Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έγινε το... κάτι παραπάνω στο Χρηματιστήριο

Θετική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη με οδηγό τις τράπεζες (+1,7%) αλλά κλείσιμο μακριά από τα υψηλά ημέρας. Παραμένουν υποτονικές οι συναλλαγές. Πώς κινήθηκαν τα δεικτοβαρή blue chips και ποιες κινήσεις καταγράφονται στην περιφέρεια.

Δεν έγινε το... κάτι παραπάνω στο Χρηματιστήριο

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από τέσσερις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 11,33%, ενώ το χθεσινό κλείσιμο σηματοδοτούσε νέα χαμηλά επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (714,85 μονάδες).

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 12,62%, ο τίτλος της Alpha Bank απώλειες 14,21%, της Eurobank απώλειες 2,64% και της Πειραιώς απώλειες 44,98%.

Αντίθετα, με θετική μεταβολή, από τις 30/12/2016, συνέχιζαν Εθνική (+8,47%) και Τρ. Αττικής (86,21%).

Με "κινητήριο μοχλό" τις Τραπεζικές μετοχές, επιχειρήθηκε σήμερα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, πάντα με τους ίδιους χαμηλούς τζίρους, που έγιναν ακόμα χαμηλότεροι αν από την μικτή αξία συναλλαγών αφαιρεθούν τα σημερινά, ιδιαίτερα υψηλά, "πακέτα".

Από την άλλη, δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, τόσο για τις Τραπεζικές μετοχές, όσο και για τον τίτλο της ΔΕΗ, που ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης, κίνηση που ανάγκασε τους ασχολούμενους με την τεχνική ανάλυση να δηλώνουν έντονα υποψιασμένοι, μήπως και η Αγορά επιχείρησε "retest", των μέχρι πρότινος ισχυρών στηρίξεων, τόσο στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, όσο και στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η σύντομη επανεμφάνιση των πωλητών, με συνέπεια την κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, όμως όλα αυτά θα διαφανούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

"Ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα θα διαφοροποιηθεί, ενόσω δεν δρομολογείται κάποια συναλλακτική αφύπνιση. Η προσδοκία έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από το σημερινό EWG είναι πιθανό να αποτελέσει ένα καταλύτη για μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη με στόχο την υπέρβαση των 740 μονάδων" ανέφερε το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό του report.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, οριακές μεταβολές στις καταθέσεις Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 122,57 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 122,61 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Η ΕΚΤ μείωσε το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 4 δισ. ευρώ, μετά από αίτημα της ΤτΕ. Το όριο για τη χρήση του ELA από τις Ελληνικές Τράπεζες διαμορφώνεται πλέον στα 28,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+1,71%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 760,32 μονάδες (+3,84%), ο τίτλος της Alpha Bank (+2,45%) μέχρι τα 1,69 ευρώ (+3,68%), της Εθνικής (+0,37%) μέχρι τα 0,28 ευρώ (+4,09%), της Eurobank (+2,87%) μέχρι τα 0,662 ευρώ (+5,41%), της Πειραιώς (+1,74%) μέχρι τα 2,42 ευρώ (+5,22%) και της Τρ. Αττικής (-1,85% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,056 ευρώ (+3,7%).

Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Τραπεζικό δείκτη μέσα στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 741 - 750 μονάδων, αφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Επόμενος τίτλος που ηγήθηκε της σημερινής προσπάθειας αντίδρασης ήταν αυτός της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "θρίλερ με τη χθεσινή δημοπρασία του προθεσμιακού προϊόντος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ποσότητας 718 MWh/h, της μεγαλύτερης που έχει βγει σε διάθεση στον έναν ακριβώς χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Διήρκεσε 13 ώρες και οι τιμές, παρά το γεγονός του μεγάλου όγκου και παρά τον στόχο των ΝΟΜΕ που είναι η διάθεση ποσοτήτων ρεύματος από τη ΔΕΗ στους Εναλλακτικούς Προμηθευτές, Traders και Βιομηχανίες σε χαμηλές τιμές ώστε να ανοίξει η Αγορά, εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Έκλεισαν στα 45,2 ευρώ ανά MWh/h, κι ενώ η τιμή εκκίνησης (κατώτατη) έχει οριστεί από τον Ιούλιο στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου, οπότε και η ποσότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη, 145 MWh/h, οι τιμές κινήθηκαν στα 43,05 ευρώ, με τιμή εκκίνησης πάλι τα 32,05 ευρώ. Από το χθεσινό θρίλερ, το σίγουρο είναι πως κερδισμένη από το πουθενά... βγήκε η ΔEH.

