπεζες η αντίδραση

Κίνηση πάνω από τις 740 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται 3% υψηλότερα. Ηπιες απώλειες για Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Βοήθειες και από ΔΕΗ, Viohalco. Σε Ντράγκι και EwG η προσοχή των επενδυτών.

ΧΑ: Με ΔΕΗ και τράπεζες η αντίδραση

Παρά την επιφυλακτικά ανοδική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τα σημερινά μηνύματα Ντράγκι, σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης επιδίδεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας στη «θέση του οδηγού» τον τίτλο της ΔΕΗ και τις τραπεζικές μετοχές.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το +3,09% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών.

Για την περίπτωση της μετοχής της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, «θρίλερ με τη χθεσινή δημοπρασία του προθεσμιακού προϊόντος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ποσότητας 718 MWh/h, της μεγαλύτερης που έχει βγει σε διάθεση στον έναν ακριβώς χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Διήρκεσε 13 ώρες και οι τιμές, παρά το γεγονός του μεγάλου όγκου και παρά τον στόχο των ΝΟΜΕ που είναι η διάθεση ποσοτήτων ρεύματος από τη ΔEH στους Εναλλακτικούς Προμηθευτές, Traders και Βιομηχανίες σε χαμηλές τιμές, ώστε να ανοίξει η αγορά, εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Έκλεισαν στα 45,2 ευρώ ανά MWh/h, κι ενώ η τιμή εκκίνησης (κατώτατη) έχει οριστεί από τον Ιούλιο στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη θετική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, πιθανότατα από «πονταρίσματα» όσων περιμένουν κάποιο «δώρο» από τις σημερινές δηλώσεις Ντράγκι ή λόγω της αναμενόμενης έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από το σημερινό EwG, με ό,τι ρίσκο μπορεί να συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση, αρκετά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα και στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 26άρη, σε αντίθεση με μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που τηρούν στάση αναμονής, ενώ ο τζίρος, λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, φθάνει στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μικρές απώλειες κινούνται μόνο οι ΕΕΕ (-0,38%), ΟΤΕ (-0,10%) και Τιτάν (-0,24%).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔEH (+5,46%), Eurobank (+4,14%), Πειραιώς (+3,48%), Αττικής (+3,7%) και Viohalco (+3,55%).

Παραμένει σαν minimum ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 747 μονάδων (μέχρι στιγμής υψηλό στις 746,44, +1,25%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v