Εκτιμάται ότι από τις 12 το μεσημέρι έως τη 01.00 τα ξημερώματα είχε δει να μπαίνουν στα ταμεία της πάνω από 82 εκατ. ευρώ. Ποσό που προκύπτει αν πολλαπλασιάσει κανείς τη διαφορά των τελικών τιμών (45 ευρώ) από την τιμή εκκίνησης (32,05 ευρώ) με τη δημοπρατούμενη ποσότητα των 718 MWh/h και με τη διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος, που είναι οι 8.760 ώρες. Φυσικά η ίδια η εταιρεία δεν αναγνωρίζει ούτε σε αυτά τα επίπεδα το κόστος παραγωγής της".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,94 ευρώ (+6,01%), όμως η συνέχεια μάλλον εξέθεσε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, καθώς το "κουδούνι" του κλεισίματος βρήκε την μετοχή στα 1,87 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,19%.

Μένοντας στον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,96 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 2,02 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 1,85 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "τυπική διαδικασία αναμένεται η σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, εξετάστηκαν ήδη από τους Δανειστές και 'πέρασαν τις εξετάσεις'. Στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου, ο όγκος των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου μειώθηκε κατά 1,524 δισ. ευρώ (από τα 6,588 δισ. ευρώ σε 5,064 δισ. ευρώ), υπερβαίνοντας κατά 324 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ESM. Για να φτάσουμε εδώ, απαιτήθηκε ένα ράλι πληρωμών της τελευταίας στιγμής, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να 'δίνει ρέστα' και τους εκκαθαριστές συντάξεων του ΕΦΚΑ να δουλεύουν Σαββατοκύριακα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα στο Χίλτον, έχοντας στο επίκεντρο τις δημοσιονομικές εξελίξεις (τα ραντεβού περιλαμβάνουν επίσης το Δημόσιο Τομέα, την Κοινωνική Πρόνοια και τα Χρηματοπιστωτικά, με τις συναντήσεις να αρχίζουν από τις 12.00). Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων αύριο Παρασκευή και επάνοδο του 'Κουαρτέτου' στα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει ικανή πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "χειρουργικές' αλλαγές στο πτωχευτικό κώδικα ζητούν οι Θεσμοί, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης προβληματικών Επιχειρήσεων και να βελτιωθεί ο χρόνος εκποίησης ενεχύρων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των εισπράξεων για τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, οι Θεσμοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις μέχρι τώρα επιδόσεις των Τραπεζών στο μέτωπο της αντιμετώπισης των 'κόκκινων' δανείων, θεωρώντας ότι υπάρχουν ακόμη μικρά, αλλά σημαντικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν. Στο παραπάνω πλαίσιο θέτουν θέμα στοχευμένων τροποποιήσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιτρέψουν, αφενός την ευκολότερη έξωση των παλαιών μετόχων, αφετέρου την ταχύτερη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, με σημαντική στήριξη στα 7,84 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 8,04 και 8,17 ευρώ, κινείται η Αεροπορία Αιγαίου (-0,25%). Για να δοθεί ένα πρώτο σήμα επανεπιβίβασης, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 8,19 ευρώ.

Μειώνεται το "fan club" της Lamda Development (-0,47%) καθώς η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της συνεχίζει να δίνει "τροφή" για επέκταση των αρνητικών φημών, όσον αφορά το project του Ελληνικού.

Παρά πολλά θα "παιχτούν" στην ζώνη στήριξης 6,10 - 6,00 ευρώ, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 6,70 - 6,80 ευρώ δεν συντρέχει λόγος παρατήρησης της όποιας ανοδικής αντίδρασης. Σε ημερήσιο διάγραμμα, η μετοχή παραμένει "short", με κλεισίματα χαμηλότερα των 6,80 ευρώ.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η σημερινή κίνηση της Μυτιληναίος (+2,36% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς το κλείσιμο απέχει μία ανάσα από τα υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 8,74 ευρώ, που είναι και πολυετές υψηλό. Επίσης η κίνηση υψηλότερα των 8,62 ευρώ, επανέφερε τον τίτλο στην προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών, που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Τελευταία, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 8,77 ευρώ.

To διάγραμμα της Μυτιληναίος από την αρχή του έτους

Μόνο λίγες δεν είναι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (-1,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Το "stop" στο ημερήσιο "short" πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 22,54 ευρώ, με τις πρώτες αντιστάσεις στα 21,08, 21,26 - 21,35 και 21,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε μικτά συναισθήματα και αναπάντητα ερωτήματα.

Στα θετικά η διάθεση ανοδικής αντίδρασης, που βρήκε "συμπαραστάτες" και σε λίγους τίτλους του μη Τραπεζικού FTSE26.

Στα αρνητικά, η χαμηλή, καθαρή, αξία συναλλαγών που δεν δείχνει ικανή να προβληματίσει όσους διατηρούν "short" θέσεις, αλλά και η σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Envitec (-20%), εν όψει της αποχώρησης της μετοχής από το Χ.Α., εδώ και λίγες συνεδριάσεις έχει ανεβάσει όγκους ο Μπουτάρης (-4,76%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+2,41%), ενώ σταθερό πωλητή δείχνει να έχει η ΕΥΔΑΠ (-2,03% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που συμπλήρωσε πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Σε περίπτωση προσπάθειας αντίδρασης, η πρώτη ζώνη αντίστασης στα 6,08 - 6,14 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 6,30 ευρώ.

Το διάγραμμα της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του έτους

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα "retest" των προηγούμενων στηρίξεων, που έχουν μετατραπεί σε πρώτες αντιστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 725 και 714 μονάδες (το 1/3 του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 έως τις 858 μονάδες). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 743 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 746,44) είναι οι πρώτες αντιστάσεις, με κύρια την ζώνη 756 - 762.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27%) έχει κοντινή αντίσταση το 1954 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 1975. Κοντινή στήριξη το 1930 και 1923. "Intraday position short" με "stop" τις 2030 μονάδες.

Για τους βραχυπρόθεσμους, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1966 (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1966,3) και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1976 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Περιμένοντας τα καύσιμα' θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος για την εικόνα του Χρηματιστηρίου, μιας και οι τζίροι των τελευταίων μηνών δεν υποδηλώνουν κάτι το 'υγιές" αναφέρει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.

Σίγουρα το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι το σημαντικότερο θέμα αυτή τη στιγμή και οι πιέσεις που ασκούνται από τους Δανειστές κατανοητές ως ένα σημείο.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να προβληματίζουν με την εικόνα τους στο Χ.Α., καθώς οποιαδήποτε καλά νέα για αυτές (π.χ με τις εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, ή με δηλώσεις Τύπου ότι δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια μετά τα "stress tests"), δεν είναι ικανά για μια πειστική αντίδραση.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχουν εμφανιστεί κάποια Ξένα funds που πουλάνε "ανοικτά" μετοχές ιδιαίτερα στις ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ και το ανησυχητικό είναι ότι αυξάνουν συνέχεια το ποσοστό της θέσης τους.

Προφανώς και σε μια τόσο "ρηχή" Αγορά και με τέτοιους τζίρους, υπερισχύει ο πιο δυνατός πιο εύκολα και με λιγότερα χρήματα.

Από τη μεριά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι ανακοινώθηκε η επέκταση του "QE" κατά εννέα μήνες, με μείωση των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ.€ το μήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ή και περισσότερο με κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις.

Από την πλευρά των Θεσμών είχαμε κάποιες καλές δηλώσεις από τον Τόμσεν, όσον αφορά το χρέος της Χώρας μας και τι θα μπορούσε να γίνει, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων Δανειστών μας.

Μένει, βέβαια, να δούμε αν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για αυτό για να προχωρήσουμε παραπέρα κάνοντας την έξοδο μας στις Αγορές, πιο εύκολα πειστική.

"Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνεχώς νέα για το πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς με ότι αυτό συνεπάγεται για το έγκαιρο κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης για τη Χώρα μας" επισημαίνει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,31%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-0,48%)

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη και μικτά στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry - CBI) ενημέρωσε πως η μέτρησή της για τις Λιανικές πωλήσεις βυθίστηκε σε -36 τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερά της από τον Μάρτιο του 2009, από +42 τον Σεπτέμβριο. Όπως πρόσθεσε, οι πωλήσεις για αυτή την περίοδο του έτους ήταν ελαφρώς χαμηλότερες των συνηθισμένων.

Ο δανεισμός προς τις εταιρείες της Ευρωζώνης ενισχύθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα δάνεια προς τις Επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε 2,7%, διατηρώντας τον ρυθμό του Αυγούστου.

Η άνοδος στη βασική μέτρηση της Κεντρικής Τράπεζας για την προσφορά χρήματος, "Μ3", διαμορφώθηκε σε 5,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι 5% τον Αύγουστο. Οι forecasters της Wall Street Journal είχαν προβλέψει την περασμένη εβδομάδα άνοδο 5%.

Την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων, το οποίο ολοκληρωνόταν στα τέλη του έτους, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την περικοπή των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ, από 60 δισ. μηνιαίως.

Ο Mario Draghi επανέλαβε ότι "αν οι προοπτικές για την Οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθούν, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μηνιαία ρυθμό αγορών ομολόγων και να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος".

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000, στους 233.000 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου.

Η αύξηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.
Ο οίκος μειώνει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,60, από 2,80 ευρώ.

Ο νέος στόχος για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 0,32, από 0,36 ευρώ, ενώ για την Eurobank μειώνεται στα 0,95, από 1 ευρώ.

Ο Αμερικανικός Οίκος "κόβει" την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 3,75 ευρώ, από 5,40 ευρώ.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, "η πρόοδος μόνο στο θέμα της ρευστότητας υπεραντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για 'dilution'. Αν και οι καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης είναι ξεκάθαρα κάτι θετικό, ωστόσο, η αντίδραση των τιμών των μετοχών συνάδει με τα αυξανόμενα ρίσκα 'dilution' εν όψει του 'AQR".

Σε αναβάθμιση του outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ, σε "θετικό" από "σταθερό", προχώρησε ο Οίκος Standard and Poor's.

Όπως αναφέρει, "η βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κατασκευαστικών εσόδων και περιθωρίων της εισηγμένης, αλλά και της κίνησης στα διόδια. Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει τη μόχλευσή της από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η σταδιακή άρση των 'capital controls', σε συνδυασμό με την πρόσφατη χρηματοδότηση της Κατασκευαστικής από τις Τράπεζες, αναμένεται να στηρίξει τη ρευστότητα της εισηγμένης".

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της S&P ότι ο δείκτης χρέους προς EBITDA της εταιρείας θα υποχωρήσει κάτω από το 5, έως το 2018.

Πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Οικονομικού Επιτελείου βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη, έρευνα που παρουσιάζεται από το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Οι εν λόγω προβλέψεις προκύπτουν από την εφαρμογή ενός δομικού υποδείγματος παραγόντων. Σύμφωνα με αυτές, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.

Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο ανέρχονται στο 0,4% και 2,2%, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016.

Ενσωματώνοντας τα παραπάνω στα δημοσιευμένα στοιχεία για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2017 εκτιμάται στο 1%. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντανακλά μια ήπια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-0,1%).

Η Εταιρεία Μινωικές Γραµµές ανακοίνωσε ότι σήµερα υπεγράφη καταρχήν συµφωνία - πλαίσιο µε την Attica Group προκειµένου να προχωρήσει στη διάθεση του συνόλου των µετοχών (48,53%) που κατέχει στην HSW (έναντι τιµήµατος € 78.500.000) καθώς και στην αγορά 2 πλοίων.

Αναλυτικότερα, αγορά του πλοίου “SUPERFAST XII” από εταιρεία του Οµίλου Grimaldi, κύριο µέτοχο των Μινωικών Γραµµών, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Attica Ferries, 100% θυγατρική της Attica Group, έναντι συνολικού τιµήµατος €74.500.000.

Αγορά από τις Μινωικές Γραµµές του ταχύπλοου “HIGHSPEED 7” από την HSW έναντι συνολικού τιµήµατος € 25.000.000.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.32, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 746,44 μονάδες (+1,25%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 739,94 (+0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 739,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος έφθασε στα 39,5 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αττικής, Τιτάν και Folli Follie Group.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου (όλοι με ελάχιστες συναλλαγές).

----ΧΠΑ

Ακόμα μία σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να ενισχύονται αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.949 συμβόλαια).

Στα 4.638 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.696 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.069, 1.055 για τον Νοέμβριο και 14 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.949,25) κινήθηκε μεταξύ 1.935 και 1.964,25 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.584), Εθνική (28.659), MIG (568), Alpha Bank (4.594), Πειραιώς (5.346), ΔΕΗ (1.555), Viohalco (234), Μυτιληναίο (518), ΑΔΜΗΕ (105), ΕΧΑΕ (127), Intralot (139).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.355, Eurobank 67.595, Εθνική 125.236, Alpha Bank 38.475, Πειραιώς 13.143.

Ας σημειωθούν τα 276 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, τα 70 με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ, τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 1,90 ευρώ, τα 96 με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ (!)

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                 NSP Position       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,78%
2017-10-23
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.249.051 τεμ., (από 4.249.051 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 48.013.472 τεμ. (44.482.593), Πειραιώς 7.427.439 τεμ. (7.427.439) και Eurobank 9.541.585 τεμ. (9.578.654).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v